aveollila1 Aika on totuuden puolella

Hesari ei sulata EU-parlamentin metsien lisähakkuupäätöstä

  • Kuva 1. Suomen metsien kasvu ja hakkuut
    Kuva 1. Suomen metsien kasvu ja hakkuut

 Hesari ei ole koskaan hyväksynyt sitä tosiasiaa, että Suomi voisi lisätä metsien hakkuitaan ja samaan aikaan metsien hiilinielu kasvaisi. Ministeri Tiilikainen kertoi 21.3.17, että Suomen metsien kasvu on vajaat 110 miljoonaa kuutiota vuodessa, ja laskelmien mukaan se kestää 89 miljoonan kuution vuotuisen hakkuukertymän, kuva 1. Tämän vuoksi kotimaisen runkopuun vuosittaiset hakkuut nousisivat suunnitelmien mukaan noin 66 miljoonasta 80 miljoonaan kuutioon vuoteen 2030 mennessä.

EU-komissio teki heinäkuussa 2016 esityksen, jossa vertailuajanjakson valinta olisi estänyt Suomen kaavailemat lisähakkuut ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä. Vielä oli kuitenkin jäljellä EU-parlamentin äänestys. Suomalaiset kokosivat rivinsä talvisodan hengessä ja saivat muutosesityksen läpi parlamentissa äänin 365-310.

Tämän päivän Hesari on tehnyt tästä suuresta lobbauskampanjasta kahden sivun jutun. Päällisin puolin artikkelia silmäilemällä näyttäisi kuin Hesarikin olisi siirtynyt Suomen metsä- ja biotalouden puolelle tässä asiassa. Asian todellinen laita kuitenkin paljastuu, kun lukee artikkelin ja arvioi tekstin viestiä. Hesarin asenne on ulkopuolisen tarkkailijan, joka rivien välistä arvostelee aikaansaatua tulosta.

Jutun lopussa tätä arvostelua ei peitellä, vaan tuodaan suoraan julki. Hesarin näkökulma asiaan on yksittäinen puu: kun se kaadetaan, niin kestää 100 vuotta ennen kuin vastaava määrä hiiltä on sitoutunut metsään. Hesarille ei riitä tarkasteluksi Suomen metsien kokonaistilanne, että hakkuumäärät alittavat kasvumäärät.

Lopussa on annettu lopullinen tuomiovalta asiassa Suomen ympäristöpaneelin jäsenelle Jyri Seppäselle, joka todistaa, että ”metsien käytön lisäämisellä voidaan aiheuttaa merkittävät lisäpäästöt vuosikymmeniksi eteenpäin ja että tämä on haluttu unohtaa kotimaisessa keskustelussa”.

Tässä kohdassa ollaan koko asian ytimessä. Hesari, Seppälä ja eräät muut tahot haluavat, että Suomi uhrautuu pidättäytymällä metsien lisähakkuista, jotta niiden hiilinielu olisi mahdollisimman suuri lähitulevaisuudessa. Näitä tahoja ei näytä häiritsevä lainkaan se seikka, että vihreän talouden esimerkkimaa Saksa ei pysty uusiutuvaan energiaan tekemistään valtavista panostuksistaan huolimatta pienentämään hiilipäästöjään. Vaikka Suomen metsien hiilinielu kasvaa lisääntyvien hakkuiden myötä, se ei riitä näille tahoille: Suomen pitäisi pelastaa maailma ilmastonmuutokselta.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään englanninkielisillä nettisivustoilla. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa. Olen julkaissut asiasta 13 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen viiden vuoden aikana.

Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta: www.climatexam.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vihreät ovat iso vaikuttajajoukko ja pitäähän hesarin kumartaa lukijoidensa suuntaan, kun kerran toimittaa lehteä kaupallisesti. Ilmaisia lounaita ei ole, eikä puhdasta totuutta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Informaatiovaikuttamista voi tehdä niin monin tavoin. Eräs on faktojen valikointi. Toinen on asiantuntijoiden valikointi ja kolmas on mielipiteiden esittäjien valikointi. Jos nämäkin kolme valintaa tehdään samaan suuntaan vinosti, saadaan aikaiseksi varsin vino kuvaus kohteesta.

Kun Suomi aikoinaan liittyi EU:hun, muistan haastatellun jotakuta saksalaista kadunmiestä, joka ilmaisi ilonsa siitä, että EU:hun saadaan luonnonsuojelualuetta, tai koskematonta luontoa. Jotain siihen suuntaan. Olettaisin, ettei tämä mielipide ollut yksittäinen, vaan edusti ehkä jopa keskimääräistä kantaa Saksassa. Kun tähän lisätään se, että ympäristöihmiset ajavat Suomessa paljolti keskieuroopalaisia ideoita, kuten nyt nollaenergiatalot, niin ehkä HeSan kanta heijasteleekin jotain ihan normaalia tietyssä kuplassa. Ko. artikkelia en ole lukenut, mutta luotan blogistiin ja siihen, että komentteihin ilmaantuu vastaväitteitä, jos blogistin esitys ei ole kohdillaan.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

HESARIN INFOVAIKUTTAMINEN PALJASTAA VIHERKUPLAN ITKUPOTKURAIVARIT

”Informaatiovaikuttamista voi tehdä niin monin tavoin. Eräs on (1) faktojen valikointi. Toinen (2) on asiantuntijoiden valikointi ja kolmas (3) on mielipiteiden esittäjien valikointi. Jos nämäkin kolme valintaa tehdään samaan suuntaan vinosti, saadaan aikaiseksi varsin vino kuvaus kohteesta”.

Hesarin informaatiovaikuttamisen faktojen valinta

1. Hesarin näkökulma asiaan on yksittäinen puu: kun se kaadetaan, niin kestää 100 vuotta ennen kuin vastaava määrä hiiltä on sitoutunut metsään. Hesarille ei riitä tarkasteluksi Suomen metsien kokonaistilanne, että hakkuumäärät alittavat kasvumäärät.

2. Lopussa on annettu lopullinen tuomiovalta asiassa Suomen ympäristöpaneelin jäsenelle Jyri Seppäselle, joka todistaa, että ”metsien käytön lisäämisellä voidaan aiheuttaa merkittävät lisäpäästöt vuosikymmeniksi eteenpäin ja että tämä on haluttu unohtaa kotimaisessa keskustelussa”.

3. Hesari, Seppälä ja eräät muut tahot haluavat, että Suomi uhrautuu pidättäytymällä metsien lisähakkuista, jotta niiden hiilinielu olisi mahdollisimman suuri lähitulevaisuudessa.

Näihin ”muihin tahoihin” lukeutuu esimerkiksi meppi Sirpa Pietikäinen

http://sirpapietikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Metsien suojeleminen on helppoa, ja kuka tahansa voi siihen halutessaan ryhtyä - myös Hesari. Jos yrityksen arvo on 1338.4 miljoonaa ja metsä maksaa 1338.4 €/hehtaari, voi omistaja myydä yrityksen ja ostaa miljoona hehtaaria eli 10 000 neliökilometriä metsää.

Siinä on maata noin 50-kertainen määrä Helsingin maapinta-alaan verrattuna. Vielä kun kyntää metsäautotiet auki, niin marjastajatkaan eivät polje sammalia ja puut saavat kasvaa aivan rauhassa niin paljon kuin haluavat. Helppoa kuin heinänteko.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Saako Suomesta vielä laadukasta huonekalu-, ikkunapoka- tai muuta rakennuspuuta?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Suomi on maailman johtava maa metsien hoidossa. Miesmuistiin Suomessa ei ole hakattu yli kasvun. Vuotuisten hakkuiden määrä on pysynyt pitkään 2/3 vuotuisesta kasvusta.Metsänomistajilla on myös velvollisuus uudistaa avohakkuualueet.Se jos mikä on kestävää metsäloutta.
Olisi todella merkillistä, jos Suomi ei saisi käyttää luonnonvarojaan kestävästi. Reaalitalous on reaalitaloutta ja laskelmat laskelmia.
Onneksi metsät kasvavat huolimatta vihreiden raivokkaista ponnisteluista.
Pitäisikö Norjalta ja arabimailta kieltää öljyn poraus?Öljy ei uusiinnu ja ilmastokin siitä saastuu.
Olisiko syytä siirtyä keskustelemaan aidasta eikä aidan seipäistä?Metsän näkeminen puilta tuntuu olevan monelle ylivoimainen tehtävä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Juuri tuo on olennaisinta: Suomen metsät kasvavat enemmän kuin niitä hakataan. Lisäkasvu toimii hiilinieluna, eivät suojelumetsät, jotka ovat kasvunsa päässä ja uusiutuvat vain sen verran, mitä uusia puita kasvaa kaatuneiden tilalle. Vielä lisähuomautus: Kyllä huonekalupuitakin riittää.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eiköhän blogistin johtopäätös, että HS:n pitää miellyttää vihertäviä lukijoitataan, ole oikeaan osunut. Jos oman maan etua ajatellaan, niinkuin luulisi vastuullisen median tekevän, niin tottahan metsien asiallisesti maksimaalisen käytön luulisi olevan kaikkien yhteinen tavoite.

Vihreät ja muutamat muidenkin puolueiden edustajat katsova asiakseen pitää yllä maailmaa syleileviä huuhaa-ajatuksia. Ettäkö meidän pitäisi uhrautua muiden puolesta. Ei ikuna. Kiinalle maksetaan siitä, että se 2030 saakka vain lisää päästöjään, ja me maksamme siitä. Samoin tekee moni muu maa. Eurooppa on muutoinkin taloudellisesti huonossa hapessa. Kun lisäksi keksitään vielä itse heikennyksiä, tulee pää vetään käteen ennen kuin huomataankaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset