aveollila1 Aika on totuuden puolella

Hesari tiedottaa: Arktisen merijään alue pienentynyt 70 % - todellisuudessa 12 %

  • Kuva 1. Arktisen alueen merijään kehitys vuodesta 1979
    Kuva 1. Arktisen alueen merijään kehitys vuodesta 1979
  • Kuva 2. Jäämeren jäätilanne tammikuussa 2017.
    Kuva 2. Jäämeren jäätilanne tammikuussa 2017.

 Otsikossa on pieni tarkennusta vaativa seikka. Hesarin mielipidepalstalla oli tänään 13.2.17 Ilmastonmuutos-osiossa mielipidekirjoitus, jossa esitettiin otsikossa oleva väite, että napa-alueiden jääpeite on supistunut kuluneiden vuosikymmenten aikana jo 70 %.  Mielipidekirjoituksen ovat kirjoittaneet Teknologiateollisuus ry:n johtaja Sanna Rauhansalo ja Kestävän kaivostoiminnan verkoston pääsihteeri Eero Yrjö-Koskinen. Tiedon oikeellisuus on tietenkin ensisijaisesti kirjoittajien vastuulla, mutta Hesarin tiedetoimittajat ovat hyvin todennäköisesti näyttäneet vihreää valoa kirjoitukselle.

Kirjoituksen väitteessä on kaksi epämääräistä käsitettä. Viimeiset vuosikymmenet ei ole tarkka ilmaisu, mutta lähtökohtana voidaan käyttää vuotta 1979, koska siitä ajasta on satelliittimittaustietoa. Käytännössä ilmaston nykyinen lämpeneminen alkoi n. vuosien 1970-1975 paikkeilla, kun se oli ensin kylmennyt 30-luvun loppuvuosien huippulämpötiloista. Napa-alueen jääpeitteellä tarkoitettaneen Jäämeren jään pinta-alaa.

Suosituin ennuste ilmastonmuutoksen vaikutuksista on ollut sula Jäämeri kesäaikaan. Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Al Gore, jonka ansioksi Nobel-palkinnon valitsijat kirjasivat mm. erinomaisen tiedottamisen ilmastonmuutoksesta, ennakoi useaan otteeseen, että Jäämeri on sula kesäisin vuoteen 2013-2015 mennessä. Nyt Rauhansalo ja Yrjö-Koskinen ovat siirtäneet maalitolppia vuoteen 2050. Tällaisilla ennustuksilla ei ole mitään tieteellistä arvoa, kun katsoo toteutunutta historiaa.

Kuvassa 1 on graafinen esitys merijään pinta-alatrendistä vuodesta 1979 alkaen. Sen mukaan pinta-ala on vähentynyt tähän vuoteen mennessä n. 12 % - ei 70 %. Olisi kannattanut kirjoittajien tarkistaa tällainen oleellinen fakta, koska se on helposti löydettävissä. Kuvassa 2 on satelliittikuva Jäämeren jäätilanteesta tammikuussa 2017. Punertavalla viivalla on esitetty keskiarvo vuosille 1981-2010. Tällä hetkellä kaksi venäläistä jäänmurtajaa on jään vankeina Jäämerellä ja pysynevät siellä kesään saakka.

++++++++++++++++++++++++++++++

Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa ja se on ollut tutkimuksieni painopiste. Olen julkaissut ilmastonmuutoksesta 12 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen viiden vuoden aikana.

Olen julkaissut useita ilmastonmuutosta käsitteleviä blogeja Uudessa Suomessa. Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta: www.climatexam.com

TkT Antero Ollila
Porvoo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tarkistin Grönlannin jäätilannetta seur. linkistä, http://beta.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenlan...

On reippaasti normaalin jääkertymän yläpuolella!

Hesarin kirjoitukseen ei voinut edes kommentoida. Hesarin pitäisi ymmärtää tarkistaa faktoja, tuossa olisi korjattavaa, mikäli journalistiikan tasosta halutaan pitää kiinni.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Normaalia pientä epätarkkuutta Hyvän ja Oikean™ asian puolesta. Eipä sitä korjata.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Iän karttuessa huomaa itsekin varsinkin torilla asioidessa, että kiinostus sääilmiöitä kohtaan lisääntyy.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Sää on semmoinen jokapaikan höylä, jota voi käyttää pahimmassakin hiljaisuudessa.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Tämän takia itseäni on ottanut kupoliin nämä kampanjat "Oikean ja totuudellisen median puolesta" mikä alkaa muistuttamaan enemmänkin Orwellin totuusministeriön propagandaa. Nelonenkin näyttää telkkarissa Hesarin mainoksia missä kerrotaan maailman menneen "totuuden jälkeiseen aikaan" ja että Hesari on viimeinen valonlähde tässä pimeyden aikakaudessa.

Miten tyhmänä siellä oikein porukkaa pidetään?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos huomisen sään ennustaminen ei aina osu oikeaan, kuinka oikeaan osuukaan ilmastonmuutoksen ennnustaminen seuraavan sadan vuoden haarukassa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mitäs vaihtoehtoja tarjoaisit vertaisarvioitujen tieteellisten tutkimusten sijaan?

Kysytään sammakolta tai meritursaalta?

Unohdetaan koko juttu ja annetaan tulevien sukupolvien hoitaa, jos ongelmia ilmenee?

Ei tunnu missään, Hummerit kaikille vaan - luonnollista kiertokulkua tämä on eikä muuta? Ai niin, maapallolla ei tiedetyn historian aikana ole ollut tällaista saastuttajaa kuin ihminen, mutta ei se mitään?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ihan noin mielenkiinnosta, moneenko vertaisarvioituun tieteelliseen tutkimukseen tuossa blogistin esiin nostamassa mielipidekirjoituksessa viitataan?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #8

Artktisen jään määrän todellinen trendi ei ole mikään tieteellisten tutkimusartikkelien lopputulema. Se on tietyillä kriteereillä tapahtuvaa satelliittikuvien tulkintaa jään määrästä. Ole Humlun käyttää dataa, joka on kaikkien tutkijoiden saatavilla linkistä http://nsidc.org/data/seaice_index/index.html

Dataa kerää ja ylläpitää The National Snow and Ice Data Center (NSIDC) ja se on osa Colorado Boulderin yliopistoa. Tätä organisaatio tukevat NASA, NOAA ja NSF, jotka ovat USA:n virallisia tutkimusorganisaatioita. En ole kenenkään nähnyt epäilevän Humlumin jäämäärätrendien oikeellisuutta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tomi Solakivi,
ei aavistustakaan, vastasin kommenttiin kuusi. Blogisti ottaa ainakin ensimmäisen taulukon Dr Ole Humlumin sivustolta, joka nyt ei taas ole ihan puolueeton lähde tässä asiassa.

Enkä jaksa ruveta seuraamaan polkuja pidemmälle lähteisiin tässä asiassa. Muut voinee tällä kertaa hoitaa faktantarkistusta.

Ja otsikossa sanotaan Hesari tiedottaa - se on MIELIPIDEKIRJOITUS eikä mikään Hesarin uutinen asiasta.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kokemukseni perusteella voi sanoa, että Hesarissa on erittäin tarkka tiedetoimittajien kontrolli ilmastonmuutosasioissa. Kirjoitukset, joissa vähinkin kyseenalaistetaan ihmisestä täysin johtuvaa ilmastonmuutosta, eivät pääse läpi. En hetkeäkään epäile, etteikö tämäkin kirjoitus olisi mennyt tiedetoimittajien seulan kautta.

Tarkoituksella hieman provosoin ja selitin asian tekstissä. Hesarilla on viime kädessä vastuu, mitä sen sivuille painetaan.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

"Kokemukseni perusteella voi sanoa, että Hesarissa on erittäin tarkka tiedetoimittajien kontrolli ilmastonmuutosasioissa. Kirjoitukset, joissa vähänkin kyseenalaistetaan ihmisestä täysin johtuvaa ilmastonmuutosta, eivät pääse läpi."

Asian voisi sanoa ehkä paremminkin niin, että Hesarissa on erittäin tarkka Vihreän Liiton poliittinen asennemuokkaus ilmastonmuutosasioissa. Kirjoitukset, joissa tieteellisten ihanteiden mukaisesti kyseenalaistetaan ihmisestä täysin johtuvaa ilmastonmuutosta, eivät päädy mielipiteiden manipulaatiota harjoittavaan lehteen.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila Vastaus kommenttiin #18

Sanoit sen paremmin, minä hieman yritin tasoitella.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Aina kun julistetaan ennätys jotain lämpötiloja pohjoisessa niin tuolta voi äkkiä tarkistaa onko viimisen ~60v aikana tapahtunu jotain ihmeellistä lämpötiloissa.
No ei ole.
http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php
Viikingit reissas paateillaan koko Grönlannin ympäri.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Niin, kyllä arktista merijäätä on aikojen saatossa ollut enemmänkin ja myös selvästi vähemmän. Ilmastoalarmistit tuntuvat kaipaavan 1850 - 1880 luvun aikoja. Silloin Jäämeren jää ulottui talvisaikaan kiinni Kuolan niemimaahan. Ja silloin kuoltiin Suomessa nälkään.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Tuo 70% vaihtelu tapahtuu kuta kuinkin vuosittain vuodenaikojen mukaan.

Mutta minkäs sille mahtaa, etteivät edes teknologiateollisuus ry:n johtaja osaa tulkita käyriä ja tilastoja. Huolestuttavaa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Arktisella alueella jäämassat hiukan vähentyneet. Antarktisella alueella jäämassat lisääntyneet.
Hyvä näin. Muuten telluksemme kellahtaisi ylösalaisin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tuntuu siltä että vain pohjoiset jäät on "glopaali" kun etelän ennätyksistä ei juuri puhuta.
Pari vuotta sitten etelässä oli merijäätä kaikkien aikojen ennätyksen verran mutta siitä ei montaa riviä näistä "laatu"medioista löytynyt.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Omituinen media tuo Helsingin Sanomat, kun siellä politikoidaan aina näillä "napa-alueilla" koskien myös sukupuolten tasa-arvoa.

http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231413-n...

Ja toinen, jossa on jatkuvat hullut päivät, näyttää olevan totuuden kanssa painiva Yle.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Jos ilmastonmuutos johtuu ihmisen aiheuttamista hiilipäästöistä kannattaako ottaa vain löysin rantein.

Ihmisten määrä lisääntyy vielä parilla miljardilla. Jos päädytään esim puoleen suomalaisten syntisäkkien päästöistä. Varmasti muutaman miljardin afrikkalaisen sekä intialaisen päästötkin vielä kasvavat. Kiina alkaakin hätyytellä euroopan

arvoja. Kasvussa vielä sielläkin.

No ainakaan sillä ei ole hilpankaan merktystä syönkö parikiloa enemmän nautaa vai porkkanaa.

Eli hiilipäästöt tulevat kasvamaan tehtiin mitä hyvänsä?

Tämä nyt on vain kysymys. Ihan tiedoksi vihreille nettivihaajille paskan heittäjille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset