aveollila1 Aika on totuuden puolella

Yle uutisoi Kiinan roolista ilmastonmuutoksessa poliittisen johdon mukaisesti

  • Kuva 1. USA ja Kiina, hiilidioksidin (CO2) päästöt ja niiden kehitys
    Kuva 1. USA ja Kiina, hiilidioksidin (CO2) päästöt ja niiden kehitys

 Yle sai taannoin Julkisen sanan neuvostolta (JSN) langettavan päätöksen siitä, että se on sallinut ulkopuolisen poliittisen tahon vaikuttaa sen uutisointiin ns. Terrafame-jutussa. Ratkaisussaan JSN perusteli päätöstään kolmella journalistisella ohjeella (JO), joita myös Ylen pitäisi noudattaa (ylen) tarkasti:

JO 1: Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

JO 2: Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

JO 3: Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Kun presidentti Trump ilmoitti USA:n irtaantuvan Pariisin ilmastosopimuksesta, niin Ylen uutisointia poliittisten toimijoiden (tärkeimpinä EU ja Suomen pääministeri) reaktioista ja jatkotoimista on leimannut yksipuolinen ja virheellinen uutisointi. Sekä EU että Sipilä ovat ilmoittaneet, että USA:n vetäytymisen vuoksi EU ja Kiina tekevät sopimuksen ja pyrkivät siten varmistamaan Pariisin ilmastosopimuksen toteutumisen alkuperäisellä tavalla.

Ongelma tässä uutisoinnissa on Kiinan rooli. Ylen kautta ei ole tullut tietoon sitä ratkaisevaa seikkaa, että Kiina on vapaamatkustaja Pariisin ilmastosopimuksessa. Vaikka Kiinan hiilidioksidipäästöt (CO2) ovat suurimmat maailmassa (10,6 GtCO2, USA 5,2 GtCO2 vuonna 2015), se ei ole sitoutunut päästöjensä leikkaamiseen, vaan saa kasvattaa päästöjään vapaasti. Kiina on lupaillut, että päästöjen kasvu taittuisi vuonna 2030, kuva 1. Tätä taustaa vasten on erikoista, että EU on vakavissaan lähtenyt yhteistyöhön Kiinan kanssa ja pääministeri Sipilä on vahvistanut Suomen tukevan tätä pyrkimystä. Kiinalla ei ole mitään uskottavuutta hiilidioksidipäästöjen hillitsemisessä. Tämä seikka tuli ilmeisenä yllätyksenä EU:lle, kun Kiina torppasi valmiiksi neuvottelun sopimuksen 2.6.2017 halutessaan koplata sen teräskaupan tulleihin. Asiasta kertovat uutiset antavat sen kuvan, että ”sopimus” olisi ollut jonkinlainen julkilausuma ilman mitään konkreettisia toimenpiteitä.

Kun vertaa Ylen uutisointia Trumpin päätösten yksityiskohtaisiin ruotimisiin, niin Kiinan tilannetta ei ole aukaistu millään tavalla, vaan Ylen uutisten kuulijoille, katselijoille ja lukijoille on jäänyt aivan virheellinen kuva Kiinan roolista Pariisin sopimuksessa. Esitänkin julkisen kysymyksen uudelle vastaavalle päätoimittajalle Marit af Björkstenille ja myös JSN:lle, onko Yle uutisoinut Kiinan roolin ja merkityksen Pariisin sopimuksessa todenmukaisesti, vai onko se uutisoinut täysin yksipuolisesti poliittisten toimijoiden agendaa tuomatta esiin tiedossa olevia tosiasioita.

Monet ihmiset kokevat ilmastonmuutoksen olevan ihmiskunnan vaikein haaste tällä vuosisadalla. Suomalaisten pitäisi saada ilmastonmuutoksesta ainakin tiedossa olevien tosiasioiden mukaista uutisointia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Donald Trumpin päätösten taustoja on vielä ehkä piilossa, eli ei ole kerrottu julkisuuteen. Donald Trump kritisoi sitä vuotuista avustusta kehitysmaille, mitä Pariisin ilmastosopimus edellyttää rikkailta mailta, kun sopimus astuu voimaan vuonna 2020. Avustuksella on vain vähän vaikutusta ilmastonmuutokseen, joten USA:lla ei ole mitään syytä olla mukana sopimuksessa. https://www.svd.se/just-nu-trump-ger-besked-om-kli...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Trumpin päätösten taustat?Who cares?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä minusta ylen pitäisi kertoa asioiden faktat. Jos sinua ei kiinnosta, niin hyvä. Nykyinen yle palvelee sinua loistavasti.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #13

Jospa ottaisit uuden alun ja tutustuisit ensin kommenttiin, mitä kommentoin.

Jos sen jälkeenkin löydät kommentistani mitään Yleen liittyvää, niin minun koulutuksella ei ole tehtävissä mitään sinun auttamiseksi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Onko valtamedia=valemedia?

On.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

YLE:n toimituksessa USA nähtiin nyt isona mörkönä ja petturina, vaikka Tillerson kertoi USA:n vähentävän edelleen päästöjään, mutta ilmastosopimuksen ulkopuolella.

Mauttomat typerät rinnastukset Syyriaan ja Nigaraguaan kertovat paljon maamme median tasosta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Allekirjoittamatta jättäneiden maiden lista on lyhyt ja typerä.Tillersonin kerrotaan vastustaneen sopimuksesta vetäytymistä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Itse asiassa USA oli käytännössä ainoa allekirjoittamatta jättänyt taho. USA on tehnyt jo täysin selväksi, että se jatkaa päästöjen vähentämistä edelleen, mutta sopimuksen ulkopuolella.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #9

Tuttua Lauri Kiiskeä.

Täältä löytyvät allekirjoittajat ja muutakin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Agreement

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #11

Perehtyisit siihen, miksi USA:n lisäksi muut allekirjoittamattomat maat eivät allekirjoittaneet. Onko ilmaisu "ylitse pääsemätön" este tuttu ?

Non-signatories
The following UNFCCC member states are entitled to sign the Paris Agreement but have not done so. The Holy See is an observer state and can sign the Paris Agreement if it accedes to full membership.

Party or signatory Percentage of greenhouse
gases for ratification[56] UNFCCC
membership Notes
Holy See N/A[c] Observer state The Holy See can't sign the Paris Agreement until it becomes a full member of the UNFCCC. In 2015, Bernardito Auza stated that the Holy See intended to join the UNFCCC in order to sign the Paris Agreement.[74]
Nicaragua 0.03% Member state In 2015, Nicaraguan envoy Paul Oquist criticized the Paris Agreement for not punishing countries who didn't follow it. He stated Nicaragua will continue countering climate change on its own, with plans being that the country will be "90 percent renewable" by 2020.[75]
Syria 0.21% Member state Syria was not expected to sign the Paris Agreement in 2015 due to the still ongoing Syrian Civil War.[75]
Total 0.24% 3

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #20

Syyria ja Nicaragua onkin jo moneen kertaan mainittu.Vatikaani oli minulle aivan uutta tietoa.Siitä kiitokset.Mutta se USA jäi edelleen hämärän peittoon.Miten oikein kumoat tuon yllä linkkaamani listan?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #21

Enhän minä nyt ole listaa kumoamassa , vaan totesin, että merkittävimmistä maista ilmastosopimusta ei allekirjoittanut vain USA omista syistään - ja käytännössä merkittävällä tasolla vain USA koko maailman laajuisesti.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Onneksi meillä Suomessa ollaan tässäkin asiassa mallimaa maailmassa! Kaikki rajoitukset kaksinkertaisina, ja vapaaehtoiset maksut päälle, otetaan heti käyttöön, jopa ennen niiden voimaanastumista muualla. Ja maailma pelastuu!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ja sitten ihmetellään kun talous yskii eikä mikään kannata. Hallitus varmaan esittää lisää velkarahaa tuulimyllyille.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Velaksi ne kannattaa ostaa kun halvalla saa. Sähköä ne (tuulivoimalat) tuottavat 200 000 kerrostalokaksion tarvitseman määrän, se on paljon sähköä.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Miksi pilata ihanaa illuusiota faktoilla. Tämä pätee yleensäkin uskonasioihin.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan vaikein haaste tällä hetkellä, muiden haasteiden ohella. Ei tästä ole epäilystäkään.

Liiallisesti politisoitunut päätöksenteko ja vääristynyt energiapolitiikka, eivät todellakaan ole sama asia kuin tieteelliset prinsiipit.

Media on ollut ja aina tulee olemaan keskinkertainen ja spekulatiivinen toimia. Kansalaisten kannalta se on tietysti erittäin valitettavaa.

On hyvä pistää jäitä hattuun ja ajatella omilla aivoillaan diskriminoimatta ja rationaalisesti.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ryppy rakkaudessa?
http://yle.fi/uutiset/3-9647637

Yle sentään uutisoi näistä yhteistyövaikeuksista, mutta blogisti lienee oikeassa muuten Ylen Kiina-uutisoinnista ilmastovaikutusten osalta.

Itse olen käyttänyt kaunista termiä Vapaan saastuksen vyöhyke, jolla olen tarkoittanut niitä maita, joiden päästöjä ei rajoiteta ilmastosopimuksissa. Suurimpina valtiona tällä vyöhykkellä ovat Kiina ja Intia. Kuten kuvaajastakin näkyy, Kiina yksi vastaa jo kaikkia muita maita yhteensä päästöjensä osalta. Intia on aika pahasti jäänyt jälkeen, mutta pyrkii kiihdyttämään päästöjään.

Trump kyllä teki kiusaa kaikille muille, mutta ehkäpä sitten USA:n eduksi. Nyt täytyy toivoa, että blogisti on oikeassa myös laskelmissaan CO2:n haitoista.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Kiinan päästöjen (CO2 ym.) vaikutukset ovat kyllä tiedossa.

Ylen johto on tällä hetkellä murroksen edessä ja viimekädessä eduskunnan ohjauksessa.

Se miten Ylen rooli tulee muuttumaan tulevaisuudessa, se jää nähtäväksi.

Toivottavasti tiedottaminen tulee olemaan eksplisiittisempää.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ilmastonmuutoskeskustelu on osittain siksi mennyt niin luokattomaksi, että käsitteestä on tullut monille keppihevonen esittää mielipiteitä ihan muista siihen löyhästi liittyvistä asioista. Monista ilmastonmuutoskirjoituksista näkee esimerkiksi suoraan, että kirjoittajan tosiasialliset vihan kohteet ovat kapitalismi, suuryritykset, Yhdysvallat ja NATO, riippumatta siitä, mikä näiden todellinen vaikutus maapallon ilmastolle ja ympäristölle on.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ilmasto kattaa aika tarkasti sen, missä ihmiskuntaa tai Natoa esiintyy. Tämä antaa (näennäisesti) hyvän pohjan tuolle kytkennälle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pariisin sopimusta pitäisi arvioida sen vaikutusten perusteella ilman mitään salaliittoteorioita. Ilmastouskovaiset eivät luonnollisesti halua katsoa tosiasioita koska sopimus ei vaikuta ilmastoon kuin negatiivisesti ja aiheuttaa kohtuuttomia ja perusteettomia tulonsiirtoja, maksajina kehittyneet valtiot.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Niin, tosiasiallisesti suuret teollisuusmaat kuten Yhdysvallat, -Kiina, Intia, -EU jne. fossiilisia polttoaineita määrällisesti eniten maailmassa käyttävät, tulisivat olla mukana ilmastotalkoissa kansainvälisten sopimusten puitteissa.

Mitä hyötyä kansainvälisistä sopimuksista on, jos niitä ei noudateta.

Trumpin aikomus neuvotella Pariisin ilmastosopimus uudelleen, on puhtaasti protektionistista ajattelua ja vaalilupausten toimeenpanoa.

Trumpin kannatus on ollut viimeaikoina laskusuunnassa ja hänen kannattajansa odottavat reformia työllisyyden parantamiseksi keinoilla, jotka eivät ole kovin liberaalit.

Tieteen näkökulmasta, politisoitunut agenda ei ota riittävästi huomioon niitä miljardeja, joilla ilmastonmuutos saataisiin edes välttävästi kuriin.

Ilmastonmuutos etenee myös luonnollista vauhtia ja tutkijoiden parissa tästä ollaan montaa mieltä, mistä se itse asiassa johtuu. Ihmisten vaikutus on osa tätä prosessia ja niiltä osin jotain on tehtävissä.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Mitä WWF pyrkii tekemään?

Lainaus:

"Ilmastotyömme tärkein tavoite on rajoittaa maapallon lämpötilan nousu 1,5 asteeseen, joka on nyt myös kirjattu osaksi Pariisin sopimusta, jonka tavoitteisiin Suomikin on sitoutunut. Ilmaston lämpenemistä voidaan hillitä säästämällä energiaa, käyttämällä sitä tehokkaammin ja lisäämällä uusiutuvaa energiaa.

Edistämme näitä esimerkiksi seuraavin tavoin:

*Vaikutamme ratkaisulähtöisesti poliittiseen päätöksentekoon maailmanlaajuisen asiantuntijaverkostomme kautta. Asiantuntijamme ovat mukana esimerkiksi kansainvälisten ilmastosopimusten valmistelussa sekä valvovat niiden toteuttamista eri valtioissa.

*Edistämme uusiutuvaa energiaa EU:ssa, valtioissa sekä kaupungeissa, yrityksissä ja kodeissa.

*Kehitämme käytännön ratkaisuja uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden lisäämiseksi myös yhdessä yritysten kanssa.

*Arktisella alueella työskentelemme sekä lajien että elinympäristöjen säilyttämiseksi. Sanomme ei uusille öljynporaushankkeille Arktiksella.

*Julkaisemme tutkimustietoa ilmastonmuutoksesta ja sen ratkaisuista. Esimerkiksi WWF:n energiaraportti kertoo, miten koko maailman energiantarve voidaan tuottaa uusiutuvalla energialla vuoteen 2050 mennessä.

*Ympäristökasvatuksella lisäämme ihmisten tietoisuutta ja halua ottaa vastuuta ja tehdä ilmaston kannalta hyviä valintoja. Liikenne, asuminen ja ruoka aiheuttavat eniten kasvihuonekaasupäästöjä – niistä löytyvät myös yksinkertaiset keinot tehdä ilmastonmuutosta hillitseviä valintoja päivittäin. Valintojen avuksi olemme tehneet esimerkiksi Ruokaoppaan ja Lihaoppaan.

*Järjestämme vuosittain maailman suurimman ilmastotapahtuman, Earth Hourin. Siihen osallistuu satoja miljoonia ihmisiä ja lukuisia organisaatioita ympäri maailmaa joka vuosi. Earth Hour antaa ihmisille mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä ilmaston puolesta. Tapahtuman joukkovoimalla on merkitystä poliittisia päätöksiä tehtäessä. Se on lisäksi merkittävä ympäristökasvatuksen väline. Vuonna 2017 innostamme ihmiset ottamaan osaa maailman suurimmalle kynttiläillalliselle ja suosimaan ilmastoystävällistä ruokaa."

Lisäksi, viimeaikoina on herätty ymmärtämään ns. kiertotalouden merkitystä, puhtaampien energiamuotojen käyttöönottamiseksi. Se antaa valtavasti potentiaalia eri tyyppisille yrityksille. Se ei ole keneltäkään pois. Kysymys on vain eturistiriidoista ja sopimuskäytännöstä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset