aveollila1 Aika on totuuden puolella

Kovaa Brexit- ja EU-propagandaa Hesarissa

 Hesari ei julkisesti ole minkään ideologian tai asian äänenkannattaja, mutta käytännössä se on hyvin vahvasti EU:n, Naton, ja ihmisestä aiheutuvan ilmastonmuutoksen äänenkannattaja.

Tällä kertaa analysoin HS:n sunnuntaisivujen toimittajan Jaakko Lyytisen 24.3.2019 kolumnissaan esittämiä asioita brittien Brexit-erosta. Lyytinen tuo esiin asioita tavalla, joiden väitteitä ja perusteluita on jo sinällään mielenkiintoista analysoida. Hakematta tulee mieleen myös se mielipiteen muokkaus eli propaganda, jota Suomessa käytiin EU-äänestyksen alla loppukesästä ja syksyllä 1994.

Tässä Brexit-jutussa useimmilta näyttää unohtuneen, mitä britit oikeastaan halusivat ja edelleen haluavat EU-erossaan. Britit halusivat eroon ihmisten vapaasta liikkumisesta EU:n sisällä. He halusivat ja haluavat edelleen, että he voivat tehdä vapaakauppaa EU:n kanssa eli tavarat, palvelut ja raha liikkuisivat vapaasti.

Mutta tämä ei ole sopinut EU:lle. EU sanoo, että britit eivät voi poimia rusinoita pullasta. Tämähän tarkoittaa sitä, että EU tunnustaa, että ihmisten vapaa liikkuminen on rasite. Nyt pakolaiskriisin myötä tämä on kirkastunut lähes kaikille EU-maille – paitsi Suomelle. EU:sta tuntuu pahalta, että britit pääsisivät tästä ongelmasta eroon. Mutta kuinkas ollakaan, niin helmikuun lopussa astui voimaan vapaakauppasopimus EU:n ja Japanin välillä.

Tämä tilanne tarkoittaa, että briteille halutaan kostaa, vaikka heillä on kaikki valmiina vapaakauppaa varten. Luopiolle pitää kostaa, koska heillä ei ole riittävää EU-vakaumusta. Vaikka EU:n ihmisten vapaa liikkuminen onkin rasite, niin EU ja sen liuttaminen kohti liittovaltiota on kuitenkin se oikea poliittinen oppi kaikkien EU-fanien mielestä.

Lyytinen kirjoittaa, että briteillä on kieroutunut omakuva, koska ”kesäkuussa 2016 britit päättivät pärjätä yksin ilman muuta Eurooppaa. Nyt lähti Lyytisen mopo keulimaan pahasti. Ei britit koskaan ole ilmaisseet haluavansa pärjätä yksin ilman Eurooppaa. Lyytisen lauseessa EU ja Eurooppakin meni samaan käsitteeseen. Onko siis norjalaisilla ja sveitsiläisilläkin niin kieroutunut omakuva, että ”he päättivät pärjätä yksin ilman Eurooppaa”?

Lyytinen kirjoittaa, että brittien ”EU-kansaäänestyksen tulos oli manipulaation mestarinäyte ja se osoitti, että kuinka vastustuskyvytön demokratia on, kun sillä on vastassa disinformaation, valeuutissoinnin ja sosiaalisen median mikrotargetoinnin karmea koktaili”.

Kun Lyytinen kyseenalaistaa demokratian, niin hän vilauttaa esiin sellaisen vaihtoehdon, että pitäisi ilmeisesti olla jokin totuuskomissio, joka seuloo julkisuuteen päästettävästä materiaalista disinformaation ja valeuutisoinnin. Silloin ollaankin lähellä sellaisia aatteita kuin reaalikommunismi, fasismi ja natsismi, joissa vain yksi totuus pääsi julki.

Ei ole muuta keinoa, kuin luottaa kansalaisten kykyyn erottaa oikea informaatio ja valeinformaatio toisistaan. Jos he eivät siihen pysty, niin demokratian pelisääntöjen mukaan he saavat kärsiä seuraukset ja sehän on ihan oikein.

En yhtään epäile, etteikö briteille syötetty myös väärää informaatiota Brexitin vaikutuksista. Mutta niin tehtiin Suomessakin ennen EU-äänestystä vuonna 1994. Työnantajat järjestivät tilaisuuksia, joissa esitetiin työntekijöille yksipuolista EU-infoa. Sanomalehdet tekivät salaisen sopimuksen, että ne kirjoittavat vain myönteisiä asioita EU:sta. Presidentti Koivistokin on sanonut, että Suomen poliittisen eliitin piti runnata Suomi EU:hun Venäjän pelon takia. Tämä onnistui ilman, että siitä olisi vaalipuheissa puhuttu mitään. Markasta luopumisesta kansalta ei edes kysytty.  Kyllä Suomessa on ollut vähintään yhtä yksipuolista ja vääristeltyä tietoa vuonna 1994 kuin briteillä vuonna 2016, mutta eri kantilta.

Ja sitten vielä yksi lainaus Lyytiseltä: ”Nyt pimeät ajat voivat palata”. Lyytinen tarkoittaa, että Brexitin myötä rauha Euroopassa on vakavasti vaarantunut. Mopo lähti keulimaan uudestaan.

Lyytinen heittää kehiin myös sanan populisti.  Sehän on kätevä haukkamanimi, jolla halutaan halventaa vastapuoli, kun asia-argumentit loppuvat: ”EU-jäsenyyttä ajaneet populistit kehystivät luonnollisesti myös Brexit-äänestyksen sota-ajan retoriikalla”. Populismille ei ole yksiselitteistä määritelmää, mutta halventavassa tarkoituksessa se yhdistyy esimerkiksi italialaiseen koomikkoon Beppe Grilloon, joka johtaa puoletta nimeltä ”Viiden tähden liike”. Hänellä on ollut mm. sellainen lupaus, että kansan ei tarvitse maksaa veroja.

Haukkumanimenä populistilla kuvataan aatetta tai henkilöä, joka esittää selvästi terveen järjen vastaisia tai muuten toteuttamiskelvottomia ajatuksia ja lupauksia. Onko siis Brexitillä jotain tekemistä populismin kanssa? Ei pienimmässäkään määrin. Se on täysin realistinen ja toteuttamiskelpoinen asia. EU:n ulkopuoliset maat kuten Norja, Islanti ja Sveitsi osoittavat voivansa mainiosti – ja jopa paremmin – kuin EU-maat keskimäärin.

Mielestäni Lyytisen kirjoituksen yleissävy ja valitut ilmaisut eivät ole kärjistyksiä Brexit-asiasta, vaan ne siirtyvät sen rajaviivan yli, jossa informaatio muuttuu disinformaatioksi ja tosiasia valheeksi. Lyytinen ottaa käyttöön ilmeisesti huomaamattaan juuri ne keinot, joista hän syyttää Brexitiä ajavia tahoja. On yksinkertaisesti huolestuttavaa, että laatulehtenä pidetty Helsingin Sanomat toimii tällä tavalla. Se osoittaa, että HS ei ole löytänyt keinoja, joilla se voisi rehellisen journalistin tavoin taistella oikeana pitämiensä asioiden puolesta.

Se on vähintään yhtä huolestuttavaa kuin Euroopassa vyöryvä populistinen poliittinen suuntaus. Jos Hesari on aidosti huolestunut populismista, niin sen ei pitäisi vain päivitellä, että taas kyse on populismista, vaan Jeppe Niilonpojan tapaan kysyä, että miksi kukaan ei kysy, miksi Jeppe juo eli ”Miksi ihmiset äänestävät populisteja”.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Asialliset aiheeseen liittyvät kommentit ovat tervetulleita. Asiattomat solvaukset ja aiheen ulkopuolelle menevät kommentit poistetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tosi pahalta näyttää. Ei kai tässä muu auta kuin että seuraava hallitus aloittaa neuvotttelut Euraasian Unioniin liittymiseksi. Yksin emme parjää.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Leo Mirala

Taloudellisesti oikea viiteryhmä olisi mielestäni BRICS maat. Venäjää lukuunotamatta muut maat kuten Kiina, Intia, Brasilia ja Etelä Afrikka olisivat riittävän kaukana !

BRICSF !

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kyllä brexitin syntipukkeja löytyy niin EU:n, kuin myös Britannian taholta. EU näyttää ikävästi joustavan vain ja ainoastaan, kun joustoja vaaditaan ylimielisten Saksan tai Ranskan tahoilta ja näiden ehdoilla.

Vapaan liikkuvuudenkin ongelma brittien kannalta olisi varmasti ollut ratkaistavissa järkevämmin ja yhteistyössä Kanaalin molemmin puolin, jost tahtoa olisi ollut. Nyt sitä ei ollut.

Britannia vain nyt on niin tavattoman seksikäs kohde kaiken maailman maankiertäjille - ja on edelleen - joka oli koko ongelman ydin ja Britannian riesa.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Blogin pointti, Hesarin vahva mielipidevaikuttaminen eli propagointi milloin minkäkin asian puolesta tai jotakin vastaan on jatkunut todella kauan. Kuten blogisti kirjoittaa, selkeimmillään se tuli esille v. 1994 kun Suomea vietiin Euroopan Unioniin (tuolloin EY).
Ennen EU-aikaa Hesarin propagointia myös arvosteltiin aika-ajoin ja tuolloin arveltiin että Hesariin on pesiytynyt harvinaisen paljon Sirola-opiston käyneitä vasemmistolaisen maailmankuvan omaavia toimittajia. Oliko se nyt niin että ensin haettiin ammatillinen pätevyys Tampereen tiedotusopin laitokselta ja sitten ideologinen pätevyys Sirola-opistolta:

https://vapaasana.net/2011/08/28/neuvostorahoilla-...

Saman konsernin Iltasanomat on myös täysin samoilla linjoilla. Tämä myös "Kieron Putinin Ovela Juoni-Sanomat" nimellä tunnettu aviisi on nyt virittelemässä uutta kestolööppiä aiheesta "Kavalan Kiinan Salaiset Maailmanvalloitussuunnitelmat":

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005941081.html

Kiitos hyvästä Brexit -analyysistä, täysi kymppi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kovaa Brexit propagandaa Britanniasta:

"Brexit poll reveals record number of voters think decision to leave EU is wrong" (Vain 25% kannattaa)

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/bre...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Nimenomaan sitä. Sitten kun löydät puolueettoman tuoreen laajan pollin asiasta selvin ja vilpittömin sanamuodoin ilman taka-ajatuksia, niin hyvä niin.

The Independent on Labouria fanittava julkaisu ja Labour on onnistunut vääntämään Brexitistä sisäpoliittisen valtakysymyksen.

Mahdatko edes muistaa, että Corbyn ja Labour olivat vielä taannoin kovasti Brexitin kannalla. Miten lie tilanne nyt Labourin äänestäjien kesken, koska vierastyövoimasta ei juurikin tykätä oman puolueen kouluttamattomien äänestäjien keskuudessa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Tässä Brexit-jutussa useimmilta näyttää unohtuneen, mitä britit oikeastaan halusivat ja edelleen haluavat EU-erossaan. Britit halusivat eroon ihmisten vapaasta liikkumisesta EU:n sisällä. He halusivat ja haluavat edelleen, että he voivat tehdä vapaakauppaa EU:n kanssa eli tavarat, palvelut ja raha liikkuisivat vapaasti."

Nythän Britannia ei kuulu Schengen-alueeseen, joten tuo ihmisten liikkuvuus on jo rajoitettua. Blogistin esimerkkinä mainitsema Norja taas kuuluu. Sensijaan Norja maksaa sisämarkkinoille pääsystä lähes yhtä paljon, kuin se maksaisi ollessaan EU:n jäsen. Tämä on kohtuullista, koska sisämarkkinoiden ylläpidosta aiheutuu jäsenvaltioille kustannuksia. Myöskin Norja sitoutuu noudattamaan suurta osaa EU-direktiiveistä, vaikka ei pääse niistä päättämään. Tämäkin on kohtuullista, sisämarkkinoilla myytävien tuotteiden pitää täyttää samat normit. Mutta varmasti vastaavat käytännöt olisi sovittavissa Britanniankin kanssa. Luulisi olevan itsestäänselvyys, että vapaamatkustukseen EU:n ei pidä suostua.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kyllähän EU-maiden kansalaisilla on täysin vapaa liikkuvuus koko EU:n alueella. Brittejä on harmittanut juuri tämä Itä-Euroopasta lähtöisin oleva työperäinen maahanmuutto sosiaaliturvineen, jossa nimenomaan Britannia on joutunut olemaan suurimman kiinostuksen ja taakan kohteena.

Britannian työmarkkinat kun ovat kovin vapaat ja helpot halpatyövoimalle saavutettaviksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"sisämarkkinoiden ylläpidosta aiheutuu jäsenvaltioille kustannuksia."

EU tässä rahastaa sisämarkkinoilla ja toki kaupankäynnnistä kustannuksia valtioille tulee mutta myös tuloja.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Sky newsin mukaan vaihtoehdot nyt tässä:
”Now MPs must vote - probably on Wednesday - on a series of Brexit options, likely to include:
:: No deal
:: The PM's deal
:: A Norway-style deal
:: A customs union;
:: A second referendum
:: Revoking Article 50

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mutta nämä äänestykset eivät ole sitovia, vaan enemmänkin mielipidekyselyjä alahuoneelta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten ei kansanäänestyskään ollut sitova.

Kyllä kuitenkin demokraattisessa parlamentarismissa on syytä noudattaa alahuoneen päätöksiä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #13

Kyllä toki, silloin kun lakeja säädetään. Nyt ei säädetä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Cameronin olisi pitänyt hoitaa sotkunsa loppuun.May on populisti ja siksi kelvoton hoitamaan kriisejä.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Monet haluavat löytää syntipukin Brexit-sotkuun ja sellaiseksi näyttää sopivan pääministeri May. May on sanonut, että hän kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta ja minusta se on demokratian perimmäisen ajatuksen mukaista . Eduskunta on vain sen vuoksi, että kaikista asioista ei voi kysyä kansan mielipidettä.

Nyt asian lopullisesta tuloksesta vastaa parlamentti eikä May. Konservatiivien kovaa Brexitiä haluava osa kontrolloi tällä hetkellä tilannetta. Heille riittää, kun he eivät hyväksy mitään oman puolueen pääministerin ehdotusta ja silloin joudutaan kovaan Brexitiin. Näillä näkymin näin näyttää käyvän.

Toinen vaihtoehto Mayn neuvotteleman sopimuksen läpimenolle olisi se, että Labour yllättäen hyväksyisi neuvotellun sopimuksen, koska he eivät halua sopimuksetonta eroa. Mutta tämä olisi ennen kuulumatonta, että oppositio kannattaisi hallituksen ehdotusta, vaikka he olisivatkin täysin rinnoin ehdotuksen takana. Se ei vaan käy, vaan oletteko kuulleet tällaisesta tapauksesta?? Minä en ainakaan ole koskaan kuullut sellaisesta tapauksesta missään maassa.

Nähdäänkö lopulta sellainen ihme, että oppositio vie Mayn ehdotuksen läpi? Se olisi kruunaava loppu brittiparlamentissa nähdylle näytelmälle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Nimenomaan. Labourilla on mahdollisuus estää sopimukseton tila äänestämällä Mayn ja EU:n välisen sopimusehdotuksen puolesta. Näin voi toki vielä käydäkin, jos Labourista kahdeksikon lisäksi parikymmentä muutakin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Herää kysymus miksi Englannin parlamentti ei halua ratifioida sen oman hallituksen ja pääministerin EU:n kanssa neuvottelemaa erosopimusta?

Norja ja Sveitsi pärjäävät mainiosti niillä sopimuksilla joita se on tehnyt EU:n kanssa, kuulumatta silti muodollisesti EU:hun?

---------------------
Miksi tällainen samantapainen järjestely kuin mitä on Norjalla ja Sveitsillä, tai hieman erilainen ja briteille räätälöity sopimus ei briteille kelpaa?

Ei ole mitään järkeä siinä että se hylätään brittien toimesta.

-------------------------

Minäpä kerron mitä järkeä siinä on.

Kaikki britit eivät ole tyhmiä, he ymmärtävät että brexit on mielettömyyttä ja eroaminen EU:sta on brittien etujen vastaista.

Kaikki tämä sekoilu tarkoittaa vain sitä että taustalla juonitellaan brexitin perumiseksi. Kuka juonittelee, siitä en voi olla varma. Juonittelija voi olla May itse, tai jotkin puolueiden taustaryhmät, kuten puolueita rahoittavat tahot, yritykset joille brexit ei sovi.

Tässä tapauksessa ei voi muuta kuin toivoa että juoni onnistuu. Jos se ei onnistu, niin samanlainen sopimus mikä sitoo Norjan ja Sveitsin EU:hun on ihan hyvä ratkaisu sekin ja se tulee jokatapauksessa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hesarin agendajournalismin mittasuhteet sopivat hyvin yhteen euroideologien harhaisen megalomanian kanssa.
Tiedon lähteinä molemmat vaativat huikean määrän lähdekritiikkiä, eli lukija joutuu tekemään sen työn, minkä laadukkaan länsimaisen journalismin olisi pitänyt tehdä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset