aveollila1 Aika on totuuden puolella

Sveitsi – uhkakuva impivaaralaisuudesta?

 Politiikassa pelataan mielikuvilla, jotka voivat olla kaukana todellisuudesta. Yksi tällainen mielikuva, jonka EU:n ja euron kannattajat tuovat esiin, on mielikuva impivaaralaisuudesta. Heidän yksinkertainen väitteensä on, että jos Suomi eroaa EU:sta ja eurosta, menemme Impivaaraan, joka on mielikuva maailmasta eristäytymisestä tyyliin Albania tai Pohjois-Korea.

Kuten tiedämme, meidän hyvinvointimme perustuu vientiin, jonka päätuotteet ovat teollisuuden raskaita investointitavaroita. EU- ja eurovastaisuus on siis EU- ja eurofanaatikkojen mielestä sama asia kuin kansainvälistymisen heikentäminen ja viennin vaarantaminen. Näillä mielikuvakytkennöillä ei ole mitään todellista yhteyttä EU:n ja euron vastustamisen tai kannattamisen kanssa.

Otetaanpa esimerkiksi Sveitsi, joka täyttää parhaiten määritelmän Impivaaraan vetäytyneestä maasta, koska se ei ole EU:n eikä ETA:n jäsenmaa. Silti se on todennäköisesti Euroopan ja ehkä koko maailman kansainvälisin maa, jossa on suuri liuta kansainvälisten organisaatioiden päämajoja. Sveitsi on neuvotellut kahdenväliset kauppaoikeudet ETA-maiden kanssa ja siinä suhteessa nauttii samoista eduista kuin Suomikin. Norja ei kuulu EU:hun, mutta on ETA:n jäsen ja vaikka maatalous- ja kalastustuotteet eivät kuulu ETA:n vapaakaupan piiriin, niin norjalainen lohi on lyönyt suomalaisen kasvatuslohen.

Suomesta puuttuu eduskuntapuolue, joka uskaltaisi ajaa Suomen eroa EU:sta ja eurosta.

Ylläkuvatun tilanteen vuoksi ei ole näkyvissä poliittista ratkaisua Suomen ongelmiin. Nyt Suomi ottaa velkaa antaakseen velkaa ja takuita vielä köyhemmille maille. Tässähän ei ole mitään muuta logiikkaa kuin EU:n ja euron pystyssä pitäminen hinnalla millä hyvänsä. Yhteisvaluutta palkitsee Saksan ja kurittaa kaikkia muita euromaita. Kurjistuvat euromaat eivät pysty hoitamaan tilannetta kuntoon sisäisen devalvaation kautta eli leikkaamalla palkkoja kymmeniä prosentteja. Se lisää vain negatiivista kierrettä.

Lopuksi vielä yksi näkökulma Suomen viennistä: euromaiden osuus oli vuonna 2016 n. 40 prosenttia. Kyllä suomalaiset vientiyritykset joutuvat pelaamaan erilaisten valuuttojen kanssa, ovat aina osanneet, osaavat nyt ja tulevat osaamaan tulevaisuudessakin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

EU:n poliittiset päätökset ovat erikoisia kauppasuhteissa. Ukrainan kanssa on tehty ns. assosiaatiosopimus, johon kuuluu yhtenä osana EU:n yksipuolisesti poistamat tullimaksut ukrainalaisilta tuotteilta. Kuten tunnettua niin Brextin vuoksi Englannille ei haluta antaa vapaakauppasopimusta, koska silloin Englanti voisi poimia rusinat pullasta. EU itsekin siis tietää, että ainut todellinen etu EU:ssa on vapaakauppa ja muut asiat ovat jäsenmaille negatiivisia. Mielenkiintoinen poliittinen moraali: Ukrainan kaltaiselle syvästi korruptoituneelle maalle, jonka tuotteet tuskin täyttävät EU-standardeja, halutaan antaa tällainen etu, mutta briteille pitää kostaa, vaikka se osuisi myös omaan jalkaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Oletko tullut ajatelleeksi, että Sveitsin sijainti keskellä Eurooppaa antaa maalle turvaa ja siten Sveitsi voi valintoja tehdessään toimia Suomea vapaammin. Sveitsi ei tarvitse ulkopulista turvaa eikä liioin turvatakuita. Suomen tilanne arvaamattoman naapurin vieressä on toisenlainen. Samoin on Baltian maiden ja Puolan ym.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Jos olisimme Natossa, voisimme ehkäpä tehdä vapaammin muita poliittisia valintoja?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen tilanne arvaamattoman naapurin vieressä on toisenlainen. Samoin on Baltian maiden ja Puolan ym."

Tämä Venäjällä pelottelu on vain yhtä lajia EU-propagandaa, vähän samaa kuin impivaaralaisuudessakin. Venäjä ei ole arvaamaton maa vaan toimii hyvinkin loogisesti ajatellen omia etujaan kuten tekevät Suomea lukuunottamatta kaikki valtiot.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Niin Sveitsi on Saksan kainalossa, maan joka on ennenkin yrittänyt Euroopan valloitusta. Suomen tilanne on toki kimurantimpi.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Natsi-Saksa ympäröi Sveitsin jokapuolelta ja silti se piti puolueettomuutensa. Norja oli Saksan miehittämä,mutta Ruotsi piti puolueettomuutensa. Siinä kaksi parhaiten Euroopassa menestyneintä maata.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Natsi-Saksa ympäröi Sveitsin jokapuolelta ja silti se piti puolueettomuutensa."

Sveitsi tarjosi natseille palveluja, nimittäin turvapaikan ja suojan kaikelle natsien varastamalle kullalle. Toki Sveitsi piti natsien kukistumisen jälkeen kaiken sen itsellään.

"Norja oli Saksan miehittämä,mutta Ruotsi piti puolueettomuutensa. Siinä kaksi parhaiten Euroopassa menestyneintä maata."

Ruotsi myi Saksan aseteollisuudelle rautaa, mitä ilman Saksan aseteollisuus ei olisi pystynyt varustamaan Saksan armeijaa.

Lisäksi myös Ruotsi otti vastaan natsikultaa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #15

Niin, molemmat maat toimivat jossain määrin itsekkäästi. Niin teki Suomikin yrittäessään saada Saksan rinnalla takaisin NL:n ottamia maita.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sveitsin turvallisyys ja vauraus on jo vuosisatoja perustunut rikollisen ja kirkollisen omaisuuden moraalittomaan piilotteluun. Mafiasuojelun parhaita periaatteita, jossa muun maailman rikolliset antavat pankkiiriensa elää rauhassa.

Ei maalla ole edelleenkään varaa antaa muiden päättää asioistaan. Pankkisalaisuuden kassakaapeista löytyy kaikenlaista törkyä, jota ei voisi julkisesti levitellä. Voihan Sveitsiä tietysti kadehtia, kunhan muistaa miten ja miksi valtio on tuollaiseksi kehittynyt. Suomella ei ole vastaavia edellytyksiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sveitsin turvallisyys ja vauraus on jo vuosisatoja perustunut rikollisen ja kirkollisen omaisuuden moraalittomaan piilotteluun."

Se moraalittomuus ja rikollisuus oli lähtöisin muista Euroopan maista ja Sveitsi vain rehellisesti ja anonyymisti turvasi rahan säilytyksen. Pitäisi kysyä miten suomalainen rikollinen voi kerätä rahaa Sveitsiin turvaan verottajalta. Nykyään ne oikeat veroparatiisit ovat ihan muualla mm Panama.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kyllä venäläisten oligarkkien Venäjältä 1990-luvulla varastettu miljardiomaisuus on edelleen valtaosin Sveitsissä. Ei tuo rikollinen rahanpesu ole loppunut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #20

"Kyllä venäläisten oligarkkien Venäjältä 1990-luvulla varastettu miljardiomaisuus on edelleen valtaosin Sveitsissä."

Ei pankit voi poliisina toimia, rikokset täytyy selvittää siinä maassa missä ne on tehty ja sitten voi vaatia oikeusteitse omaisuutta takaisin. Sama ongelma tuo on tapettujen juutalaisten omaisuuden suhteen, kukaan ei välttämättä edes tiedä mitä on varastettu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sveitsi on luonnostaan kansainvälinen, koska se on eri kansoista, kielistä ja kulttuureista koostuva liittovaltio. Sellainen liittovaltio, jonka keskushallinnon lainsäädäntövalta on oleellisesti suurempi kuin EU:lla Brysselissä. Lisäksi kaikki kyseisen liittovaltion kantonit käyttävät samaa valuuttaa, josta ei edes teoriassa voi erota.

Sveitsi on siis vastoin tämän blogin sanomaa esimerkki hyvin toimivasta kansojen ja kulttuurien yhteensopeuttamisesta liittovaltiomallin kautta yhteisellä liittovaltiotason budjetilla.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Juuri näin Juha. Sveitsi on riittävän pieni liittovaltio hallittavaksi ja kansojen rauhanomainen rinnakkainelo onnistuu suoran demokratian ansiosta.

EU liittovaltiomuotona on liian suuri ja epätasainen hallita demokraattisesti ja kuten voimme havaita eri kansojen intressit eivät EU:ssa mene yhteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Lopuksi vielä yksi näkökulma Suomen viennistä: euromaiden osuus oli vuonna 2016 n. 40 prosenttia. Kyllä suomalaiset vientiyritykset joutuvat pelaamaan erilaisten valuuttojen kanssa, ovat aina osanneet, osaavat nyt ja tulevat osaamaan tulevaisuudessakin."

Yksi ero tässä asiassa kuitenkin on nykypäivän eduksi ja se on se tärkein asia.

Suomalaisten vientiyritysten ei enää tarvitse pelata uppoavalla markalla, joka oli se kaikkein vaikein asia. Nyt ei tarvitse pelata kuin eurolla, joka on vakaa, arvostettu ja tunnettu valutta maailmalla.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Pieni muistutus Suomen markan ulkoisesta arvosta. Kun Suomi 90-luvulla pelastettiin taloudellisesta vararikosta, joka vaanii todella lähellä, niin se tehtiin "uppoavalla markalla" eli markka devalvoitiin, koska sen arvo oli Suomen Pankin päätösten nojalla nostettu aivan liian korkeaksi. Ruotsin kruunu uppoaa ja nousee sen maan kilpailukyvyn mukaan ja hyvin menee. Sama tarina islannin kanssa. Mitättömän kokoinen kansakunta ja oman valuutan avulla menee tosin hyvin. Nyt Italiassa ainakin jotkut ovat ruvenneet kaipaamaan liiraa, koska Italia ei nouse euron avulla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nyt Italiassa ainakin jotkut ovat ruvenneet kaipaamaan liiraa, koska Italia ei nouse euron avulla."

Italian, kuten myös Suomen, talouspolitiikassa ja talouden rakenteissa on perusvika joka ei parane sillä että valuuttaa vaihdetaan. Se on syynä siihen että liira aikanaan jatkuvasti upposi, kuten markkakin.

Liiran ja markan uppoaminen eivät kuitenkaan koskaan pystyneet pelastamaan Suomen tai Italian taloutta. Rahan arvo ei koskaan noussut takaisin vaan jatkoi laskuaan.

Toisin on Ruotsin laita. Ruotsissa rakenteet ovat kunnossa. Jos kruunu joskus laskee, se nousee pian takaisin ja jos se nousee, kohta se taas laskee, pysyen pitkällä aikajänteellä euroon nähden suunnilleen tasavahvana.

Tuollainen valuutan arvon poukkoilu on tietenkin rasite Ruotsin taloudelle. Tanska on tehnyt paremman ratkaisun sitomalla oman kruununsa arvon euroon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

ETA-maiden välinen kauppa tai ETA-alueen kanssa kauppasopimuksen tehneiden maiden välinen kauppa ei ole samalla tavalla vapaata kuin kauppa on EU:n sisällä. ETA:n ainoa merkitys on siinä, että pääosa kauppatavaroista tariffioidaan tullauksessa 0%:n tariffilla. Itse tullausprosessi on edelleen olemassa ja kaikki siihen liittyvä byrokratia, mikä vaikeuttaa kaupankäyntiä verrattuna täysin vapaaseen kauppaan.

Jokainen vientikauppaa tekevä tietää tämän. Norjaan ei voi lähettää pientäkään pakettia, ei edes näytelähetystä kirjekuoressa ilman tulliselvityksen tekemistä. Sen sijaan Espanjaan voi lähettää vaikka kuorma-auton lavan suuruiseen koneen yhtä vaivattomasti kuin sen lähettäisi Kuopiosta Kokkolaan.

Tässä on oleellinen ero, vaikka EU-vastustajat kuinka yrittäisivät muuta vängätä. EU:n sisällä käyty kauppa luokitellaan niin sanotuksi "sisäkaupaksi" ja varsinainen vienti tarkoittaa kolmansiin maihin tapahtunutta vientiä, joka tilastoidaan yksittäisistä tavaratullauksista. Sisäkaupan kohdalla yritykset ilmoittavat yleensä kuukausittain tavaravientinsä yhteisarvon eri EU-maihin ja sitä kautta se voidaan tilastoida, todennäköisesti kuitenkin epätarkemmin kuin varsinainen vienti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sveitsi on EU:lle uhkakuva koska siellä toimii suora demokratia ja kansalaisten mielipiteellä on todellista merkitystä. EU katoaisi välittömästi historiaan jos Euroopan kansalaiset saisivat päättää. Euroopan vapaat markkinat olisi sitten helppo synnyttää tyhjälle päydälle kun ei vaadittaisi miljardien jäsenmaksuja kaupankäynnin tullittomuudesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"EU katoaisi välittömästi historiaan jos Euroopan kansalaiset saisivat päättää."

Euroopan kansalaiset saavat nytkin päättää, miksi eivät voisi?

Useimmat Euroopan kansalaiset kuitenkin haluavat EU:n,
päinvastoin kuin väität.
Miksi levität täällä valetotuutta,
tai vaihtoehtoista totuutta,
tai mikä se nyt on?

"Euroopan vapaat markkinat olisi sitten helppo synnyttää tyhjälle päydälle kun ei vaadittaisi miljardien jäsenmaksuja kaupankäynnin tullittomuudesta."

Perustaisit siis EU:n heti uudestaan?

Näyttää tosiaan siltä ettei Englantikaan halua eroon vapaakaupasta, eli eivät halua tulleja takaisin. Se tullittomuus tulee valitettavasti maksamaan englantilaisillekin sen kahvikupin hinnan päivässä, sen saman mitä se maksaa meille suomalaisillekin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Perustaisit siis EU:n heti uudestaan?"

Vapaakauppa-alueeseen ei tietenkään kuulu toisten maiden velkojen maksaminen tai elatus eikä kansainvaellukset täydellä ylöspidolla. Muutenkin EU on siirtynyt kauas perusajatuksestaan itsenäisten valtioiden liittona.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Hyväksyn EU: n vapaakauppaliittona, niinkuin sen vakuutettiin olevankin äänestyksen alla. Mutta liittyminen EVVK: on ja Emuun toi Suomelle vastuut muiden maiden veloista ja on sitä kautta velkaannuttanut Suomen "korviaan myöten".

Myös EU: n byrokraattinen päätöksenteko on tuonut direktiivit ja sopimukset, joita EU itsekkään ei ole kyennyt noudattamaan ja mm. se on osaltaan räjäyttänyt hallitsemattoman maahanmuuton käsiin.

Valuutta olisi periaatteessa sama, mikä se olisi, euro tai markka. Oleellisinta onkin oman keskuspankin puuttuminen ja sitä kautta oman fiskaalipolitiikan puuttuminen.

Tästä tilanteesta onkin nyt tullut "uusi normaali" Suomessa ja se ei tiedä hyvää tulevaisuutta Suomellekkaan.

Hlökohtaisesti en ymmärrä tätä poliitikkojen sokeutta.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Sellainen kommentti Usarille, että heillä on huono ja yleisestä tavasta poikkeava terminologia. Muualla "Tallenna" tarkoittaa kirjoituksen tallennusta, jotta se ei katoaisi. Tällä palstalla se tarkoittaa "Julkaise".

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Termi Impivaara on halventavaan tarkoitukseen tarkoitettu, joten argumentti se ei ole, eikä kelpaa. Ilmeisesti meidän Suomen 100 vuotias itsenäisyys reissu oli turha "impivaarassa". Meidän hyvinvointivaltiota ei rakentanut EU.

EU perustettiin suojaamaan Euroopan talousaluetta ja työpaikkoja, siksi sisämarkkinat ovat paljon tärkeämmät kuin globaali markkina alue.
EU itsessään edustaa Protektionismia, koko komeudessaan. Onkin koomista että Jenkkejä syytetään siitä, mitä EU itse tekee.

Moni tuttu joka tekee globaalia businesta, sanoo että heidän katteistaan EU nappaa 35-45% _tullimaksut, lisätullimaksut, polkumyyntimaksut, alv ja erilaisista käsittelymaksuista. He syyttävät Jenkkejä siitä, mitä itse myös tekevät.

Itse aikanaan annoin ääneni EU:lle, mutta elämähän on yhtä oppimista ja varsinkin sitä oppii niiltä ihmisiltä joidenka markkina alue on globaali ja kaikki he ovat Eurooppalaisia ja sanovat, että koko EU on vitsi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

EU:ta ei perustettu protektionismin vuoksi, vaan vireyttämään alueen sisäistä kauppaa sen vapauttamisen myötä. Ennen vapaakauppaa olivat tullimuurit kaikkien maiden välillä, nyt ne ovat vain EU:n ja ETA-alueiden ulkopuolisille maille. Niitä tulleja ei EU ole lanseerannut eikä pidä yllä WTO:n vastaisia tariffeja, vaan ne ovat aina olleet olemassa.

Jenkkejä syytetään nimenomaan siksi, että USA on hyvin kärkäs asettamaan suojatulleja omalle tuotannolleen. EU:ssa tällainen on paljon harvinaisempaa. Mitä tulee sitten ALV:iin ja "käsittelymaksuihin" y.m., niin ne eivät kuulu mitenkään tämän tarkastelun piiriin. ALV on jokaisen valtion oma kulutusvero eivätkä sitä tänne vientiä harjoittavat yritykset joudu maksamaan lainkaan. Kuten eivät suomalaisetkaan yritykset joudu omasta viennistään maksamaan.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kirjoitus oli asiaa tiiviissä paketissa.
Näin se menee, se mielikuvamanipulaatio, propaganda ja agitaatio. Agitprop.

Harmi vain, että se tehoaa...kuinka moneen kymmenestä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomesta puuttuu eduskuntapuolue, joka uskaltaisi ajaa Suomen eroa EU:sta ja eurosta."

Sellainenkin puolue Suomesta puuttuu joka uskaltaisi ajaa Suomen liittämistä Venäjään.

Jos olisi olemassa sellainen puolue joka pyrkisi ajamaan sitä asiaa että Euroopasta muodostettaisiin selväpiirteinen liittoveltio, kuten Sveitsi tai Saksa, minä äänestäisin sitä puoluetta. Mutta sellaista puoluetta ei ole. Se puuttuu.

Kyllähän kaikenlaisia puolueita olisi jos niillä olisi yhtään kannatusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset