aveollila1 Aika on totuuden puolella

Presidentti Macronin (tyhjää?) puhetta EU:n uudistumisesta Hesarissa

 Tämän päivän Hesari on antanut näkyvästi palstatilaa Ranskan presidentille, koska hänen puheitaan on lainattu ensin Vieraskynässä ja sitten Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liisa Kauhanen on vielä kommentoinut varmuuden vuoksi samaa puhetta Näkökulma-kolumnissaan.

Lainaus Macronin puheesta HS:n Vieraskynästä: ”Sisäiseen yhdistymiseen perustunut Euroopan unioni ei ole seurannut maailman realiteetteja. Mutta yksikään yhteisö ei voi luoda yhteenkuuluvuuden tunnetta, jollei sillä ole rajoja, joita se suojelee. Rajat tuovat vapauteen turvaa. Siksi meidän on uudistettava perusteellisesti Schengen-aluetta. Kaikkien mukaan haluavien maiden on kannettava osuutensa vastuusta (tiukka kontrolli rajoilla) ja solidaarisuudesta (yhdenmukainen turvapaikkapolitiikka sekä yhdenmukaiset myöntämistä ja hylkäämistä koskevat säännöt). Tarvitaan yhteinen rajapoliisi ja Euroopan turvapaikkavirasto, tiukkoja kontrollivelvoitteita sekä eurooppalaista solidaarisuutta, johon kaikki maat osallistuvat, Euroopan sisäisen turvallisuuden neuvoston alaisuudessa. Muuttoliikkeiden tuomien haasteiden edessä uskon Eurooppaan, joka suojelee sekä arvojaan että rajojaan.”

Jos tämän lukee ilman sarvia ja hampaita, niin Macron on sitä mieltä, että EU:n Schengen-alue ei ole toiminut, koska sen rajavalvonta on ollut liian heikkoa. Muistutan tässä, mistä on kysymys eli Schengen-alueesta ja Dublin-sopimuksesta, koska ne liittyvät oleellisesti toisiinsa:

Schengen-sopimusta soveltavat valtiot muodostavat niin sanotun Schengen-alueen, jolla on yhteinen rajavalvonta ja jonka sisällä ihmisten liikkuminen tapahtuu ilman järjestelmällisiä tarkastuksia. Näiden valtioiden myöntämät viisumit ovat voimassa koko Schengen-alueella. Dublinin yleissopimuksen mukaan turvapaikkahakemus käsitellään siinä EU:n jäsenvaltiossa, johon turvapaikan hakija on ensimmäisenä tullut.

On mielenkiintoista lukea, miten kirjeenvaihtaja Kauhanen tulkitsee Macronin puhetta, jota hän avoimesti ihailee taiturimaisena poliitikkona. Harmi vain, että ranskalaiset menettivät heti vaalien jälkeen uskonsa presidentin tyhjiin puheisiin. Kauhasen mukaan Macronin ehdotukset Schengen-alueen uudistamisesta panevat ”Unkarin pääministerin Victor Orbanin lujille”.

Miten niin panevat Orbanin lujille? Unkari on yhdessä Ranskan kanssa ollut niitä harvoja maita, jotka ovat noudattaneet Dublin-sopimusta, että pakolainen/siirtolainen ei voi tulla toiseen Schengen-maahan turvallisesta maasta, jos kyseisellä henkilöllä ei ole asianmukaisia matkustusasiakirjoja. Tunnetusti molempien maiden rajat ovat kiinni laittomien siirtolaisten ja pakolaisten tulemiselle naapurimaista.

Suomen kannalta Macrinin seuraava lause on aika osuva: ”Schengen-alueesta saavat lähteä ne maat, jotka eivät sitoudu yhteiseen turvapaikkapolitiikkaan”. Mielestäni Kauhanen ei nyt ole oikein ymmärtänyt, mitä Macron näillä puheillaan lopulta tarkoitti. Nuo puheet osuvat paljon pahemmin Suomeen kuin Unkariin.

Muutoin Macronin puheet ovat sitä mahtipontista EU-politiikkaa, joka näyttää uppoavan erikoisen hyvin Hesarin EU-myönteiseen toimittajakuntaan. Hesari on EU:n äänenkannattaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Macron on suurin tyhjänpuhuja sinänsä. Jos juppi saisi kansansuosionsa tiimoin edes oman maansa asiat hieman järjelliselle pohjalle, niin puhukoon sitten ja opettakoon muita.

Ranskassa sadattuhannet köyhät keltaliivit osoittavat mieltään joka viikonloppu ja maa on silti velkaantunut julkisen velan muodossa yli 100 miljardia euroa vuosittain edelleen ? Viimeisen 10 vuoden aikana Ranskan julkinen velka on kasvanut biljoonan euron verran !

Macronin toinen palkka taidetaan maksaa Saksasta tämän veroparatiisitileille, sillä niin kovin järjetöntä hepulin toimet ovat olleet tähän adti.

PS. Ranska haluaisi maksattaa oman möykkynsä muilla EU- mailla, mm. Britannialla, joka oli 1., joka havannoi tilanteen laadun ja toimien tarpeellisuuden.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mahtoiko olla sama pankki kuin Britannian pääministerin perheen jäsenillä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eiköhän Macron ole maailman parhaita bankbastrardseja, kuten EU:n johtokin - mukaan lukematta keskinkertaisuutta suomalaista uskollista Kataista, joka möisi oman mummonsakin sopivaan hintaan.

Sinulla taitaa olla parempaa tieton Mayn pankkisuhteesta, niin pistä nyt asia frameille pelkän vihjailun sijaan ?

Minulla on taas EKP:n oivaa faktaa Macronin kyvyistä edes omassa maassaan, saati sitten muualla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #7

Kerro tarkemmin, niin olen pelkkänä kuulevana korvana ?

Lindgrenillä on tapana jauhaa paskaa ilman totuuksia.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Se oli nimenomaan Orban, joka kippasi Dublinin ensimmäisenä jokunen kuukausi ennen varsinaista rytinää 2015.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kommenttiin 2. Sinulla on varmaan näkemys myös Ranskan rajatilanteesta? Miksihän Tanska ja Ruotsi rupesivat noudattamaan Unkarin esimerkkiä? Miksi EU ei vaadi niitä tilille EU-tuomioistuimeen, jos kerta kyseiset maat toimivat Dublin-sopumuksen vastaisesti?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Eivät Tanska ja Ruotsi noudata Unkarin esimerkkiä.Eivät ne ole koskaan kieltäytyneet vastaanottamasta ketään takaisin Dublinin sopimuksen. perusteella.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Ruotsi ja Tanska ovat laittaneet rajansa kiinni Ranskan tapaan niille pakolaisille tai turvapaikan hakijoille, joilla ei ole matkustusasiakirjoja. Se on oleellinen osa Dublin-sopimusta. Vain erittäin pienelle osalle kyseisistä henkilöistä Tanska tai Ruotsi on ollut ensimmäinen EU-maa, johon he ovat saapuneet. Sen havaitsee, kun katsoo Euroopan karttaa. Ei siis ole oleellinen ongelma Pohjois-Euroopan maille ottaa takaisin pakolaisia Dublin-sopimuksen perusteella, koska heidän lukumääränsä on olematon. Taisit tietää asian, mutta kunhan venkoilit.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Hieman asiaa sivuten. Hesari kirjoittaa Kauhasen tittelin muodossa "Berliinin-suurlähettiläs". Minun silmäni ei oikein hyväksy kyseistä muotoa, mutta se on ilmeisesti uusi tapa oikeinkirjoittaa. Ennen vanhaan kirjoitettiin Berliinin kirjeenvaihtaja, jos en ole vallan väärässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset