aveollila1 Aika on totuuden puolella

Vastine Ylen uutisoinnille ilmastonmuutoksen torjunnasta

  • Kuva 1. Maapallon vihertyminen vuosina 1982-2015
    Kuva 1. Maapallon vihertyminen vuosina 1982-2015

 Tänään Yle haastatteli iltauutisissaan science fiction eli tieteiskirjailija Risto Isomäkeä ilmastonmuutoksen torjunnasta. Isomäen viesti olikin yllättävän positiivinen, että kyllä ihmiskunnalla on vielä mahdollisuuksia. Hänellä oli kolme perusviestiä optimismilleen. Kommentoin alla näitä Isomäen käsityksiä.

1.Aurinko- ja tuulivoimasta on tullut taloudellisesti kilpailukykyisiä sähköntuotantomenetelmiä.

Jos näin on asianlaita, niin miksi tuulivoimaa tuetaan voimakkaasti? Nähdäkseni ei olla vielä lähelläkään sitä pistettä, että tuulivoima olisi kilpailukykyinen. Molempiin energiantuotantomuotoihin liittyy vakava sähköverkkojen romahtamisvaara niiden tuottamista tuotantopiikeistä johtuen. Sattumanvaraisuudesta johtuu, että pitää rakentaa vastaava määrä perinteistä tuotantokapasiteettia kuten Saksassa ollaan tekemässä.  Esimerkkejä on jo laajoista sähkönjakeluverkkojen romahtamisista ja mm. Saksa on käynyt erittäin lähellä valtakunnan laajuista romahdusta. Tästä syytä ei ole näkyvissä, että aurinko- ja tuulivoima ovat jo nyt kilpailukykyisiä.

2.Metsien pinta-ala on kasvanut, ja metsät poistavat 30-40 % ihmiskunnan tuottamasta hiilidioksidista

Isomäki iloitsi siitä, että metsien pinta-ala on kasvanut ja se on hyvä, koska metsät poistavat 30-40 % ihmisen tuottamasta hiilidioksidista. Maapallo on tosiaan voimakkaasti vihertynyt käytettävissä olevien mittaustietojen mukaan. Kuvassa on esitetty tutkimustulos, jossa on esitetty kasvillisuuden lisääntyminen kasvien lehtipinta-alan määrässä: mitä vihreämpää, sitä enemmän lehtipinta-alan lisäystä vuodesta 1982 vuoteen 2015.  Kyse ei siis ole pelkästään metsistä. Se tiedetään tarkasti, että noin 45 % vuotuisista hiilidioksidipäästöistä katoaa meriin ja metsiin. Yleisin käsitys tutkijoilla on, että se menee aika tasan merien ja kasvillisuuden kesken. Isomäen 30-40 % on siis luokka 20 % kasvillisuuteen ja metsien osuus siitä voisi olla noin puolet eli Isomäen prosenttiluku on todellisuudessa luokkaa 10-15%.

3.Ihmiskunnan pitäisi vähentää merkittävästi lihankulutusta nykytasosta.

Ihmisen on vaikea muuttaa ruokailutottumuksiaan eli tämä menee toivotaan-toivotaan-osastolle, kuten Suomen jalkapallomaajoukkueen syötöt.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Olisi mielenkiintoista tietää, mikä on lihakarjan kasvihuonekaasupäästöjen osuus koko globaalin faunan kasvihuonekaasupäästöistä!

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Eikä auringolla siis edelleenkään ole mitään tekemistä maapallon lämpötilan ja sen muutosten kanssa ?
Voisi vaikka sammua ? Ainoa ero olisi pimeys ?

Jääkausi loppui n. 10.000 vuotta sitten koska ilmasto lämpeni.
Oliko sekin lämpeneminen ihmisten syytä ?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Karjatiloilla laidunnuksen avulla palautetaan hiili maaperään. Karjankasvatuksesta aiheutuvat metaanipäästöt ovat vähemmän merkityksellisiä hiilensidonnasta saatavaan hyötyyn nähden.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Isomäki on fiktiokirjailija. Sitä oli myös jutut.
En ymmärrä miksi häntä haastatellaan ilmastoasioissa, sen verran hän elää kuvitteellisessa todellisuudessa.

VMP

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No ei pidä väheksyä herra Isomäkeä. Luulisin hänen tietävän ilmastoasioista suurinpiirtein yhtä paljon kuin minäkin, eli sen mitä on lehdistä/töllöstä/blogeista saanut tietää. Mutta ilmeisesti olemme seuranneet eri tietolähteitä, koska olemme saaneet aivan erilaista tietoa.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tietää ja luulla tietävänsä on eri asia. Isomäen luulla tietävänsä on maapallille vaarallista, jos häntä kuunnellaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset