aveollila1 Aika on totuuden puolella

Ennätysmäärä lunta arktisella alueella- miksi HS vaikenee?

  • Kuva 1. Pohjoisen pallonpuoliskon lumimäärän kehitys 2017-18.
    Kuva 1. Pohjoisen pallonpuoliskon lumimäärän kehitys 2017-18.

 Silmiini tarttui eräällä ilmastonmuutossivustolla kuva pohjoisen pallonpuoliskon lumimäärän kehityksestä kuluneen talven aikana. Tätä kuvaa on referoitu maailmalla useilla ilmastoa seuraavilla sivustoilla. Kuva on Suomen Ilmatieteen laitoksen tekemä ja ylläpitämä, kuva 1.

Minulla meni jonkin aikaa ennen kuin löysin kuvan alkuperäisen lähteen, tai ainakin luulen niin. En ole löytänyt kuvaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta, vaan aivan tuoreesta tieteellisestä artikkelista: https://www.researchgate.net/publication/274697517_A_Global_Cryosphere_Watch

Kuvan tiedot osoittavat, että pohjoisella pallonpuoliskolla on ollut poikkeuksellisen paljon lunta. Onko yhden talven lumilla jotain suurempaa merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta? Yhden vuoden tilanteesta ei pidä innostua suuntaan eikä toiseen. Tarvitaan vähintään yhden aurinkosyklin eli n. 11 vuoden jakso, jonka muutoksesta voi vetää luotettavia johtopäätöksiä.

Minkä vuoksi otin asian esille? Ilmastonmuutosasioita seuraavat ovat panneet merkille, että meidän valtalehti Helsingin Sanomat, tuttavallisesti Hesari ja lyhentäen HS, kaivaa lähes päivittäin jotain hälyttävää ilmastonmuutokseen liittyen. Tässä kohtaa tietysti ihmetyttää, että Hesarin ympäristömuutosuutisointia seuraavat toimittajat ovat missanneet tämän kuvan. Jostain syystä myös Ilmatieteen laitos on kainostellut, eikä ole julkaissut tätä kuvaa omilla sivuillaan, vaikka sen on levinnyt laajemminkin maailmalle. Miksihän?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään englanninkielisillä nettisivustoilla. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa. Olen julkaissut asiasta 13 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen kuuden vuoden aikana.

Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta: www.climatexam.com

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Huhtikuussa aurinko porottaa selkeältä taivaalta Suomeen 200 tuntia. Jos ja kun maa on lumen peitossa, suurin osa säteilystä heijastuu takaisin sen sijaan, että lämmittäisi maata.
Tuosta tehoja laskemalla voimme päätellä, että olemme parissa viikossa viilentäneet maapalloa enemmän kuin kukaan on edes rohjennut pyytää. Lisäbonuksia saamme vielä siitä, että maa ei ole lumen alla jäässä, jolloin kasvukaudella pyydystämme ennätysmäärän hiilidioksidia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

HS vaikenee niin kauan, kunnes keksii perusteen esittää, että moinen yliannostus lunta on osoitus ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Äärimmäiset sääolosuhteet ovat aina merkki ilmastonmuutoksesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viimevuosisadan lopulle asti puhuttiin aina "ilmaston lämpenemisestä". Kun sitten vuosituhannen vaihteen jälkeen ei oikein enää ollut perustetta tilastollisesti sellaiseen, alettiin puhua enemmän ilmaston "muutoksesta", joka siis voi tarkoittaa mitä tahansa ja varsinkin näillä arktisilla aueilla esimerkiksi kylmenemistä.

Tietysti ilmastonmuutos on tosiasia, ei se stabiili ole milloinkaan ollut. Mutta ihmisellä on vain äärimmäisen marginaalinen potentiaali vaikuttaa siihen juuri mitenkään. Se on sellainen asia, joka on aina ollut korkeimman kädessä. Nooakin joutui rakentamaan arkin pelastaakseen ihmiskunnan, vaikkei tiettävästi fossiilisia polttoaineita polttanutkaan.

Tilastollisesti tai arjen kokemusten kautta ei kuitenkaan juuri näinä aikoina näytä olevan sen kummempaa ilmastonmuutosvauhtia kuin milloinkaan aiemminkaan. Ilmastonmuutos aiheuttaa usein ongelmia ihmisten elämälle eri tavoin ja niihin olisi syytä varautua vankentamalla talouden pohjaa niin paljon kuin mahdollista sen sijaan, että sitä nakerretaan "ilmastonmuutoksen torjumiseksi".

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #4

Olet oikeassa, että ilmasto on ollut aina muutoksen tilassa; t.s. elämme nytkin kahden jääkauden välistä aikaa.
IM- kritiikin olen osin ymmärtänyt niin, että siinä vähätellään hiilidioksidin kykyä, määrän muutoksen ilmakehässä vaikutusta kovin linjäärisesti. Ilmakehä on kaoottinen elementti, johon vaikuttaa niin moni asia, myös muut kasvihuonekaasut, epäpuhtaudet, kemikaalit ja jopa pilvisyys - jonka tosin sanotaan olevan kytköksissä muiden elementtien kanssa.
T.s. asiaa on hankala tutkia empiirisesti siten, että erilaisten muutosten vaikuttavuus voitaisiin todentaa; syyanalyysi on monipiippuinen asia ja toiseksi asioiden kausaalisuus; mikä syy vaikuttaa miten muutoksen pysyvyyteen. Hetkellisesti voi moni asia vaikuttaa voimakkaastikin, kuten tulivuorenpurkaus, iso metsäpalo, laajamittainen hiilenpoltto > inversio (Kiina-ilmiö) jne eli paikallisilmastoissa on isoja eroja. Asioita pitää silti tutkia; muuten emme tiedä mitään mistään.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kun hirmumyrskyt Harvey ja Irma iskivät poikkeuksellisen pitkän taoun jälkeen Amerikan mantereelle, niin lehdet ja televisio täyttyivät artikkeleista, joissa poikkeuksellisten sääilmiöiden lisääntyminen oli yksisellitteinen merkki ilmastonmuutoksesta. Asiassa on sellainen pieni mutta, että poikkeukselliset sääilmiöt eivät ole lisääntyneet, vaikka se useimmiten valtamediassa esitetään itsestään selvänä tosiasiana. Koko juttu on ilmastonmuutoseliitin ja valtamedian luoma väärä mielikuva, jolle ei löydy näyttöä.

Täältä löytyy graafisia esityksiä, mitä tilastot kertovat:

http://aveollila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242702-...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

http://ilmatieteenlaitos.fi/
Kyllä minä ainakin löysin Ilmatiteenlaitoksen sivulta laatikon "lumitilanne", joka näyttäisi tänään siltä, että suurimmassa osassa maatamme on vielä yli 10 cm lunta.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Tarkoitin nimenomaan esittämääni kuvaa, että sitä en ole löytänyt Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Kyseinen kuva on parempi, koska se kuvaa koko pohjoista pallonpuoliskoa.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Satu ilmaston lämpenemisestä on jo vanhentunut.

Maapallonlaajuinen lämpönousu on ollut pysähdyksissä jo noin 20 vuotta mittaustulosten perusteella. Elämme tällä hetkellä ns. lämpönousupaussia (englanniksi pause).

https://www.tapionajatukset.com/32498

Aurinkosyklien suorien ja epäsuorien luonnollisten tekijöiden vaikutus paussiin ja kenties lähitulevaisuuden viilenemiseen on selkeä:

Aurinkosyklit (auringonpilkkujen määrä ja magneettisuus), epäsuora vaikutus (indirect effect)

http://www.climate4you.com/Sun.htm#Global%20temper...

http://www.climate4you.com/images/SIDC%20DailySuns...

http://www.climate4you.com/images/SIDC%20DailySuns...

https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Odottelen tässä puheenvuoroa jonka mukaan ilmastonmuutoksen pysähtyminen on ihmisen aiheuttamaa ja ilmastonmuutoksen pysähtymisen estämiseksi pitäisi mm. korvata fossiiliset tuulivoimalla.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Ikäväähän se olisi, jos Suomesta ns valkoiset talvet katoaisivat; kuka sitä nyt haluaa sellaista eurooppalaista kurakeliä ja sateita saada osakseen. Kunnon talvi on asia an sich. Neljä vuodenaikaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tasan vuosi sitten huristelin pulpparilla siikaongelle. Nyt ei bärkkele pääse kun jäätä on vielä 50senttinen kerros tossa vetten päällä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@13. Pitää ostaa pitempi jääkaira, että pääsee pilkkimään.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Tottakai on enemmän lunta, kun lämmin ilma puskee navalta kylmän aluen etelämmäksi meidän niskaan ja levittyy samalla luntakin isommalle alueelle.
Polaaripyörteen hajoaminen, eikö tuota ole jo toisteltu jokunen kerta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, ja sitten kun on vähäluminen ja leuto talvi, niin tuo kaikki unohdetaan ja sanotaan vain ykskantaan, että lämmin talvi on seurausta ilmastonmuutoksesta.

Sitä paitsi mistään tuollaisesta ilmiöstä ei puhuttu siinä vaiheessa, kun ilmaston lämpenemisestä alkoi meteli. Silloin nimenomaan korostettiin, että Suomen leveysasteilla talvet muuttuvat leudoiksi ja kosteiksi.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Onhan ne muuttunut huomattavasti leudommiksi, eihän se polaaripyörre aina käyttäydy samoin tai ylipäätään ilmasto talvisin. Kokonaisuushan se ratkaisee, eikä se että sataako siellä tai täällä.
Tällainen talvi on aika harvinainen, ennustan että ensi talvena tammikuussa sataa vettä. Koska ilmasto lämpenee nopeasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

http://ilmatieteenlaitos.fi/vuositilastot

Yllä olevassa linkissä on havainnollinen käyräkuva Sodankylän ja Helsingin lämpöiloista yli sadalta vuodelta.

Sodankylän kohdalla ei juuri trendiä näe, Helsingin kohdalla lämpötila on tällä vuosituhannella saavuttanut noin 30-luvun tason, jolta tultiin alaspäin aina 80-luvulle asti.

Joten en tiedä mihin näkemyksesi perustat. Etenkin, kun Helsingin lämpötilat mitataan Kaisaniemestä, joka on huomattavasti suuremman ja urbaanimman alueen keskus kuin sata vuotta sitten. Omakohtaisesti en myöskään koe, että talvet olisivat nykyisin jotenkin erilaisia kuin lapsuudessani. Tietysti silloin tuntui olevan enemmän lunta, kun itse oli lyhyempi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos ei muuta keskusteltavaa keksi, niin ainahan voi puhua säästä...

Kun olin joskus 70-luvulla peruskoulun penkillä, niin silloinen biologian-/maantiedonopettajani loihe lausumaan, että jos hiilidioksidin määrä nousee lähellekään yhden desimaalin (prosenteissa muistaakseni), niin kuollaan kaikki kuin rotat myrkkyynsä, sillä ilma muuttuu sen jälkeen myrkylliseksi hengittää... siis fossiilisten polttamisella tulee ainakin ihmiskunnasta ennen pitkää loppu. Hänen lempinimensä oli muuten Tahvo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset