aveollila1 Aika on totuuden puolella

Grönlannin jäämäärä reagoi ilmastonmuutokseen

 • Kuva 1. Grönlannin jäämäärän kehitys
  Kuva 1. Grönlannin jäämäärän kehitys
 • Kuva 2. Arktisen alueen merijään kehitys.
  Kuva 2. Arktisen alueen merijään kehitys.
 • Kuva 3. Grönlannin lämpötilakehitys jääkairanäytteiden mukaan.
  Kuva 3. Grönlannin lämpötilakehitys jääkairanäytteiden mukaan.
 • Kuva 4. Lockheed P-38F "Glacier Girl" uudelleen lennossa 2002.
  Kuva 4. Lockheed P-38F "Glacier Girl" uudelleen lennossa 2002.

 MTV3 uutisoi tanskalaisprofessori Jørgen Steffensenin johtamasta tutkimuksesta, jolla selvitetään Grönlannin jäätikön virtausnopeutta keskustasta kohti merta. Jäätikkövirtojen vauhti näyttää paikoin jopa kaksinkertaistuneen viimeisen 10 vuoden aikana. Ilmastonmuutosalarmistit ennustavat mieluusti Grönlannin jäätikön sulamista ja merenpinnan nousua kymmenillä metreillä.

Päivystävälle dosentille näitä uutisia pukkaa valtamediasta jatkuvasti. Tyypillinen uutinen on juuri tällainen professoriryhmän tutkimus. Uutisissa ei kerrota mitään tilastollisia faktoja tai pitemmän aikavälin trendejä. Yksittäinen tapaus, jossa maalataan uhkakuvia, on mainio uutisaihe.

Grönlannin jäämassa on keskimäärin 1,5 kilomeriä paksu ja sen huipputasanne on n. 2 kilometrin korkeudessa. Mittausten mukaan jäämassa on pienentynyt vuodesta 2000 lähtien, mutta se on nyt lähtenyt kasvuun, kuva 1. Kasvu johtuu lisääntyneistä lumisateista. Tämä johtuu puolestaan n. 10-20 % pienentyneestä arktisen alueen jäämäärästä, jolloin haihtuminen merestä lisääntyy. Haihtuminen lisää pilvisyyttä, joka laskee maapallon lämpötilaa, mutta lisää sateita lähialueella. Kuvasta 2 näkyy, että merijään pienentyminen on pysähtynyt ja kääntynyt lievään nousuun. Merijään määrän muutos on täysin yhtäpitävä sen seikan kanssa, että maapallon lämpötila on pysynyt keskimäärän samalla tasolla vuoden 2000 jälkeen. Maapallon ilmasto on monimutkainen järjestelmä, jossa on useita takaisinkytkentöjä, jotka pitävät tilanteen yllättävän hyvin vakiona.

Napa-alueet reagoivat maapallon ilmatonmuutoksiin herkimmin. Grönlannin jääkairanäytteet paljastavat maapallon ilmastohistoriaa tuhansia vuosia taaksepäin. Kuvassa 3, on Grönlannin lämpötilakehitystä viimeisen jääkauden jälkeen. Nykyinen lämmin kausi ei ole mitenkään poikkeuksellinen, vaan olemme vain toipumassa pikkujääkauden kylmästä kaudesta. Olemme lähestymässä aikakautta, jota kutsutaan nimellä ”ilmasto-optimi”. Do not worry, be happy eli nauti tästä niin kauan kuin sitä kestää, koska kylmemmät ajat ovat edessä tällä vuosisadalla. No, se riippuu lähinnä auringosta ja sen käyttäytymistä ei vielä kukaan osaa luotettavasti ennakoida.

Loppukevennys ilmavasti. Grönlannin jäätikkö säilöö myös lähihistoriaa. 2. maailmansodan aikana laivue, johon kuului kaksi B-17 pommittajaa ja kuusi Lockheed P-38 F hävittäjää jouti tekemään pakkolaskun Grönlannin jäätikölle. Miehistöt pelastettiin, mutta koneet jäivät jäätikölle. Vuonna 1992 yksi hävittäjä, jota alettiin kutsua nimellä ”Glacier Girl” eli Jäätikkötyttö kaivettiin ylös jäätiköstä yli 80 metrin syvyydestä. Se oli kulkeutunut putoamispaikastaan jään mukana n. kolme kilometriä merta kohti. Hävittäjä kunnostettiin ja se lensi uudestaan vuonna 2002, kuva 4. Kaksimoottoriset Lockheed P-38 hävittäjät kunnostautuivat Tyynenmeren sodassa, koska ne olivat nopeampia kuin japanilaisten Zero-hävittäjät ja niillä oli pitkä operointiaika. Euroopassa kone ei ollut suosittu.

Linkki MTV3:n uutiseen: https://www.mtv.fi/uutiset/ekstra/artikkelib/gronlannin-jaatikkovirtojen-vauhti-hatkahdyttaa-tutkijagurua-johtaa-nyt-tutkimusta-jossa-poraudutaan-2-5-kilometrin-syvyyteen/6541202#gs.mmz0hBM

++++++++++++++++++++++++++++++

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa ja se on ollut tutkimuksieni painopiste. Olen julkaissut ilmastonmuutoksesta 13 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen kuuden vuoden aikana sekä useita ilmastonmuutosta käsitteleviä blogeja Uudessa Suomessa. Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta on www.climatexam.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Annoin suositukseni tälle kirjoitukselle. Se lämmitti tällaisen vanhan denialistin sydäntä!

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Minä uskoin ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen silloin kun siitä alettiin puhua, jonkun parisen vuotta. Koska minulla oli kova kiire työprojektin kanssa, en ajatellut asiaa juurikaan.

Myöhemmin, kun sitä juttua alettiin voimallisemmin aitoon kunnon propagandatyyliin väkisin tuputtaa, minulle selvisi että sen täytyy olla valhe. Kaikki mitä sinulle tuputetaan pakkosyöttönä, on pahaksi sinulle. Kysy vaikka ranskalaistilan hanhilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset