aveollila1 Aika on totuuden puolella

Vierastyöläiset, verot ja EU

 Arvelen vahvasti, että suurin osa suomalaisista kuvittelee, että täällä työskentelevät EU:n kansalaiset maksavat tienesteistään veroa Suomeen. Vähitellen on paljastanut, että luulo ei ole tiedon väärti. Suurin osa heistä on vuokratyöntekijöitä eli siirtotyöntekijöitä, joita EU kutsuu nimeltä ”lähetetyt työntekijät”. He ovat yleensä työsuhteessa oman maansa yhtiöön, ja sen vuoksi verot maksetaan kyseiseen maahan - ei Suomeen, jossa työ on tehty. Yksi sääntö verottomuudelle on ollut 6 kuukauden työskentelyjakso saman ulkomaisen yrityksen palveluksessa, mutta vaikka olen sinisilmäinen, niin arvelen, että sen kiertäminen ei ole erikoisen vaikeaa.

 Löytyy neljä ennakkotapausta, jotka osoittavat, että valittaja (=vuokrafirma) voittaa seuraavissa tapauksissa viedessään jutun EU-tuomioistuimeen. Viking Linen juttu osoitti, että suomalainen lakkoasia voidaan hoitaa englantilaisessa tuomioistuimessa. Ruotsissa Vaxholm/Laval-jutussa osoitettiin, että vähimmäispalkka ei koske siirtotyöläisiä. Saksassa ns. Ruffert-jutussa päätettiin, että julkinen valta ei saa asettaa tarjouskilpailussa ehtoja, jonka mukaan on noudatettava maassa voimassa olevia työehtosopimuksia koskien esimerkiksi minimipalkkaa. Tapauksessa komissio vastaan Luxemburgin valtio, EU-tuomioistuin päätti, että siirtotyöläisiin (ns. lähetetyt työntekijät) voidaan soveltaa monilta osin lähettävän maan lainsäädäntöä.

Kuka EU-tuomioistuimelle on antanut tällaiset valtuudet? Vastaus on, että ei kukaan. EU- virkamieseliitti on ottanut vallan perinteiseen tapaan: ei anota vaan otetaan. Tämän käytännön taustalla on tyypillinen EU:n tapa toimia. Kun EU:n perustuslaki ei mennyt aiotussa muodossa läpi, niin EU-tuomioistuin on paikannut tilanteen. Ennakkopäätösten avulla EU-tuomioistuin on mitätöinyt kansallisten tuomioistuinten päätöksiä. Siinä mureni taas melkoinen pala itsenäisyyttämme. Tämähän on tuttua EU:ta eli laitonta toimintaa.

Suomessa on näyttävästi noteerattu Viron ratkaisu, että erään virolaisen yrityksen pitää maksaa suomalainen minimipalkka. Hyvä niin, mutta jos kyseinen yritys valittaisi EU-tuomioistuimeen, niin se voittaisi jutun. Oleellisempaa olisi kuitenkin varmistaa, maksetaanko edes verot Suomeen ja toimittajat voisivat joskus edes muodon vuoksi kysyä tästä asiasta. Tilastokeskuksen arvauksen mukaan Suomessa on noin 50 000 tilapäisesti oleskelevaa ulkomaalaista työntekijää ja he ovat käytännössä ilman kenenkään valvontaa.

Suomen irtaantuminen EU:sta poistaisi nämä EU-säännöt ja EU-tuomioistuimen tulkinnat sekä Suomen tuomioistuinten ylikäymiset ja voisimme nauttia aidosta vapaakaupasta ETA:n jäsenenä. Nyt elämme villissä EU:ssa, jossa röyhkein voittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

No nythän paljastui yksi syy, miksi valtio velkaantuu. Sehän ei saa verotuloja samaan tahtiin kuin pitäisi. Lisämenona on sitten usein työttömyyskorvaukset yms. suomalaiselle, joka on jäänyt näppejään nuolemaan.

Ehdottomasti alkaa olla EU-eron aika.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kansallisesti kyse on samasta ilmiöstä jossa sateliittikunnista käydään keskuskunnassa töissä ja kannetaan verot kotikuntaan. Näinollen ne paikkakunnat joilla on tarjolla töitä ovat menettäneet vuosien ja vuosikymmenten aikana käsittämättömän suuria summia.

Jos taas suomalaisena lähden vaikka puolen vuoden keikkakomennukselle ulkomaille niin verot maksan Suomeen. Myös kunnallisverot vaikka koko sen ajan olisin kotikuntani palvelujen tavoittamattomissa. Ulkomailla syntyvistä elinkustannuksista sun muista shoppailuista maksan sentään veroni sinne missä ostokset tehdään, onneksi. Ne ovat useimmiten matalammat kuin Suomessa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi
Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Eiköhän ole aika hyvin selvillä:

A) paljonko vierastyöläisiä Suomessa työskentelee
B) moniko maksaa veroja Suomeen ja paljonko

Tiedot löytyy kyllä mutta halua tutkimiseen ei taida olla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Verojen menetyksiä tulee muillakin tavoin. Jos palktaan ihmisiä 10e tunti, kun työehtosopimus vaatisi esim 17e. Hyötyjiä on tietenkin monia tahoja. Verottaja se ei ole eikä työn menettänyt henkilö. Mahdollisesti vielä työttömyyskorvaukset jne.

Kanattavaa tämä on tietenkin keikkatyöläiselle, joka kuluttaa pääosan rahoistaan muualla. Tällaisen polkemisen ei pitäisi olla mahdollista. Näin meille vakuutettiin eu liittymisen aikoihin.

Julkisella puolella tätä samaa ei hyväksytä. Kaikenlaiset filippiiniläisten vuokrahoitajien bisnekset lopetttiin. Siinä olisi itsekin voinut hyötyä. Halvemmat kustannukset ja ahkerammat hoitajat.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tässä Pasi Kortesuon keräämää faktaa EU:n sisällä toteutettavista työehdoista:

"Pakottavat työehdot kuten työ- ja lepoajat ja minimipalkat sekä ylityöt maksetaan lähettäjämaan mukaan jos ne ovat paremmat kuin maassa jossa tehdään työtä lähetettynä työntekijänä. Jos maassa jossa tehdään työtä lehetettynä työntekijänä on paremmat pakottavat säädökset, noudatetaan niitä.

Eri maissa on erilaisia pakottavia ja yleissitovia säädöksiä. näistä voi tulla sekaannuksia. Harvoissa maissa on yleissitovia työehtosopimuksia kuten suomessa.

Lähetetyn työntekijän direktiivi lähtee nimenomaan siitä, ettei voida pakottavaa työlainsäädäntöä "dumpata" epäreilulla kilpailulla. Noissa tapauksissa nimenomaan pitää pitää mielessä pakottava säännöstö."

Verotus on tietenkin asia erikseen ja niinhän se menee, että varmaan valtaosa lähetetyistä työntekijöistä maksaa veronsa kotimaahansa, eikä Suomeen, jossa työskentelevät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset