aveollila1 Aika on totuuden puolella

Hesarin mukaan maapallo aavikoituu – todellisuudessa vihertyy

  • Kuva 1. Maapallon ruuantuotanto ja satoisuuden muutos
    Kuva 1. Maapallon ruuantuotanto ja satoisuuden muutos
  • Kuva 2. Maapallon metsäpinta-ala on kasvanut 9 prosenttia.
    Kuva 2. Maapallon metsäpinta-ala on kasvanut 9 prosenttia.
  • Kuva 3. Maapallon on vihertynyt voimakkaasti 70-lukuun verrattuna.
    Kuva 3. Maapallon on vihertynyt voimakkaasti 70-lukuun verrattuna.

 Hesari jatkaa valitsemallaan linjalla ilmastonmuutoksesta. Tämän päivän Ulkomaan-osastolla oli lähes aukeaman artikkeli, jossa referoitiin tutkivan toimittajan Nafeez Ahmedin näkemyksiä Isisin synnystä. Ahmed kyllä myöntää, että merkittävin syy Isisin syntyyn oli geopolitiikassa, kun Saddam Husseinin jättämän valtatyhjiön tilalle syntyi kapinaliike Isis. Syyriassa Ahmedin mukaan kuivuus oli synnyttänyt maanviljelijöiden muuttoliikkeen kaupunkeihin ja kun samaan aikaan al-Assadin tukiaiset elintarvikkeille hiipuivat, niin syntyi mellakointia.

Ahmedin mukaan myös jihadistijärjestö Boko-Haramin voimistumiseen olisi vaikuttanut Saharan eteläosan eli Sahelin pahentunut kuivuus. Artikkelissa on myös kuva kuivuuden uhkaamista alueista maailmassa ja se näyttää aika pahalta.

Tutkittu tieto maapallon kasvillisuus- ja satotilanteesta antaa toisen kuvan. Kuvassa 1 on esitetty maapallon satomäärien kehitys ja se on kasvanut koko ajan myös erittäin kuumissa maissa kuten Brasiliassa ja Egyptissä. Hiljattain on julkaistu kaksi merkittävää tutkimusartikkelia maapallon vihertymisestä. Science-lehti julkaisi tänä vuonna Bastin et al. tutkimuksen, jonka tulos on, että maapallolla on metsää 9 % enemmän kuin on aikaisemmin arvioitu. Kuvassa 2 näkyy, että nämä uudet metsäalueet sijaitsevat kuivien alueiden (40 % maapallon maapinta-alasta) reunamilla kuten Saharan eteläosissa. Perimmäinen syy tähän metsämäärän kasvuun on, että ilmastonmuutoksesta johtuen metsän määrä ylitti 10 %:n peittävyysrajan.

Nature Climate Change – lehti julkaisi viime vuonna Zaihin Zhu ja 31 muun tutkijan tutkimuksen maapallon vihertymisestä. Tutkimus perustuu vertailuun satelliittimittauksista 1970-luvun ja nykyhetken välillä. Vertailu osoitti, että valtaosa maapallon kasvillisuutta omaavista alueista on vihertynyt siten, että 25 % tästä alueesta osoittaa tilastollisesti merkittävää muutosta ja vain 4 % osoittaa merkittävää ruskistumista eli aavikoitumista, kuva 3. Tutkijoiden mukaan 70 % havaitusta vihertymisestä johtuu hiilidioksidin CO2 lannoitusvaikutuksesta. Aika yleinen arvio on, että hiilidioksiditason nousu on lisännyt satoisuutta 10-15 %.

Hesari on jälleen tarttunut yksittäisiin tapauksiin, joiden taustalla on useita tekijöitä, mutta se haluaa nostaa ilmastonmuutoksen kaiken selittäväksi tekijäksi. Tulevaisuuden uhkakuvat perustuvat ilmastomalleihin, jotka eivät toimi. IPCC:n malli antaa lämpötilanousuksi arvon, joka on 50 % korkeampi kuin tämän hetken mitattu lämpötila. Vuoden 2000 jälkeen ihmiskunnan hiilidioksidipäästöistä on tapahtunut kolmasosa, mutta lämpötila ei ole noussut. Elämme ilmasto-optimin aikaa kuten 1000 ja 2000 vuotta sitten.

Lisään vielä peräkaneetin: Ihmiskunnan hiilidioksidipäästöistä n. 10 gigatonnia hiiltä vuodessa (GtC) n. 55 % jää ilmakehään ja loppu absorpoituu meriin ja kasvillisuuteen. Tutkijoiden yleinen arvio on, että tästä 45 %:sta eli 4,5 GtC jakautuu n 50-50 merien ja kasvilisuuden kesken. Tämä on yhtäpitävä sen seikan kanssa, että maapallon kasvillisuuden määrä on lisääntynyt. Tosiasia on, että vuoteen 1956 saakka ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvoi enemmän kuin ihmiskunta tuotti sinne hiilidioksidia eli sitä tuli sinne myös meristä ja/tai kasvillisuudesta (aavikoituminen, sademetsien hakkuut).

Tutkimusviitteet:

Bastin, F-L. et al., 2017. The extent of forest in dryand biomes.Science 356, 635-638, http://science.sciencemag.org/content/356/6338/635

Zhu, Z., et al., 2016. Greening of the earth and its drivers. Nature Climate Change, http://www.nature.com/nclimate/journal/v6/n8/full/nclimate3004.html

++++++++++++++++++++++++++++++++

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa ja se on ollut tutkimuksieni painopiste. Olen julkaissut ilmastonmuutoksesta 12 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen viiden vuoden aikana.

Olen julkaissut useita ilmastonmuutosta käsitteleviä blogeja Uudessa Suomessa ja ne löytyvät minun blogi-luettelosta. Oma ilmastosivustoni on www.climatexam.com, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Metsään on mennyt myös Al Gore & Co:n ennustukset merenpinnan noususta. Näkyä jo pitäisi, mutta edellen ongin rannalla vanhoilta jalanjäljiltäni. Länsimetron rakentajatkin luottavat, että merenpinta ei metrejä nouse.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Tutkiva toimittaja ja Hesarin toimittaja ovat pihalla kuin lumiukko aavikolla.

Kyllä se oli USA jonka toiminta sai aikaan terroristi-järjestö Isisin.

https://asiakas.kotisivukone.com/files/tapion.ajat...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ei nyt ihan noinkaan. Isis oli olemassa jo vuosia ennenkuin Saddam syöstiin vallasta.

"The group began more than two decades ago as a fervid fantasy in the mind of a Jordanian named Abu Musab al-Zarqawi. A onetime street thug, he arrived in Afghanistan as a mujahideen wannabe in 1989, too late to fight the Soviet Union. He went back home to Jordan, and remained a fringe figure in the international violent “jihad” for much of the following decade. He returned to Afghanistan to set up a training camp for terrorists, and met Osama bin Laden in 1999, but chose not to join al-Qaeda.
The fall of the Taliban in 2001 forced Zarqawi to flee to Iraq. There his presence went largely unnoticed until the Bush administration used it as evidence that al-Qaeda was in cahoots with Saddam Hussein. In reality, though, Zarqawi was a free agent, looking to create his own terror organization. Shortly after the U.S.-led invasion of Iraq in 2003, he set up the forerunner to today’s Islamic State: Jama’at al-Tawhid w’al-Jihad (the Party of Monotheism and Jihad), which was made up mostly of non-Iraqis."

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En ole HeSan säännöllinen lukija, mutta mitään syytä minulla ei ole epäillä, etteikö annetut tiedot olisi oikein esitetty. Muutoinhan joku olisikin jo valittamassa.

Syyrian osalta ilmastonmuutoksella voisi pieni rooli ollakin. Keskimäärin aavikot vihertyvät, mutta kun samalla tropiikki leviää, muut ilmastovyöykkeet hiipivät navoille päin ja kaventuvat. Tällöin voi jossain kuivasta tullakin kuivempaa. Toisaalta olen nähnyt Syyrian satotilastoja, joissa ei ollut mitään erityistä romahdusta, että ...

Sahelin aavikoitumiseen vetoaminen onkin sitten jo täyttä puppua. Siellähän juurikin on käynyt päinvastoin.

Tietenkin hallitsematon lisääntyminen on voinut joissain paikoin aiheuttaa niukkuutta, kun ruokittavia suita on moninkertaisesti. Ongelmien kaatamaminen ilmaston syyksi on helppoa, koska kaikki on tapahtunut ilmaston vaikuttamalla alueella.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Luonnollista tietysti on, että globaalilla tasolla siellä missä aavikoituu, toisaalla viheriöityy. Ihminen osaltaan vaikuttaa tähän tasapainoon ja luonto siihen meistä riippumatta.

Minusta oleellista tässä on suhtautuminen siihen todellisuuteen, että ilmastonmuutos on riippuvainen myös infrasta (kaupungit vr. vapaat maa-alueet).

Väestönkasvu lisää infraa ja energian kulutusta => saasteita ja kasvihuokaasuja kuten CO2:ta.

Siellä missä infraa ei esiinny, vihertyminen on mahdollista, riippuen sijainnista.

Jos em. tasapaino on hallittavissa esim. sadan vuoden aikavälillä, saavutus tulee olemaan historiallinen.

Mielestäni tämän tasapainon saavuttaminen optimaalisesti, ei ole kuitenkaan realistinen. Ilmastonmuutos tulee todennäköisesti jatkumaan vaihteluvälillä, jonka trendi on loivasti nouseva.

Tämä perustuu eksponentiaaliseen väestönkasvuun tietyllä derivaatalla ja jos väestönkasvu saadaan taittumaan, ilmastonmuutoksen trendi loivenee tietyllä kertoimella.

Ilmastonmuutoksen lyhytaikaiset muutokset pyrkivät tasapainottumaan suhteellisen nopeasti ja vastaavasti pitkäaikaiset muutokset tasapainottuvat suhteellisen hitaasti.

Kysymys on siis aikaperspektiiveistä, jossa vaikukutukset sekä kumuloituvat, että interferoivat konstruktiivisesti ja desktruktiivisesti. Mukaan tulee ottaa myös sääilmiöiden hystereesi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kuivuus taitaa olla lähi-idässä ihan yhtä normaalia kuin sotiminen. Nyt kuivuus ei ole ollut historiallisesti edes mikään "paha" .

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Voisit jatkossakin yrittää laittaa Hesarin linkin, että pääsisi lukemaan mitä kaikkea HS on nyt kirjoittanutkaan:

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005220618.html

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Yhdysvalloissahan oli myös suuri kuivuusjakso osassa maata vuosien 1930-1940 aikana.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Dust_Bowl

Vaikka Kaliforniaan paenneisiin ilmastopakolaisiin suhtauduttiin hyvinkin nuivasti ja ihmiset tekivät töitä nälkäpalkalla, ei siitä tietääkseni syntynyt terrorisjärjestöjä. Siellä ei ollut pohjalla sellaista ideologiaa, joka olisi mahdollistanut sellaisen syntymisen.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Terrorijärjestöjen syntyä tulisi pohtia ihan muista syistä kuin ilmastonmuutoksesta. Ilmasto on muuttunut vuosituhansien ajan ja sillä ei kyllä ole minkäänlaisia korrelaatioita terrorijärjestöihin.

Kyllä nämä ks. järjestöt syntyvät huomattavasti arkisemmista konflikteista, kuten esim. keskinäisistä poliittisista ja paikallisista erimielisyyksistä.

On hieman vaarallista niputtaa kaikki ongelmat ilmastonmuutoksen syyksi. Tämän kaltaisilla väitteillä ei ole tieteellistä näyttöä.

Sen sijaan väestönkasvulla on välitön korrelaatio ilmastonmuutoksen kiihtymiseen. Toivoa sopii, että väestönkasvu vielä taittuu esim. sadan vuoden kuluessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset