aveollila1 Aika on totuuden puolella

3-vuotiaan tappo Porvoossa– avoimia kysymyksiä

 Porvoossa tapahtunut 3-vuotiaan tappo on aiheuttanut laajasti surua ja järkytystä. Asiaa käsiteltiin myös A-studiossa tänään. Mukana oli Helsingin uusi piispa Teemu Laajasalo ja joku sosiaalitoimen edustaja. Keskustelu käytiin hyvin yleisellä tasolla keskittyen sosiaalitoimen yleisiin edellytyksiin ja tapahtumaa koskettaneiden ihmisten auttamiseen. Olisin toivonut konkreettisempaa käsittelyä niiden asioiden pohjalta, jotka jo tiedetään.

A-studiossa annettiin virheellinen kuva, että kyseessä olisi ollut avopari. Avosuhde oli päättynyt maaliskuussa tänä vuonna, joten suurin osa A-studion keskustelusta perustui väärään tilannekuvaan. Isä oli vienyt keväällä lapsen 12 kertaa luvatta lapsen kotoa ja lopulta vienyt tytön hankkimansa ranskalaisen passin avulla Karibialle. Äiti oli hakenut lapsen pois. Huoltajuusriitaa käsiteltiin elokuussa käräjäoikeudessa, jossa äidille annettiin huoltajuus ja isälle viikossa 2 tuntia tapaamisoikeutta valvotusti. Elokuussa äiti haki lähestymiskieltoa, jonka käsittely on kesken Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Näiden tietojen pohjalta herää kaksi kysymystä. Miten on mahdollista, että lähestymiskieltoa haetulle henkilölle on mahdollista päästä edelleen asuntoon? Terve järki edellyttää lukkojen vaihtamista. Tietysti tällaiset henkilöt osaavat hankkia avainten kopioita salaa vaikkapa asunnossa asuneen isän teini-ikäisen tytön avaimesta.

Toinen ja oleellinen kysymys on, että miten lähestymiskiellon määrääminen voi kestää yli kaksi kuukautta. Perustelut lähestymiskiellolle ovat aivan selvät ja päätös voitaisiin nuijia vaikkapa päivässä tai viikossa. Tätä tilannetta voidaan verrata siihen, että lapsensuojeluviranomaiset voivat ottaa lapsen huostaan omilla päätöksillään saman tien, jos he tulevat siihen tulokseen: Ei mitään vanhempien kuulemista tai selvityksiä. Tulen siihen tulokseen, että Suomessa lastensuojeluviranomaiset ja käräjäoikeus asuvat eri planeetoilla. Tästä asiasta olisi pitänyt keskustella A-studiossa. Se liittyy oleellisesti tähän tapaukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei missään kulttuurissa omien lasten tappaminen ole yleistä. Aika kyynistä vääntää tästäkin jotain "kulttuurikritiikkiä" kun 3-vuotias lapsi on tapettu.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #5

Onko se ollut näissä saduissa yleistä ja ovatko sadut luotettava lähde näin pitkälle viedylle väitteelle?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Pikaisella googletuksella löytyi Suomesta vuosilta 95-2005 66 surmattua lasta. Näihin surmiin syyllistyi 26 äitiä ja 24 isää. Toivottavasti tahti on hiljentynyt vuoden 2005 jälkeen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ylilääkäri Lauerman mukaan lapsen riski tulla surmatuksi oli 1950-luvulla 18 kertainen nykypäivään verrattuna.

www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/544097/Suomalainen+mies+ei+ole+väkivaltainen

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Mitähän varten se piispa oli sinne kutsuttu. Näissä asioissa ei tarvita Jeesukselta ohjeita.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Raamattu on "vähän" jakomielitautinen teoskokoelma. Wanhan Testamentin "isäjumala" oli (=on, ei kai katunut tehokkaasti ainakaan) kunnon massamurhaaja yms. ja Uuden Testamentin "poikajumala" taas on puunhalaaja pasifisti. Siitä pyhästä haamusta ei sitten pirukaan saa selvää.

Jakomielitautisuus toisaalta sopii uskontoon, josta suurin osa lahkoista uskoo jumalansa olevan kolmipersoonainen.. Siitä kolminaisuudesta kävivät 300-luvulla ja sen jälkeenkin vielä kovat tappelut. Ihan sama, mutta toivoisi että joko se wanhan testamentin sekopää olisi kovasti muuttunut paremmaksi tai poika vaikka hänet murhauttanut ihan yleiseksi hyväksi. Tämä tietenkin pelkkää teoriaa ja fantasiaa, koska pitäisi olettaa moisten olevan edes olemassa.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Tossavainen se on innokas ajamaan omaa agendaansa. Kunnioittaisi edes muiden vakaumusta näin vakavan asian äärellä. Pieni lapsi on julkisella paikalla murhattu veitsen iskuilla ja herra Tossavainen pahoittaa mielensä kun teologia käytetään asiantuntijana tv-ohjelmassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jossain luki että lukkojen vaihtoa oltiin suositeltu, epäselväksi jäi oliko vai ei.

Lähestymiskieltokaan ei aina tehoa, ja tämä olisi tainnut kuulua niihin:

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan lähestymiskiellot toimivat useimmissa tapauksissa hyvin. Tolvasen mukaan aina on kuitenkin joukko ihmisiä, joille lähestymiskiellolla ei ole mitään merkitystä.

– Kun on oikein kärjistynyt ja paha tilanne, joka yleensä liittyy parisuhteen päättymiseen, silloin lähestymiskielto näyttää olevan aika tehoton, Tolvanen kertoo MTV Uutisille.

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/aina-on...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Siis isä on luvatta vienyt lapsen 12 kertaa kotoa ja äiti on kerran ilmeisesti Karibialta hakenut lapsen kotiin. Tuo kertoo kyllä siitä, että noissa vaiheissa ei suuremmin riitaa vanhempia välillä ole ollut. Että olisiko mies sitten täysin seonnut kun lapsen äiti ryhtyi oikeusteitse hoitamaan lapsen huoltajuusasiaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ranskalainen... , tiedoituksessa voitaisiin luoda kuolinilmoituksesta tuttua os (omaa sukua) käytäntö seuraavasti: am (alkuperäinen maa),varsin informatiivinen näin globalisoituvassa maailmassa. Ei tarvitsisi mennäMV-lehden sivuille tiedon äärelle.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Joillakin yleistiedon puute rajoittaa uutisten lukukykyä. Eikö Karibia ja Ranskan merentakaiset alueet kerro mitään?Tosin sielläkin on laaja eurooppalaisperäinen väestö.

Hannu Töyri

Olisiko kyse "kunniamurhasta"?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Avoimiin kysymyksiin kuuluu myös se, kuka tai ketkä olivat lapsen kotona, kun isä haki hänet. 3-vuotias ei voi olla yksin kotona.

Tällaisista tapauksista pitäisi viranomaisten jotain oppia. Yksi kokemus on lähestymiskiellon saaneista, että se ei kaikissa tapauksissa tehoa. Niissä tapauksissa pitää nostaa puuttumiskynnystä. Jo yksi selkeä rikkomus eli lähestyminen väkivallalla uhaten pitää johtaa henkilön laittamisen telkien taakse määräajaksi: vankila tai pakkohoito.

Pahimmissa tapauksissa pitää yhteiskunnalla olla valmius antaa uhatulle uusi elämä: uusi osoite, työpaikka ja salaiset yhteistiedot. Kysymys on elämästä. Pahimmat tapaukset ovat niitä, joissa uhkaaja rikkoo kaikesta huolimatta lähestymiskieltoa useasti eli kyseessä on vaikea henkinen poikkeavuus.

Tässä tapauksessa yhteiskunta ei saanut edes lähestymiskieltoa aikaiseksi, kun se oli jo liian myöhäistä. Suomen oikeuslaitoksen yksi suuri ongelma on kaikissa sen toimissa aivan liian suuri hitaus. Oikeuskansleri Jonkka näytti esimerkkiä pohtimalla jotain päätöstä kuukausitolkulla, vaikka kaikki faktat olivat tiedossa. Tämä on oikeuslaitoksemme toimintatapa. Aika ehtii hoitaa tapaukset, ennen kuin oikeuden päätös tulee pajatsosta, joka voi olla mitä vain. Kuten professori Aurejärvi on sanonut: älä vie siviiliasiaa oikeuteen, vaan mikä tahansa sopiminen on aina parempi ratkaisu. Olen tullut samaan tulokseen.

Tämän järkyttävän tapauksen yksi opetus on, että oikeuslaitokselta ei tule apua.

anita frisk

"Henkinen poikkeavuus"? Kun tämä isä oli pahoinpidellyt toista alle 15-vuotiasta lastaan, hän oli esittänyt syyksi kulttuurisen käytännön.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

#15

"Avoimiin kysymyksiin kuuluu myös se, kuka tai ketkä olivat lapsen kotona, kun isä haki hänet."

Olisiko ollut kyse siitä, että tätäkään ei oltu peruttu:

Äiti oli hakenut lähestymiskieltoa, mutta sen käsittely oli kesken, ja mies sai tavata tytärtään pari tuntia viikossa.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/3-vuo...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Isä sai tavata tytärtään 2 tuntia viikossa valvotuissa olosuhteissa. En ole varma asiasta, mutta minulla on sellainen käsitys, että tämä tarkoittaa sitä, että paikalla on silloin sosiaalialan ammattilainen. Joku varmaan voi tietää.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Aivan asiallinen blogi.Sen verran viilausta otsikkoon että rikosta tutkitaan murhana.

Taitaa tekjä olla Suomen vihatuin ihminen tällä hetkellä tämä Mathieu Cherchel.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset