aveollila1 Aika on totuuden puolella

GISS-lämpötilaversiot eroavat toisistaan USA:ssa

  • Kuva 1. GISS-lämpötilaversiot 1999 ja 2017 USA:ssa
    Kuva 1. GISS-lämpötilaversiot 1999 ja 2017 USA:ssa
  • Kuva 2. Vanhat lämpötilaversiot versus GISS-versio 2017
    Kuva 2. Vanhat lämpötilaversiot versus GISS-versio 2017

 Törmäsin kuvan 1 mukaisiin USA:n lämpötilagraafeihin eräällä nettisivustolla. Kuvissa on viittaukset alkuperälähteisiin, josta kuka tahansa voi halutessaan varmistaa kuvien oikeellisuuden. Kuvat ovat peräisin NASA:n sivustolta ja niitä kutsutaan nimellä GISS tai GISSTEMP. Kuvissa on eroa, vaikka ne esittävät samaa asiaa. Toinen on vuoden 1999 versio ja toinen viimeisin versio eli 2017.

Versiossa 2019 vuosien 1934 ja 1999 arvot ovat 1,19 ⁰C ja 1,33 ⁰C eli vuosi 1998 olisi ollut 0,14 astetta lämpimämpi kuin vuosi 1934. Silmämääräisesti version 1999 mukaan vuoden 1934 arvo on 1,45 ⁰C ja vuoden 1998 arvo 0,85 ⁰C eli vuosi 1934 oli 0,6 ⁰C lämpimämpi. Uudemmassa versiossa tilanne kummasti kääntyi toisin päin.

Vuoden 2017 lämpötiloista näkee, kuinka ne rupeavat nousemaan vuoden 1990 paikkeilla. Tämä vertailu todistaa, että NASA/GISS manipuloi lämpötilamittausdataa. Koska kyseessä on mantereella tapahtuvat mittaukset, niin ei voida perustella muutoksia sillä, että merten lämpötilamittauksia pitäisi käsitellä jotenkin eri tavalla.

Kuvassa 2 on oma esitykseni, joka perustuu vielä vanhempiin lämpötilamittausversioihin. Siitä näkyy, että 30-luvun lämpötilapiikkiä on alennettu roimasti. 2000-luvulla satelliittimittaukset (UAH) osoittavat, että lämpötilat ovat olleet lähes vakiot, mutta GISS-mittaukset osoittavat n. 0,2 asteen lämpenemistä. Nykyisen lämpenemisjakson aikana 1970 – 2000 eri mittaussarjat osoittavat lähes identtistä kehitystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Näkisin, että kyseessä on vain tilastoharha, joka keski-arvoistamisen ja painotuksen kautta antaa erilaisia arvioita. Tämä ehkä selittää mainitsemasi ”peukaloinnin”. Tilastolliset menetelmät ovat joskus valitettavan hankalia ja johtavat erilaisiin regressio-analyyseihin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Menetelmiä voidaan käyttää, esimerkiksi oli käytetty Lowess smoothing -menetelmää. https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temper...
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Local_regression#/...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Local_regression
"These methods have been consciously designed to use our current computational ability to the fullest possible advantage to achieve goals not easily achieved by traditional approaches."

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tuossa näyttää enemmänkin siltä, että lähtödataa on tarkoituksellisesti manipuloitu. Jos näin ei ole tapahtunut, olisi GISS:n viisasta julkaista hallussaan oleva lähtödata muokkaamattomana.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Hannu. Tilastolliset tarkastelut voidaan suorittaa eri tavalla ja saada sitä kautta erilaisia tuloksia. Tekstissä vertasin kahta eri vuotta keskenään ja silloin tilastomatematiikalla ei voida selittää eroa.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Antero. Minun mielestäni graafit on painotettu eri tavalla ja tuo 1930-luvun poikkeama johtuu siitä. Aikasarja on niin pitkä ja mahdollisesti kokonais-trendi on ollut se oleellisempi tekijä. Ja onhan se kohtuullisen inhimillistä, että korjauksia välillä tehdään.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Onhan se inhimillistä, että avitetaan lämpötilan nousua manipuloiden, kun se ei pysy IPCC:n ilmastomallin perässä.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Ei ole täyttä varmuutta siitä, onko kyseessä manipulointi. Korjauksia tehdään tämän tästä, ei se poikkea normaalista. Jos selviä todisteita löytyy muualta kuin graafeista, se on tietysti eri juttu.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Korjauksia" on helppo tehdä kun poistaa vääriä tuloksia eli kylmää näyttäviä asemia ja lisää niitä jotka näyttää lämpöä.
Meidän oma itl sääti myös tämän maan lämpötiloja joku aika sitten. Enää Sodankylässä kaikkien aikojen lämpimin vuosi on 1938, saas nähdä koska sekin säädetään pois.

Giss on säätänyt lukuisista maapallon kolkista noita käppyriä samalla tavalla

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Löytyykö väitteellessi todisteita Giss:n suhteen enemmänkin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset