aveollila1 Aika on totuuden puolella

Hesarin mukaan räjähtelevät lepakot on oikeistopopulismia

  • Kuva 1. Hiilidioksidiemissioiden muutokset maittain 2002-2016.
    Kuva 1. Hiilidioksidiemissioiden muutokset maittain 2002-2016.

 Toimittaja Anna-Liisa Kauhanen on kirjoittanut tämän aamun Hesariin artikkelin otsikolla ”Obaman perintö pian tärvätty”. Pääaihe on tietysti Trumpin ilmastopolitiikan kritisointi. Kirjoituksessa on useita lainauksia Ulkopoliittisen instituutin vanhemmalta tutkijalta Antto Vihmalta, joka osallistuu YK:n ilmastokokoukseen Bonnissa.

Lopussa Vihma toteaa, että oikeistopopulismi rakentaa maailmalla identiteettiään ilmastopolitiikan vastaisuudella, niin myös Suomessa: ”Samanlaisia kaikuja on perussuomalaisten puheissa tuulivoimaloiden lähellä räjähtelevistä lepakoista”.

Ensinnäkin Vihman lausunnossa on sellainen erikoisuus, että hänen mukaansa maailmassa on ilmeisesti vain yksi ilmastopoliittinen ohjelma, eli joko maa, puolue tai henkilö toimii tuon politiikan mukaisesti tai sitten on sitä vastaan. Jos näin on, niin kysyn vain, että mistä ne maat siellä Bonnissa oikein neuvottelevat, kun Vihman mukaan maailmassa on vain yksi ilmastopolitiinen ohjelma? Mielestäni tämä on halpahintaista ilmastopropagandaa, jossa yritetään tuputtaa yhtä poliittista ratkaisua ainoana oikeana. Mikähän tuo yksi ainoa oikea ilmastopolitiikka on? Ilmeisesti YK:n johdolla tehty Pariisin ilmastosopimus, joka pohjautuu IPCC:n eli hallitusten välisen ilmastopaneelin tieteellisiin valintoihin.

Lopussa sitten sekä Vihma että toimittaja Kauhanen osoittavat tietämyksensä tason ilmasto- ja energia-asioissa. Vihma ja Hesari ovat siis sitä mieltä, että tuulivoimaloiden lähellä räjähtelevät lepakot ovat perussuomaisten keksimä tarina. Hesari yhtyy Yle:n näkemykseen asiassa, että tämä on pelkkä urbaani vitsi ja tähän ilkamointiin yhtyivät aikanaan mm. vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi ja vasemmiston presidenttiehdokas Merja Kyllönen. Räjähtelevät lepakot on täysin tieteellisesti tutkittu asia ja oikeaksi todettu, mutta Yle ei ole koskaan oikaissut näkemystään. Yle väittää levittävänsä vain oikeaa tietoa. Tämä Hesarin juttu osoittaa, kuinka täysin tuulesta temmattu väite rupeaa elämään omaa elämäänsä ja tunkeutuu niidenkin ihmisten tietoisuuteen, joiden pitäisi ammattinsa puolesta tietää enemmän kuin tavallinen kansalainen.

Tässä linkki aikaisempaan juttuuni asiasta 9.2.2017: http://aveollila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231160-rajahtavat-lepakot-yle-teki-tosiasiasta-vitsin

Kiitos Hesari jälleen kerran perättömistä ja paikkansa pitämättömistä uutisista ilmastonmuutosta koskien. Niitä näyttää tulevan lähes päivittäin, mutta tartun vain herkullisimpiin väitteisiinne.

USA on pystynyt suurista maista vähentämään eniten hiilidioksidipäästöjään. Vuodesta 2002 vuoteen 2016 pudotus oli n. 11 % (kuva 1) ja vuonna 2016 pudotus oli 1,7 %.  Tämä positiivinen kehitys johtuu liuskekaasun lisääntyvästä käytöstä ja kivihiilen käytön pienentymisestä. Tässä kehityksessä Obamalla tai Trumpilla ei ole mitään osuutta. Kiina sen sijaan lisää hiilidioksidipäästöjään koko ajan.

++++++++++++++++++++++++++++++

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa ja se on ollut tutkimuksieni painopiste. Olen julkaissut ilmastonmuutoksesta 13 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen viiden vuoden aikana.

Uudesta Suomesta löytyy nimelläni useita blogikirjoituksia ilmastonmuutoksesta. Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta: www.climatexam.com

++++++++++++++++++++++++++++++++

Linkit tutkimuksiin räjähtelevistä lepakoista:

BBC: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7581990.stm

New Scientist: https://www.newscientist.com/article/dn14593-wind-turbines-make-bat-lungs-explode/

Tieteellisiä artikkelit, jotka sisältävät yhteensä n. 100 muuta tieteellistä viittausta, joista osa on samoja.

1.    Wildlife Social Bulletin, March 2013. Comparing bird and bat fatality-rate estimates among North American wind-energy projects. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/wsb.260/abstract

2. Journal of Mammology. Vol 92: 917-925, 2011. Investigating the causes of death for wind turbine-associated bat fatalities. https://academic.oup.com/jmammal/article/92/5/917/887513/Investigating-the-causes-of-death-for-wind-turbine

3. Journal of The Pennsylvania Academy of Science, Dec 2011. Additional Evidence for Barotrauma as a Cause of Bat Mortality at Wind Farms. http://pennsci.org/wp-content/uploads/2015/02/JPAS-85-4.pdf#page=29

4.    Current Biology, Vol. 18, 2008. Barotrauma is a significant cause of bat fatalities at wind turbines. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982208007513

5. Frontiers in Ecology and the Environment, Vol. 5, 2007. Ecological impacts of wind energy development on bats: questions, research needs, and hypotheses. https://www.bu.edu/cecb/files/2009/12/kunzbats-wind07.pdf

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Journalismissa vaatimus pitää minimissään olla, että selvät virheet korjataan. Yle ei korjaa väärää tietoa, vaikka tieteellinen näyttö sitä vaatisi?

On huonoa ja mautonta journalismia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Perättömiä uutisia = Valemediaa.

Ja vielä ” Valtio Oy ” maksaa viulut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tuulivoimarakentamiseen kriittisesti suhtautuvana olin pahoillani Putkosen operaatioista. Hän tosiaan teki asiasta vitsin ja ylpeili sillä jälkeenpäin, "heitin täkyn ja toimittajat tarttuivat siihen" tms. Asia leimaantui persuiluksi ja siinä vaiheessa oikeaakin kritiikkiä antavat olivat altavastaajina ja leimaantuneita.

Persut marssittivat Putkosen framille todennäköisesti peittääkseen sen, että samalla kaksi ministereistään olivat ministerityöryhmässä joka täyttä häkää suunnitteli uutta tukea, mikä toteutuu nyt ensi vuonna.

Barotrauma on ihan tunnustettu ja todellinen ilmiö ja lepakoiden pehmytkudokset hajoavat niiden joutuessa tuulivoimalan paineenvaihteluun. Ihan yhtä selvää on, että lepakoilla ei tuulivoimarakentamista lopeteta tai järkeistetä eikä Putkosta oikeasti lepakot kiinnosta. Tuulivoimarakentaminen loppuisi jos tuki loppuisi, mutta se taas ei persuja siinä vaiheessa kiinnostanut.

Putkosen operaatio oli paitsi helvetin nolo, myös haitallinen asialle. Jos Putkosta ei olisi, Suomen Tuulivoimayhdistyksen olisi kannattanut sellainen keksiä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kuin tilauksesta tuli lepakkokeissi ja heti jatkoksi infraäänihöpötys, molemmat naureskeltiin marginaaliin, mikä antoi tuulivoimateollisuudelle uutta pontta lähteä hakemaan jatkoa syöttötariffille, piti vain keksiä uusi nimi huonolta kuulostavalle tuelle. Näin oli toimittu muuallakin aikaisemmin.

USA:ssa tuulivoimateollisuudella oli ollut 30 vuotta lupa tappaa USA:n kansallislintuja, valkopääkotkia, seuraamuksitta. Suomessa keskustellaan lepakoista.

Saksassa infraäänistä käytiin vuotta aikaisemmin vastaava episodi. Vaikka vertaisarvioitu tutkimus keväällä totesi infraäänestä aiheutuvan haittaa ihmisen keskushermostolle, tuulivoimateollisuus toteaa THL:ää apuna käyttäen, ettei yksi tutkimus mitään muuta.

Parhaat käytännöt meiltä ja muualta kun otetaan käyttöön, niin hyvin pyyhkii...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Näin on. Eikä tarvitsisi oikeastaan muuta kuin edellyttää YM 2/2014 ohjeistuksen ja 2015 tuulivoima-asetuksen määräysten noudattamista niin Suomessa ei olisi rakennettu käytännössä yhtään teollisen luokan tuulivoimalaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #5

Juu, totta! Mutta meilläpä keskustellankin maisemahaitasta KHO:ssa ja nyt jo yleisemminkin, siitä ei liene mitään lainsäädäntöä olemassa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Putkonen tarkoitti kai tosissaan hyvää, mutta kun koko Suomen media kyttää tilaisuutta "hauku persu päivässä", niin tässä sattui sitten olemaan sellainen rakonen. Putkosen ulostuloon lepakkojensa kanssa oli osasyyllinen TVKY myös?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No näin minäkin asian ymmärtäisin. Ei vain ole helppoa käydä tällaista maailmanlaajuista organisaatiota vastaan, kertynyt tieto/taito ja konsulttien verkosto laittaa äkkiä amatöörit ruotuun.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tietääkseni TV-KY:llä ei ollut asian kanssa mitään tekemistä. Mitä Jaakko tarkoitat?

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Tässä on jälleen kysymys ihmisen asettumisesta luonnon yläpuolelle, yltiöpäisessä "viisaudessaan" ja itsekeskeisessä ahneudessaan.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

On väärin väittää, että USA olisi Trumpin aikana ja hänen toimestaan irtautunut kokonaan ilmastonmuutoksen vastaisista toimenpiteistä. Aivan samat toimenpiteet jatkuvat Trumpin aikana kuin Obaman aikana.

Se mitä Trump on painottanut ilmoittaessaan, että USA ei allekirjoita Pariisin sopimusta tarkoittaa, että USA ei halua, että sitä määräillään muiden maiden kuten esimerkiksi EU:n toimesta, mitä USA:n täytyy tehdä. Samat toimet CO2-pääsöjen vähentämiseksi kuitenkin jatkuvat kuin ennekin - ehkä tehokkaamminkin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Aivan totta, eikä tämä nihkeys jättäytyä YK:n rahoittamisen ulkopuolelle ole edes Trumpin hallinnon keksintö. USA on aina hangoitellut YK:n rahoitusta vastaan.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Ainahan on käynyt niin, että mennään politiikka edellä. Ei tässäkään tapauksessa ole tehty poikkeusta. Eli ei sinänsä mitään uutta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä
............

Jostain syystä persut ja muut oikeistopopulistit näyttävät olevan. Tämä oli se Hesarin pointti. Tämä lepakkojuttu oli vain Hesarin jutun pieni yksityiskohta josta revit sitten otsikon.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

En tiedä, mitä mieltä persut ovat ilmastonmuutoksesta. Hesari haluaa niputtaa oikeistopopulistit ilmastonmuutoksenkieltäjiksi ja vielä käyttää valheellisia asiaperusteista, jolla ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa - siis räjähtelevillä lepakoilla. Tämä lepakkojuttu oli yksi ja ainut peruste, jolla Hesari leimasi perussuomalaiset ilmastonmuutoksen kieltäjiksi. Sanasta miestä, sarvesta härkää.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Kyllähän kaikissa ilmastoasenteisiin liittyvissä kyselytutkimuksissa persut erottuvat muista. Ps-nuoret kirjasivat ilmastouskomattomuutensa jopa puolueohjelmaansakin.

Tässä esim. yksi
https://energia.fi/files/1686/Energia-asenteet_tii...

Tässä toinen
"Esimerkiksi yli puolet perussuomalaisten kannattajista arvioi todennäköisyyden sille, että ilmastonmuutos johtuu ihmisen toimista olevan 50 prosenttia tai sen alle. kansainvälisen ilmastonpaneelin mukaan todennäköisyys on yli 90 prosenttia. "

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tuleeko-perussu...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Lepakko konkretisoi tuulivoiman ongelmat, kuten yhdestä esimerkkihenkilöstä tehty lehtijuttu käy sydämeen aivan toisin kuin loputtomat tilastot mistä tahansa aiheesta.

Batgate käänsi minun näkemykseni kriittiseksi massiivisia tuulimyllyjä kohtaan. Eikä tästä ole kuin kymmenisen vuotta, kun Ruokolahden Laurinniemeen ehdoteltu tuulipuisto vielä sai minut miltei innostumaan. Nykytiedolla puntaroituna hyytävä ajatus: ujeltavat tappajaroottorit kahden kilometrin päässä pihapiiristäni!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset