aveollila1 Aika on totuuden puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Arktinen merijää

Arktinen alue ei ole enää lämmennyt 2000-luvulla

Jokainen muistaa Yhdysvaltojen varapresidentin Albert Goren ennustuksen, Arctic would be ice free in the summer 2014. No näin ei käynyt ennustus toteen. Arktisen jääpeite ei ole enää supistunut 13 vuoteen.

Arktinen alue on viilenemässä.

Arktinen alue ei ole enää lämmennyt 13 vuoteen

Yllätyksenä on tullut tieto, Antarktiksen rannikon mittausasemat näyttävät pikemminkin viilenemistä kuin lämpenemistä. Myös Arktinen alue viilenee, katso kuvat.

Tiedotusvälineiden täydellinen vaikeneminen asiasta ei enää hämmästytä ketään, nyt on tärkeää tiedottaa uusista raippaveroista. Hallituksen alkutaival olisi heti kättelyssä epäsuosiollinen, mikäli Arktisen alueen lämpenemisen sijaan onkin ollut lämpenemättä nyt jo 13 vuotta.

Merijää kasvussa navoilla, paniikkia luodaan peruusteettomasti

Perusteetonta paniikkia luodaan ilmastonmuutoksella. Mitään poikkeuksellista ei ole tapahtumassa jääpeitteiden osalta.

Merijään laajuus ja maapallon lämpötila korreloivat hyvin keskenään, 2000-luvulla lämpötila ei ole enää noussut.

Globaali merijää on ollut hyvin vakaa koko mittausjakson aikana, ja on nyt melkein korkeimmalla tasolla Holoseenin aikana. Arktisen jääpeitteen sulaminen ja vastaavasti Antarktisen merijään laajentuminen 1979 jälkeen ovat olleet seurausta sisäisestä vaihtelusta merivirtojen osalta ja osin luonnollisesta muutoksesta.

Barentsinmeri ja Karanmeri jäätyvät umpeen

Kuten on tullut jo mainittua maapallon lämpötila ja merijään laajuus korreloivat hyvin keskenään (kuvat 1 ja 2).

Globaali merijäätilanne on ollut melko vaakaa koko mittaushistorian ajan, kuva 3.

Tänä talvena voi Barentsinmeri vielä jäätyä lisää, joten merijäätä Arktiselle alueelle kertyy hyvinkin se määrä mitä on ollut viime vuosikymmeninä keskimäärin, ellei enemmän.

Lauantai - lehdessä rimanalituksia ilmastonmuutoksesta

Sanomalehdet eivät jätä ilmastomuutosagendaa viikonloppunakaan vähemmälle, päinvastoin. Keskiaukeaman otsikoinnilla aloitetaan, että jäätiköt sulavat, vedenpinta nousee ja rannikon miljoonakaupungit ovat vaarassa jäädä veden alle.

Toisessa lehdessä ansioitunut filosofi vertaa ilmastonmuutosta terrorismiin, ja huomauttaa, että terrorismin otamme vakavasti, mutta emme ymmärrä ilmastonmuutoksen vaaroja yhtälailla vakaviksi.

Mitä media kertoo merijään tilanteesta

Tähän aikaan vuodesta Antarktiksen merijää sulaa. Uutisissa kerrotaan, että Antarktiksen merijää sulaa ennätysmäärin. Ja johtopäätöksenä tästä kerrotaan seuraavaksi, että vedenpinta merissä nousee useita metrejä seuraavina vuosikymmeninä.

Menikö tässä nyt joku asia pieleen, ainakin johtopäätöksen veto on osittain löysä veto, kun tiedetään, että merenpinta ei ole noussut kuin sen pari millimetriä vuodessa, eli 20 cm vuosisadassa, ja nyt puhutaan metreistä. Merenpinnan nousu johtuisi siis merijään sulamisesta.

Jääkarhujen määrä vähentynyt 40 % arvelee Hesari

 Hesari kirjoittaa tänään Tiede-palstallaan otsikolla ”Jääkarhu joutui aktiivimallille” jääkarhujen väitetystä ahdingosta. Tekstin on tehnyt tieteeseen ja eriskummallisiin eläimiin erikoistunut freelance-toimittaja ja tietokirjailija Niko Kettunen. Hesari kirjoittaa, että jääkarhujen populaation arvellaan kutistuneen 40 prosenttia yhdessä vuosikymmenessä. Siis arvellaan!

Hesarin artikkeli Arktisen yliopiston johtajasta ei vakuuta

 Tällä kertaa käsittelyssäni on Hesarin eilinen artikkeli biologi Jeff Welkeristä, joka johtaa Arktista yliopistoa Oulussa. Arktinen yliopisto arktisten maiden yliopistojen yhteistyöverkosto. Hesari käytti Welkerin ajatusten esittelemiseen kaksi sivua eli kokonaisen lehden aukeaman. Sen perusteella lukijan odotusarvo on, että artikkelissa tulee esiin merkittäviä uusia avauksia ja että tosiasiat ovat kohdallaan. Jostain syystä en ole yllättynyt, että tälläkään kertaa Hesari ei petä odotuksia. Nimittäin kummatkaan odotusarvot eivät toteudu.

Grönlannin jäämäärä reagoi ilmastonmuutokseen

 MTV3 uutisoi tanskalaisprofessori Jørgen Steffensenin johtamasta tutkimuksesta, jolla selvitetään Grönlannin jäätikön virtausnopeutta keskustasta kohti merta. Jäätikkövirtojen vauhti näyttää paikoin jopa kaksinkertaistuneen viimeisen 10 vuoden aikana. Ilmastonmuutosalarmistit ennustavat mieluusti Grönlannin jäätikön sulamista ja merenpinnan nousua kymmenillä metreillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä