aveollila1 Aika on totuuden puolella

Työkykyisiä eläkkeelle - vanhusten kipulääkitystä pienennettävä

 Eilen osui silmiini kaksi uutista Hesarista, jotka vahvistuvat aikaisempaa käsitystäni suomalaisten terveydenhoidon käytännöistä. Ensimmäinen uutinen oli keuhkoahtaumatautiin sairastuneesta henkilöstä Ari Koivusesta, jolta paljastui keuhkoahtaumatauti 20 vuotta sitten. Kyseinen tauti on tyypillinen tupakoitsijoilla tai entisillä tupakoitsijoilla. Koivunen sai lääkitystä ja jatkoi työssä käyntiä. Sitten tulee tämän jutun ensimmäinen pointti. Muutaman vuoden kuluttua lääkäri kysyi, että oliko Koivunen harkinnut työkyvyttömyyseläkettä, jonka lääkäri olisi kirjoittanut saman tien. Koivunen jatkoi töitä muutaman vuoden osapäiväisenä vielä muutaman vuoden, kunnes haki eläkettä. Sitten toinen pointti: artikkelin mukaan Koivusen vointi on parempi kuin 20 vuotta sitten, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Juttu osoittaa, että Suomessa on helppo päästä eläkkeelle, jos sairastuu ”oikeaan” tautiin. En syytä Koivusta millään tavalla tästä asiasta. Hän osoitti hyvää kansalaiskäyttäytymistä, vaikka järjestelmä holhosi häntä eläkkeelle. Ajattelen myötätunnolla niitä kymmeniätuhansia työkyvyttömiä, jotka ovat vammautuneet tai sairastuneet pysyvästi työkyvyttömiksi, mutta yhteiskunnan kriteereillä väärään tautiin tai vakuutusyhtiön lääkärin päätöksellä ovatkin terveitä. Tarinan opetus: sairastu oikeaan tautiin, niin lääkäri suosittelee eläkettä!

Samassa Hesarissa oli pieni uutinen siitä, että Kelalta on lähtenyt paimenkirje tuhansille lääkäreille, jotka rekisteritietojen mukaan ovat määränneet vahvoja kipulääkkeitä yli 75-vuotiaille potilaille. Olen tullut tuntemaan tämän ilmiön käytännön kautta, että Valvira valvoo lääkäreitä, jotka kirjoittavat opioidipohjaisia reseptejä esimerkiksi selkäydinpotilaille, jotka kärsivät voimakkaista ja jatkuvista hermokivuista. Lääkärit yrittävät välttää reseptien uusimista, jotta Valvira ei puuttuisi heidän toimintaansa.

Todellista kivunlievitystä tarvitsevat potilaat ovat heikossa asemassa Suomessa Valviran epäasiallisen valvonnan takia. Suomi tulee vahvasti jälkijunassa esimerkiksi lääkekannabiksen käytössä, jota saa kirjoittaa tietääkseni kipupotilaille vain yksi lääkäri. Maailmalla lääkekannabista tutkitaan ja kehitetään, mutta Suomessa sitä saa vain harva ja valittu.  Muutamissa maissa kannabis on jo vapautettu viihdekäyttöön. Niin tuli Suomi jälkijunassa ainakin 10 vuotta, kun melatoniinia ei saanut kuin lääkärin reseptillä. Terminaalihoidossa olevia syöpäpotilaita lääkärit eivät uskalla auttaa sopivalla kipulääkityksellä, koska pelkäävät Valviran toimenpiteitä. Ilmeisesti Valvira pelkää kuolevien potilaiden tulevan riippuvaisiksi huumeaineista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Jos olen oikein ymmärtänyt, ajantasaisen Käypä hoito -suosituksen mukaan opioideja ei tule käyttää kroonisen kivun hoidossa. Käytännössä kovista kivuista jatkuvasti kärsivät ihmiset siis pakotetaan elämään kipuhelvetissä, vaikka toimivia lääkkeitä olisi olemassa. Tämä ei ole mitään muuta kuin ylimieliseen ja tunteettomaan moralismiin perustuvaa sadismia.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Työkyvyttömyyseläkettä ei saa samantien lääkärin määräyksestä.
Kyseinen herra on onnekas koska sairaus pysyy kurissa.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Rahasta siinä myös on kysymys, kalliimpia kipulääkkeitä lopetetaan eläkeläisiltä.
”Yhteiskunnan sivistystason näkee siitä miten he hoitaa vanhuksensa”

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kummallinen puhe " riippuvuudesta" kovan , kroonisen kivun hoidon ainoana ongelmana, kun tehoava lääke on olemassa, on käsittämätöntä julmuutta.

Tätä sitten vielä jatkettiin seuraavana päivänä tyypillisellä " huume" jutulla, jossa lääkkeiden kieltämistä perusteltiin sillä, että ne ovat " narkomaanien suosiossa" ja että " joillekin tulee niistä hyvä olo".

Tuntuu, etteivät nämä Valviran " asiantuntijat" ole kovaa kipua koskasn nähneet eivätkä tiedä, mitä muita vaaroja se aiheuttaa kuin " riippuvuus" kipulääkkeestä.
Jos ihminen menee voimakkaasta kipulääkkeestä tokkuraan , mihin hän meneekään helvetillisen kivun kourissa ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset