aveollila1 Aika on totuuden puolella

Kyllä on epäreilua – ruotsalaiset ovat antaneet kruununsa devalvoitua 20 %

 Tuli aika hilpeä olo aamiaispöydässä, kun luin seuraavan uutisreferaatin:

”Maaseudun Tulevaisuuden viikonvaihdekolumnin toimittaja Kimmo Lunden on kirjoittanut, että Ruotsi on antanut kruununsa devalvoitua lähes kaksikymmentäprosenttia viimeisten vuosien aikana”.

Mitä tämä on? Siis rehdit ja luotettavat naapurimme ovat menneet tekemään jotain näin epäreilua ja epäeettistä, että ovat antaneet kruununsa devalvoitua noin paljon. Eivätkä ole ilmeisesti kysyneet keneltäkään mitään lupaa. Kuinkahan paljon heidän hallituksensa on diskuteerannut tästä asiasta? Miksi heidän hallituksensa ei ole tehnyt mitään asialle?

No, irvailu sikseen. Oikeastaan minulle tuli hilpeyden häivyttyä aika epätodellinen olo. Onko tämä suomalaisten toimittajien osaamistaso talouden perusasioista? Eikö Kimmo Lunden tiedä, että kruunu kelluu? Se devalvoituu ja revalvoituu ihan itsekseen keneltäkään lupaa kysymättä muutaman kerran päivässä, joka vastaa tarkalleen markkinoiden käsitystä Ruotsin kilpailukyvystä.

Tämä muistuttaa toisesta epätodellisesta tunteesta, joka minulle tuli keskustellessani akateemisen loppututkinnon omaavien henkilöiden kanssa aikoinaan, miksi Suomen pitäisi mennä euroon. Vastaus oli, että on se hyvä juttu, kun ei tarvitse vaihtaa valuuttaa Eurooppaan mennessä. Sehän onkin iso juttu tavalliselle ihmiselle, kun reissataan alvariinsa ja se rahanvaihto on niin kauhean vaikeaa. Niinpä niin.

Aina kun kirjotetaan, mitä etuja Suomi saisi kelluvasta omasta valuutasta eli markasta, niin muutamat kommentit ovat etukäteen tiedossa. Muistutetaan siitä, kuinka silloin Suomi devalvoisi ja kuinka tavallinen kansa kärsisi. Oman valuutan mailla kuten Ruotsilla, Norjalla ja Tanskalla on mennyt oleellisesti paljon paremmin kuin Suomella. Puhumattakaan Islannista, joka nousi omalla valuutalla parissa vuodessa Kreikan kaltaisesta tilanteesta ja taloustilanne on niin hyvä, että siellä harkitaan turismin rajoittamista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuossa se taitaa olla olennaisin syy, miksi Suomi minusta tuntuu EU-yhteensopimattomalta maalta. Sitä joustoa, mitä markka-aikaan oli, ei ole saatu eurolla aikaiseksi. Nyt kun Ruotsi vielä saa lisättyä kilpailukykyään Suomeen nähden, niin ei tämä hyvältä näytä.

Vaan kun jo olemme biourealiuoksessa, niin mitenkä tästä pääsisi pois?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Venäjä on v. 2014 jälkeen devalvoinut ruplansa 50%:lla.

Siellä on siis asiat yli tuplasti Ruotsia paremmin?

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Ei ole kun Venäjältä puuttuu myytävät tuotteet. Muuten pian olisikin....

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Devalvoitunut on ja sitä Ruotsissa asuva eläkkeellä oleva veljeni kiroaa, se kun on merkinnyt tuotitavaroiden hintojen nousua ja eläkkeellä olevien eläkeläisten, mutta myös palkallaan elävien elintason laskua.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Joo, kurjaa on Ruotsissa.Nyyhkis.

Täystyöllisyys käytännössä, kansalaisten elintasokin on vallan mainiolla tolalla. Yhteiskunnan toimintakin senkun vaan paranee, kun niitä pahimpia vihapuhujia potkitaan maasta ulos Säpön toimesta. ( salafistisia imaameja ja muita pimeitä kusipäisiä kansankiihottajia mm ssa Gävlestä, Umeåsta ja Västeråsista. )

Voi että, kyllä ovat tuhmia nuo svenskit, ettäs kutaleet kehtaavat toimia vapaan kilpailun, ts. markkinatalouden mukaisesti.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Siellä sitä devalvoituneen valuutan maassa tulee kaupan kassalla kysyneeksi että kuka varasti rahani ja kenelle lähettää lasku. Kansallisen valuutan kun piti olla kaikille siunaus ja muuttaa velat saataviksi ja sitten huomaakin tulleensa noin pahoin petetyksi.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Muistutan vielä siitä tosiasiasta, kun Lipposen hallitusten aikana meillä oli kelluva markka, niin Suomen valtion velka pieneni ja muutenkin meni varsin hyvin. Björn Wahlroos, joka ymmärtää raha-asioiden päälle, on todennut, että Suomi tarvitsisi noin 30 prosentin devalvaation. Tämän hän sanoi vuosia sitten.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 6

Siinä vaiheessa kun ostovoimasta sulaa 20% niin valtionvelka lakkaa kummasti kiinnostamasta. Alkaa se syyllisten etsintä. Vielä ikävämpää kun sellaiseksi osoittautuu se kansallinen itsemääräämisoikeus.

Blogisi aihe on kuitenkin hyvä. Ruotsissa on tällä hetkellä työtä tarjota ammattilaisille. Sinne ei kuitenkaan kannata lähteä ellei pysty palkasta sopimaan euroon sidottuna. Muuten tulee takkiin. Kannattaa myös vertailla palkkoja ja muita etuja niin Suomen, Ruotsin kuin monien muidenkin maiden kanssa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Devalvaatiossa varallisuus siirtyy aina palkansaajalta pääomalle, ei siis ihme,että Wahroos puhuu devalvaation puolesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietänet kuitenkin, että suurin osa nykyisestä valtion velasta on euromääräistä. Voitko kuvitella kuinka valtava siunauksellisuus devalvaatiolla pitäisi Suomen taloudelle olla, jotta sitä kautta saataisiin kumottua se velan lisääntyminen, joka välittömästi devalvaaton tuloksena syntyisi? Kuten Suxten Korkman on todennut: Jos euroon meno oli virhe, niin siitä eroaminen olisi vielä suurempi sellainen.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Se kirpaisee kuitenkin vain kertaluontoisesti. Oman valuutan puute on jatkuva ja pysyvä negatiivinen taloustekijä. Jos virhe on tehty, se pitää korjata.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Se on kova pudotus jos ajattelee eläkeläisel 3000€/kk eläke . Niin 20% pois niin 2400€/kk .

Siinä ulkomail elävät ja Suomeenkin paluu muuttaneet jotkut katkeroituneet jo.

Nyt kun hurrit sairaanhoitajia rekrytöi Suomesta niin kuin aina ennenkin .
Kerrottiinko ja kerrotaanko heille jotta eläkkenne tullaan leikkaamaan??

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Ei sitä noin lasketa. Lisää tuohon eläkkeiden ja muiden tulonsiirtojen korotukset ja huomioi verotuksen muutokset. Lisäksi monien saadessa töitä tulot lisääntyivät ehkä 2000-3000 kr vähintään. Valtiolla on varaa tarjota paremmat sote palvelut, korjata tiet yms...

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

No tuos yks kaveri kun eläkkeel . Ja on Norjas ja Ruotsis urakoinut . Niin sanoi Ruotsin eläkkeen olleen 1000€/kk ja nytten 800€/kk . Ulkomail rupatellu niin samaa itkeä tihrustavat hurrit kun kruunuil ei voi maksaa kuin ruotsis nääs .

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tuonti tuotteet kallistuvat. Viennin hintakilpailukyky paranee osittain. Lähes kaikki tuotteet sisältävät myös tuotuja komponentteja. Kotimaisten tuotteiden kysyntä kotimaassa kasvaa.

Talouden parantuessa valuutan arvo nousee ja estää talouden kuumenemista.

Kyllä ruotsi hyötyy kruunustaan. Koska se ei kuulu rahaliittoon kreikan pelastamiset ym euro kriisit eivät vaadi siltä latiakaan.

Me taas pidämme euroa vakaana, että saksa saa porskuttaa. Sehän on euron kuratalouksien tehtävä

Uutta kikyä pukkaa. Sehän on se sisäinen devalvaatio... Sen taakka jakautui perin tasa-arvoisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset