aveollila1 Aika on totuuden puolella

Urmas Paetin kootut selitykset EU:n olemassaololle

   Virolainen entinen ulkoministeri ja nykyinen meppi Urmas Paet kirjoittaa Hesarin Vieraskynä-palstalla otsikolla ”EU:n hajoaminen ei parantaisi maailmaa”. Hänen perustelunsa asiassa ovat sellaisia, että perinteisenä EU:n ja euron vastustajana, en voinut olla tarttumatta niihin. Käyn läpi hänen pääväitteitään ja lisään omat kommenttini kursiivilla.

  1. EU:n hyödyt ovat joka ongelmassa suuremmat kuin haitat. Euro on tuonut suuret ongelmat Välimeren maille. Kreikka ei ole selvinnyt EKP:n lainoilla ja avustuksilla, vaan on konkurssitilassa. Islanti selvisi vakavammasta tilanteesta omalla valuutallaan.
  2. EU on estänyt sodat Euroopan maiden välillä. Euroopan sodat ovat johtuneet kuninkaista, keisareista ja hulluista diktaattoreista. Yksikään demokraattinen Euroopan maa ei ole aloittanut sotaa toista maata vastaan.
  3. EU:n vastaiset voimat lisäävät kannatustaan maahanmuuttovastaisuudellaan, vaikka EU:lla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Nyt meppi unohtaa EU:n tärkeimpiin kuuluvan periaatteen eli ihmisten vapaan liikkuvuuden EU:n sisällä.
  4. Terrorismin torjunta onnistuu EU:lta paremmin kuin yksittäisiltä mailta. Liikkuminen EU:n sisällä ilman rajavalvontaa edistää terroristien asiaa.
  5. EU helpottaa pakolaisongelman hoitoa. EU on vaikeuttanut pakolaisongelman hoitoa, koska EU on halvaantunut asian hoidossa. EU:n ratkaisu asiassa on ollut, että kun selviät hengissä Välimeri-testistä, olet osoittanut olevasi aito pakolainen. Tämä asia on kärjistänyt EU:n yhtenäisyyttä, koska monet maat mukaan lukien Ruotsi ja Tanska ovat irtaantuneet yhteisistä päätöksistä.
  6. EU helpottaa ratkaisemaan hitaan talouskasvun ongelmaa Euroopassa. EU ei helpota, vaan vaikeuttaa ennen kaikkea euro-maissa. Kun euro ei jousta kunkin maan kilpailukyvyn mukaan, niin se luo tilanteen, jossa Saksa hyötyy halvasta eurosta ja heikot maat kärsivät heille liian vahvasta eurosta. Suomi on kärsinyt, kun lopulta saatiin pankkimiesten unelma aikaiseksi eli vakaa valuutta. Vakaasti on oltu lamassa Suomessa eikä ole vieläkään päästy vuoden 2008 tasolle.
  7. Brexit-neuvottelut ovat vaikeat. Brexit:iä ei olisi ilman EU:ta.
  8. EU hoitaa sekavat suhteet Turkin kanssa paremmin kuin yksittäiset maat. EU pitää Turkin liittymisasiaa edelleen hengissä, vaikka siihen maahan EU:n ei pitäisi kepilläkään koskea. Tulee väkisten mieleen Suomen EU-neuvottelut. Täällä keskityttiin koko poliittisen eliitin voimin saamaan Suomi EU-kuntoon. Nyt jälkiviisaudella tiedetään, että EU olisi tullut anomaan Suomen liittymistä EU:hun, jos olisimme hieman pidätelleet EU-kiimaamme.
  9. EU on suurvalta, joka hoitaa pulmia USA:n ja Venäjän kanssa. Ristiriitainen lausunto, kun toisessa yhteydessä halutaan sanoa, että ”EU ei ole oikea unioni, vaan se on vain jäsenmaiden liitto”. Pulmia USA:n suhteissa en tiedä, ja Venäjän pulmien hoidon hyvyydestä olen eri mieltä.
  10. EU on luonut yhteismarkkinat, jotka hyödyntävät kaikkia jäsenmaita. Täysin samaa mieltä, ja EU:n olisi pitänytkin pysyä alkuperäisessä ajatuksessaan eli poistaa kaupan esteitä eikä lähteä rönsyilemään. EU on mennyt askel kerrallaan kohti todellista yhtenäisvaltiota ja se on ollut virhe.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kommentti väitteeseen 10:

Minun annettiin silloin joskus ymmärtää, että EU tarkoittaa sitä, että saan ostaa/tilata mitä tahansa ilman EU:n toisesta jäsenmaasta ilman Suomen tuplaverotusta alkuperämaan verojen lisäksi ja ilman rajoituksia tai tulleja Suomen rajalla.

Odotan vieläkin.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Oma kokemukseni on, että osto toisesta EU-maasta onnistuu ilman tullimaksuja. Minulle on jäänyt mysteeriksi, mitä tarkoittaa EU-ihmisten puhe vapaan kilpailun lisäämisestä EU-maiden kesken. Epäilen, että kyse on siitä, että julkisten hankintojen pitäisi periaatteessa olla läpinäkyvästi avoimia kaikille EU-maiden yrityksille. Asia on tietysti käytännössä niin, että esimerkiksi Ranskassa jostain syystä säännönmukaisesti ranskalainen yritys on edullisin. Kaikki on kuitenkin tehty sääntöjen mukaan. Kaikki julkisia hankintoja tehneet tietävät, miten temppu tehdään.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Paitsi jos on kyseessä esim. joku näistä: auto, alkoholi ja tupakointi. Kyllä tavaroiden vapaan liikkumisen pitää koskea kaikkia asioita.

Minua henkilökohtaisesti harmittaa, kun en voi tilata Espanjasta sähkötupakin nesteitä, siellä niiden hinnat ovat huomattavasti alhaisemmat ja suuremmat pakkauskoot pudottavat hintaa nekin. Nuo kaksi A:ta eivät ole minulle tärkeitä. Mutta nikotiiniriippuvuudesta pääsen vasta sitten kun katoan tuhkana mereen.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Unohdin nämä kolme tuoteryhmää. Monet uskoivat, että tullivapaus koskee myös näitä tuotteita.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Oma arvioni oli 90-luvun alussa, että EU ei tule pysymään kasassa demokrattisen järjestelmän puitteissa. Eurooppa on liian epäyhtenäinen toimiakseen yhtenä valtiona: kielet, uskonto, kulttuuri ja elintasoerot. Kun kansallinen etu menee yhteisen EU-edun ohi, niin järjestelmä sortuu. Näin kävi ensimmäisen kerran pakolaiskysymyksessä. Toinen vaihtoehto on, että EU siirtyy diktatuuriin, jossa kansallisvaltiot alistetaan EU-hallinnolle. Kumpi ehtii ensin: luonnollinen hajoaminen vai diktatuuri?

Eero Mattila

Diktatuuri vai hajoaminen.. hyvä kysymys!
- Jotain tällaista olen itsekin pohtinut, EUsta lähtijöitä uhkaillaan ja leimataan, keskustelua rajoitetaan, eipä tunnu kovin demokraattiselta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset