aveollila1 Aika on totuuden puolella

Yle: Saksa ajautui pienimuotoiseen poliittiseen kriisiin

 Tänään iltauutisissa korvaani tarttui Ylen iltauutisten muotoilu, jonka mukaan ”Saksa ajautui pienimuotoiseen poliittiseen kriisiin, kun CDU ja SDP kärsivät tappion liittopäivävaaleissa”.

Taustaksi sen verran tietoa, että vaalit olivat jo 24.9.2017 ja nyt siitä on mennyt jo yli kolme kuukautta eikä hallitusta ole saatu kasaan. Merkelin CDU/CSU kärsi 8,2 %-yksikön tappion ja SDP  5,1 %-yksikön tappion. Tämän jälkeen SDP ilmoitti, että se ei suostu uuteen hallitukseen ja Merkel ilmoitti, että mieluummin uudet vaalit kuin vähemmistöhallitus.

Kuitenkin Ylen tämän päivän uutisten mukaan mikäli neuvottelut SDP:n kanssa eivät johda tulokseen, Merkel muodostanee vähemmistöhallituksen tai Saksaan järjestetään uudet vaalit.

Politiikassa äkkikäänteet ovat mahdollisia, mutta Ylen uutisointi vaikuttaa minusta liiankin laimealta. Kun hallitusta ei ole saatu kokoon kolmessa kuukaudessa, niin tilanne ei ole enää ”pienimuotoinen poliittinen kriisi”. HS analysoi 18.11.2017, että ”jos Saksa nyt ajautuu uusiin vaaleihin, koko Eurooppa notkahtaa uuteen epävarmuuden aikaan”. Merkel on Saksan ohella johtanut todellisuudessa myös EU:ta ja nyt tuo poliittinen ura on kriisissä.

Pukkaa jotenkin mieleen, että haluaako eduskunnan ja hallituksen ohjaama Yle rauhoitella suomalaisia, että meidän vahva tukipilari Saksa on vain pienimuotoisessa kriisissä. Ylessä on uutisoinnissa ollut aina poliittinen sisältö ajatuksella, että miten kansan pitäisi asioista ajatella. 

Pääministeri Katainen kulki kuin liimautuneena Merkelin kylkeen, sai Merkeliltä palkinnon EU:n parhaana talousministerinä ja palkitsi lopulta itsensäkin komissaarin viralla. Stubb noudatti samaa linjaa, mutta se tie katkesi vaikeuksiin kotimaassa. Pääministeri Sipilä on jatkanut edeltäjiensä linjaa. Kun häntä ei ole palkittu, niin Sipilän hallitus päätti palkita Merkelin. Suomen kehitysyhteistyömäärärahoilla maksettava 150 000 euron palkinto ohjataan Angela Merkelin valitsemaan avustuskohteeseen. Jään jännittyneenä odottamaan, miten Merkel palkitsee Sipilän, vai miten tämän draaman juoni oikein jatkuu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Politiikassa äkkikäänteet ovat mahdollisia, mutta Ylen uutisointi vaikuttaa minusta liiankin laimealta."

Olisikohan sellainen muotoilu sitten ollut parempi jossa kerrottaisiin Slasan olevan vakavassa kriisissä. Eikö tässä nyt blogisti tee kärpäsestä härkästä ja ammu norsupyssyllä oravaa.

YLE:n antamasta muusta informaatiosta voi jokainen itse päätellä miten vakava kriisi kenenkin mielestä on. Toki on niin että äkkikäänteet on mahdollisia, mutta niin on kaikissa muissakin tilanteissa kuin tässä tilanteessa.

Vaikkaukseni on että SDP ja Kristillisdemokraatit värkkäävät yhdessä hallituksen pystyynl, vaikka SDP:lle paras vaihtoehto olisikin suosion kasvattamisen kannalta jäädä oppositioon. Kulisseissa värkätään sellainen sopimus jossa SDP saa tästä uhrauksestaan, siis hallitukseen osallistumisesta, sopivan korvauksen.

Vaikka hallitusta eit tällä tavalla syntyisi ja vaikka päätettäisiin uusista vaaleista, erilaisista vaihtoehtoista näissäkin tapauksissa varmaan mietitään jo taustalla.

Sen takia tämä nyt vain venyy että taustatyötä tehdään kaiken aikaa ja sitten kun neuvottelut todella aloitetaan, ne on pelkkä muodollisuus.

Saksa on vakaa maa, eikä se hevin retkahda mihinkään kaaokseen, kuten USA retkahti kun kansalaiset valitsivatkin Trumpin presidentikseen, vaikka äänestäjien valinnat menisivätkin Saksassa miten pieleen tahansa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

USA kaaoksessa; työttömyysluvut laskevat ja osakeindeksit kaikkien aikojen huipussaan.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Harri. Hyvä huomata, että joku osaa ajatella ja päätellä tilanne, vaikka Yle uutisoi kaaoksesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"USA kaaoksessa; työttömyysluvut laskevat ja osakeindeksit kaikkien aikojen huipussaan."

Politiikka on sekaisin.

Toki suuryritysten verotuksen helpottamisella on talouteen tilapäisesti piristävä merkitys.

Ne verohelpotukset piti maksaa purkamalla Obaman terveydenhoituudistus. Kun se epäonnistui pitää ne verohelpotukset nyt sitten rahoittaa ottamalla lisää velkaa.

Velka pitää sitten joskus hoitaa, mutta kun siihen ei ole mitään toimivaa keinoa, niin aikanaan se hoidetaan siten että dollareita painetaan ja sen arvo putoaa, kuten myös kansalaisten ostovoima.

Kun ostovoima katoaa katoaa myös tuotteiden menekki, josta seuraa lama ja työttömyys.

Tällaisessa politiikassa ei ole mitään järkeä ja todennäköisesti romahdus tulee vielä ennen kuin Trumpin presidenttikausi on lopussa. Kulutusta voidaan pitää yllä niin kauan kuin USA voi lisätä valtionvelkaansa, mutta sille tulee loppu jossain vaiheessa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Arto. Kirjoitat näin: "Sen takia tämä nyt vain venyy että taustatyötä tehdään kaiken aikaa ja sitten kun neuvottelut todella aloitetaan, ne on pelkkä muodollisuus"

Pitääkö komenttisi tulkita näin, että nyt vain ollaan neuvottelevinaan ja "taustatyö" ei ole varsinaista neuvottelua?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pitääkö komenttisi tulkita näin, että nyt vain ollaan neuvottelevinaan ja "taustatyö" ei ole varsinaista neuvottelua?"

Minun olettamukseni ovat pelkkää spekulaatiota, kuten hyvin tiedät, joten voit tulkita niitä kuten haluat.

Minun spekulaationi perustuvat siihen että Saksan johtajat haluaa varmaankin että kaikki näyttää ulospäin siltä kuin kaikki menisi kuten Strömsöössä. Sen takia varmasi isommat riidat halutaan käydä julkisuudelta piilossa, epävirallisesti ja sitten kun ja jos sopu niissä epävirallisissa yhteydenpidoissa syntyy, käydään sitten nimellisesti viralliset neuvottelut.

Se että virallisiin neuvotteluihin yleensä ryhdytään tarkoittanee sitä että asioista on jo käytännössä sovittu.

Tämä on siis spekulaatiota, eli arvelua, mihin ei varmasti mitään faktoja löydy.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Olemme tottuneet pitämään Saksaa vakaana ja turvallisena maana, jossa ei sorruta höntyilyyn tai hätäilyyn, vaan asiat hoidetaan järjellä. Japanin tsunamionnettomuuden jälkeen Merkelin hallituksen puoluejohtajat päättivät yöllisessä kokouksessa sulkea kaikki 17 ydinvoimalaa vuoteen 2022 mennessä. Tähän mennessä on suljettu 9 ja 8 on vielä käynnissä. Siinäpä järkevä ja hätäilemätöm päätös. Looginen johtopäätös on, että Merkelin hallitukselle paljastui Fukusiman ydinvoimaonnettomuuden jälkeen, että tsunami voi iskeä myös saksalaisiin ydinvoimaloihin ja meidän velvollisuus on toimia heti, kun tämä uhka paljastui.

Ennen sulkemista Saksan sähköntuotannosta n. 25 % tuli ydinvoimasta ja nykyisin enää 14 %, mutta kivihiili ja ruskohiili vastaa n. 43 % sähkön tuotannosta. Tässä sitä on esimerkkiä järkevistä saksalaisista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Merkelin hallituksen puoluejohtajat päättivät yöllisessä kokouksessa sulkea kaikki 36 ydinvoimalaa vuoteen 2022 mennessä."

Höh, tuohan oli vain ovela temppu saada vihreiden siunaus kivihiilen käytölle ja sitähän Saksassa riittää.

Varmasti on halvempaa tuottaa sähköä ja lämpöä saksalaisella kivihiilellä kuin kaikenlaisten turvamääräysten rasittamalla puhtaalla ydinvoimalla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Antero Ollila, asiaa kirjoitat. YLE ei oikein uskalla mitä ilmeisimmin kertoa totuutta Saksan tilanteesta, joka on jokseenkin umpikujassa hallituksen kasaan saamiseksi ainakin enemmistöhallituksena. Kuten kirjoitat, niin tuskinpa Merkel perustaa aiemmin kertomansa vastaisesti vähemmistöhallitusta.

Luin itse eilen politico.eu-nettisivulta (eurooppalainen) kirjoituksen, jossa kerrotaan viisi eri neuvottelujen kohtaa, joissa saattaa eteen tulla epäonnistuminen. Neuvottelut eivät ole helppoja sillä noissa kohdin on neuvottelijoilla paljon erimielisyyttä.

Nuo kohdat koskevat
1. Muuttoliike
2. Verot
3. Saksan sairausvakuutusjärjestelmän uudistaminen
4. Euroopan yhdentymisen syventäminen
5. Sotilaalliset menot

Noista neuotteluja koskevista syvistäkin erimielisyyksistä puolueiden kesken on luettavissa tästä linkistä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Nyt spekuloidaan jo merkelin seuraajasta:

https://www.pirkanblogit.fi/2018/harri_rautiainen/...

    Kommentaattorit eivät anna kovinkaan suuria lupauksia Saksan käynnissä oleville hallitusneuvotteluille. Angelan kanslerin ura näyttää olevan lopuillaan, mutta mitä sen jälkeen?

    Kristillisdemokraattien piiristä on nostettu esiin kolme lupaavaa naispoliitikkoa hallitusneuvottelijoiksi. Yksi on nykyinen puolustusministeri ja toinen on osavaltion pääministeri. Nimeän heidät Yhdessä Metrotytöiksi suomalaisen iskelmämusiikin historiaa kunnioittaen. Olisin myös voinut muistella trioa Harmony Sisters, mutta en tiedä kuinka hyvissä väleissä he ovat keskenään.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Miksi on niin tärkeätä spekuloida Saksan tai Merkelin äkkiromahduksella?
Miksi Merkelistä on tehty joissain piireissä samanlainen symboli kuin siellä tehtiin Tarja Halosesta (!) ?

Rajut romahdukset, konfliktit, väkivalta ja jopa " sisäiset ( rotu)levottomuudet " tuntuvat olevan joidenkin toivelistalla.
Onneksi Saksassa riittää vielä järkeä ja kärsivällisyyttä .
Siellä on ehkä sittenkin opittu jotain historiasta.
Toisin kuin...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Minä en ainakaan ole esittänyt mitään toivelistaa. Olen vain kiinnittänyt huomiota siihen, että Yle uutisoi värittyneesti Saksan tilanteesta antaen siitä väärän kuvan. Jokainen vetäköön omia johtopäätöksiä, mikä on toivottavaa ja mikä ei.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minusta se on ihan normaalia demokratiassa että pääministeri vaihtuu ja jos ei vaihdu niin siinäkään ei ole mitään merkillistä.

Hallitusten kasaaminen ei sekään ole helppoa, eikä se tarkoita mitään erityistä kriisiä jos hallituksesta neuvotellaan. Istuva hallitus on täysin toimintakykyinen kunnes uusi hallitus saadaan aikaiseksi.

Uudet vaalit heti perään tuskin toisivat millekkään osapuolelle tai hallituksen rakentamiseen mitään etua, tai ainakaan sellaisesta edusta ei olisi mitään takeita, niin että hallitusta kasattaneen tällä hitaalla menetelmällä, kunnes se syntyy.

YLE:n uutisoinnissa ei ole mitään kummallista ja se antaa asioista täysin neutraalin kuvan.

On turha puhua mistään kriisistä mitä ei ole. Iltalehtien tyyliin toki sopisi keksiä tällaisia kriisejä, sopii niiden linjaan, kukaanhan ei kuitenkaan muutenkaan usko mitä niiden lööpeissä väitetään.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Arvelen eli spekuloin, että Merkel ei halua jäädä historiaan Saksan ykköspoliitikkona, joka suostui vähemmistöhallitukseen, joka sitten jonain päivänä kaatuu opposition epäluottamukseen. Se todennäköisesti tulkittaisiin niin, että myös Merkelille valta oli niin makeaa, että hän ei voinut luopua siitä ajoissa, vaikka kannatus oli mennyt.

Vahvat merkit viittaavat siihen, että jos Merkel ei saa sos.demokraatteja hallitukseen, niin edessä on uudet vaalit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vahvat merkit viittaavat siihen, että jos Merkel ei saa sos.demokraatteja hallitukseen, niin edessä on uudet vaalit."

Uudet vaalit eivät ratkaise mitään, siksi uskon että ratkaisu syntyy hallitusneuvotteluissa. Demareilla ja Kristillisdemokraateilla lienee jäljellä sen verran poliittista vastuuntuntoa että saavat asiat sovittua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset