aveollila1 Aika on totuuden puolella

Miksi ihmisten vapaan liikkumisen poisto Brexitissä on ongelma EU:lle?

 Theresa May teki selväksi, että Britannia jättää EU:n sisämarkkinat, koska se haluaa rajoittaa EU-maiden kansalaisten maahanmuuttoa Britanniaan. Kuitenkin samaan hengenvetoon Britannia ilmoittaa haluavansa jatkaa vapaakauppasopimusta EU-maiden kanssa.

Tullaan kahteen käsitteeseen, jotka ovat aika pahasti ristiriitaisia ja harhaanjohtavia yleisen kielenkäytön kannalta. Tässä yhteydessä vapaakaupalla tarkoitetaan tavaroiden, palveluiden ja pääoman vapaata liikkumista. Käsitteeseen ”EU:n sisämarkkinat” sisältyy neljäs vapaus eli ihmisten vapaa liikkuvuus. Miksi EU ei näytä sallivan Britannialle vapaakauppaa? Miksi ihmisten vapaa liikkuvuus on niin tärkeää?

Asiassa täytyy olla jotain paljon enemmän kuin ihmisten vapaa liikkuvuus. Hesarin Annamaija Sipilä kuvaa tämän päivän Näkökulmakirjoituksessaan asiaa otsikolla ”Ei se ole hullu, joka paljon pyytää”. Ei tässä kuulemma olekaan kysymys ihmisten vapaasta liikkumisesta. Kysymys on Sipilän mukaan siitä, että Britannia haluaa itselleen sisämarkkinoiden mukavat puolet, mutta haluaa eroon vastuista ja velvollisuuksista, koska Britannia lopettaa Brexitin myötä EU-jäsenmaksut ja säätää lakinsa itse. Käsitteellä ”EU:n sisämarkkinat” media ja EU haluavat tarkoittaa koko EU:n sisältöä, joka on kielellisesti täysin epäloogista. EU on paljon muutakin kuin sisämarkkinat.

Kysymys on mielestäni siitä, että EU-fanit haluavat pitää EU:n vähintään sellaisena kuin se jo on, ja mieluummin mennä kohti avoimesti tunnustettua liittovaltiota. EU:n toimiva osa on juuri tuo vapaakauppa; kaikki muu ei toimi eikä tuo lisäarvoa.  Siksi rangaistuksena Britannialle ja esikuvana muille vastaavaa haluaville halutaan vääntää rautalangasta, että EU:lla on liittovaltiotavoite ja sille ei riitä pelkkä vapaakauppa – täytyy ottaa koko paketti.

Käsitteet sisämarkkinat ja vapaakauppa ovat synonyymejä eli samaa tarkoittavia asioita. EU:n yhteydessä näille sanoille on luotu uudet merkitykset, jotka ihmisten pitää tietää ymmärtääkseen, mistä on kysymys. Sisämarkkinat ovat siis EU-jargonia – sanoille annetaan uusi merkitys. Sic. Missä EU, siellä ongelma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Niko Sillanpää

Sisämarkkina-assosiaatioissa on erilaisia asteita, esim. Norja ja Sveitsi hyväksyivät tietyn vuosimaksun ja lainsäädäntönsä harmonisoinnin EU:n kanssa vapaakauppaa vastaan. Itse asiassa pelkkä WTO:n jäsenyys edellyttää tietynlaisen lainsäädännöllisen viitekehyksen olemassaoloa. Mutta tästä on kuitenkin pitkä matka siihen, että käytännössä yli puolet lainsäädännöstä tulee ylikansallisesti (EU).

Sitten on tietysti blokki (esim. Verhofstadt, Schultz ja Juncker), joille vapaa liikkuvuus (myös kehitysmaihin) on aivan keskeinen ideologinen ja moraalinen tavoite, joka naitetaan kiinni jokaiseen asiaan, sellaisiinkin, joihin se ei varsinaisesti kuulu. Tämä on se ideologinen blokki, joka pitää vain neutraloida, jos aikomus on, että EU ei kaadu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Norja poikkeaa kuitenkin Sveitsistä vuodesta 2014 alkaen siinä, että maa on eronnut ETA-alueesta ja kuuluu vain EFTAan, Norjan kuuluessa ETAan eli Euroopan talousalueeseen.

Niinpä jäsenmaat kuuluessaan ETAan joutuvat harmonisoimaan enemmän EU säädöksiä kuin mitä Sveitsi EFTAssa ja Norjakin ei-jäsenmaana.
Sveitsi ja EU ovat tehneet yli 120 alakohtaista kahdenvälistä sopimusta, joihin sisältyy valtaosa ETA-maiden hyväksymistä säännöksistä henkilöiden, tavaroiden, palveluiden ja pääoman vapaan liikkuvuuden alalla.

ETA:n ulkopuolelle jäävät asiat käyvät ilmi tästä linkistä, joista kuitenkin esimerkiksi Norja on tehnyt erillissopimuksia.

Esimerkiksi viimeisimmällä rahoituskaudella 2009–2014 tämä ETA-maiden ns. koheesiorahoitus oli yhteensä noin 1,8 miljardia euroa. Käytännössä Norja maksaa valtaosan tästä summasta. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Document...

http://tulli.fi/tietoa-tullista/tullin-toiminta/eu...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Brexitissä on tietysti kysymys puhtaasti EU:n poliittisesta pelistä eikä pelkästään vapaakaupasta. Kuvaavaa tilanteelle on, että tämän vuoden alussa EU:n ja Ukrainan välillä astui voimaan "Syvä ja Laaja-alainen Vapaakauppasopimus", englanniksi "The Deep and Comprehensive Free Trade Agreement" (DCFTA). Se tarkoittaa käytännössä sitä, mitä nimikin kertoo eli vapaakauppaa. Juuri sitä mitä Britannia tavoittelee. EU siis sallii vapaakaupan sellaisen paariavaltion kuin Ukrainan kanssa, mutta se ei käy Britannia kanssa, kuten meidän on annettu ymmärtää.

Tässä on kysymys siitä, että EU kohtelee Britanniaa luopiona, epattona. Ehkä vielä pahempana eli vääräuskoisena - kerettiläisenä, joka on hylännyt EU-vakaumuksensa. Silloin käytännössä ulkopuolinenkin valtio kuten Ukraina on parempi kuin kerettiläinen Britannia.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ukrainan kanssa olevat sopimukset ovat ymmärrettävissä siten, että Euroopan Unioni haluaa Venäjän välisen taloudellisen etupiirirajansa mahdollisimman itään. Tosin merkkejä ihmistenkin vapaammasta liikkuvuudesta on ilmassa, koska Euroopan Unioni neuvottelee Ukrainan kanssa viisumivapaudesta parhaillaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Olen vastannut yllä esitettyyn kysymykseen olennaisilta osin tässä blogikirjoituksessani:

Olennaista on, että demokratian pelisääntöjä noudattaen kasassa pysyäkseen Euroopan Unionin on tarjottava etuuksia muillekin kuin rikkaimmalle kymmenykselle. Työvoiman vapaa liikkuvuus etenkin entisen itäblokin maiden asukkaille ja suomalaisille ja ruotsalaisille oikeus hakea halvempaa alkoholia naapurimaasta ovat tällaisia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Järjettömän hyvä kirjoitus! Selventää myös sopimuksen eroja ja mitä se sisältää.. Kyllä Eu:sta on tullut yksi pahimpia politiikan pelaajia koko Euroopan historiassa.. Aivan kuin olisi joku lapsi.. Jos ei hän tule niin en minäkään.. sana ajatus tuossa. Tosin tässä tilanteessa se on peliä jolla tavoitellaan täyttä liittovaltiota mahdollisimman monen maan kanssa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ei tässä ole kyse liikkumisen kieltämisestä Britanniaan, vaan siitä, että liikkuvuutta valvotaan rajalla kuten esim. USA:ssa tai Suomen EEC-kaudella V:sta 1974.

Suomalaiset ovat liikkuneet, opiskelleet ja työskennelleet Britanniassa ja Euroopassa jo iät ja ajat. Laukussa on vain tarvittu passi ja työhön työlupa, jotka ovat irronneet hyvin helposti jo puolen vuosisadan ajan ENNEN EU:hun liittymistä.

Siitä voi itse kukin liikkumista harjoittanut kertoa. Rikollisia ja väärennetyin paperein liikkuvia sen sijaan on aina karsittu, paitsi nyt Schengenin aikana. "Everything goes". EU on itse luonut ongelman, josta britit ovat kokeneet joutuneensa tarpeettoman paljon kärsimään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Työlupia ei ole ennen EU-aikaa saanut automaattisesti, vaan monissa maissa on ollut käytössä tarveharkinta, jolloin työlupia ovat ulkomaalaiset vain aloille, joilla vallitsee kohdemaassa työvoimapula, tyypillisesti nämä ovat korkeakoulutusta vaativia asiantuntijatehtäviä.

Nykyisellään EU:n ja ETA:n alueella ei ole sallittua rajata muista alueen maista tulevien työnhakua oman maan kansalaisten työllisyyden suojelemiseksi.

Sallittua on kuitenkin edellyttää, että työolosuhteissa noudatetaan sekä kohdemaan työlainsäädäntöä että työehtosopimuksia. Tällä on erityistä merkitystä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Sveitsillä on sääntöihin lievä poikkeus, jossa on sallittua työvoimatoimistojen tarjota avoimia työpaikkoja ensisijaisesti omille kansalaisille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Puhuin vain omista kokemuksista 1960-1990 välisenä aikana ilman semanttista saivartelua. Ei koskaan esteitä tai viivyttelyä. Saksassa ei edes katsottu passia 1970-luvun alussa, vain passin kantta. "Finland" oli takuu.

Tätä nykyistä rikollis-, terroristi-, sosiaalishoppailu ja väärennettyjen paperien rallia rajojen yli pidän jo tällä kokemuksella paljon surkeampana versiona "eurooppalaisista arvoista"... :))

Tiedän, että jotkut rakastavat sitä...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #13

Nyt on kuitenkin pelissä myös vapaa liikkuvuus itäisessä Euroopassa entisen rautaesiripun takana olevien nykyisten EU-maiden osalta. Tuntuu, että joillakin jotka ovat fiksautuneet kylmän sodan kaudelle, on halu jollakin tavoin eristää nämä maat läntisestä Euroopasta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #16

Eihän sellaisesta - siis itäisen Euroopan sorsimisesta - päävaikuttimena kukaan tässä ole puhunut, vaikka Sinusta sellaiselta tuntuisikin. Kyllä kaikki ovat samalla viivalla ja kylmä sota (Putinia lukuun ottamatta) lienee ohi.

Sen sijaan on kyllä keskusteltu taloudellisista rasitteista ja valtioiden oikeuksista ja velvollisuuksista pitää huolta itsestään, kantokyvystään ja kansalaisistaan. Yhteisvastuu koko unionissa on mahdoton ajatus kansalaisten tasolla, mutta poliitikot siitä haaveilevat.

Euroopassa on paljon pohdittu mm. sitä, miksi vapaakaupan unionissa esim. Portugalissa saa ruokakorin puolet halvemmalla, mutta eri maiden sosiaalietuuksien eroja on voinut käyttää jopa tahallisesti hyväkseen eri keinoin. Se on aivan varmasti pelissä.

Ne ovat ihan relevantteja aiheita ja liittyvät siihen, että hartaasti toivottu konvergenssi eli 'samankaltaistuminen' ei olekaan eri maiden talouksissa toteutunut.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #17

On olemassa EY-tuomioistuimen ennakkopäätös siitä, että tietyn jäsenmaan sosiaaliturvaan ei tule automaattisesti oikeutetuksi vain muuttamalla sinne, vaan se edellyttää työssäoloehtoa tietyn ajan. Esimerkiksi Virosta tullaan Suomeen töiden perässä, mutta kun töitä on tehty määräaika, alkaa esimerkiksi suomalaisten lapsilisien maksatus juosta. Tietyssä jäsenmaassa tehty työ kerryttää myös kyseisen jäsenmaan eläkettä.

Isot sosiaaliturvan tason erot ovat tällä hetkellä EU-maiden välillä tosiasia. Rajojen kiinni panemista parempi keino on painostaa sosiaaliturvansa retuperälle jättäneitä maita säätämällä asiasta direktiivejä ja asetuksia.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Tässä on jälleen kysymys EU-terminologiasta. Vapaalla liikkuvuudella EU:ssa tarkoitetaan, että voi liikkua ja tehdä työtä missä EU-maassa tahansa ilman mitään rajamuodollisuuksia tai työlupien hankintaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Britit ovat aina valvoneet rajojaan.Nytkin Ranska jopa sallii sen heille omalla maallaan.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Jostain syystä May ei kuitenkaan selventänyt kuinka paljon Iso-Britannia haluaa rajoittaa omien kansalaistensa vapaata liikkuvuutta. Nähtävästi brittien liikkumisvapaus toimii vain yhteen suuntaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuskimpa May aikoo omien kansalaistensa liikkumista rajoittaa, eihän Iso-Britannia ole mikään DDR eikä varmasti aio sellaiseksi tullakaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Siinä vaiheessa, kun valloonit Belgiassa ovat äänestyskopissa, ei Mayn, Johnsonin tai Hollanden mahtipuhella ole mitään merkitystä.
Ennen moitittiin,että EU ei huomioinut riittävästi brittien tarpeita.Nyt ollaan tilanteessa, missä May on toivottavasti pitänyt viimeisen mahtipuheensa ja ryhtyy pikaisesti toimiin, jotta ruotsalaiset ja saksalaiset tuntevat olonsa yhtä turvatuksi puhuessaan äidinkieltään julkisella paikalla kuin britit Berliinissä tai Tukholmassa.Voiko May odottaa,että eurooppalaiset johtajat kovinkaan innokkaasti tukevat brittien vaatimuksia kansalaistensa edessä.Ei vaarantaut Remain May itsekään uraansa.
Britannia on luetteloitu monissa tilastoissa vähäisen sääntelyn maaksi.Kannattaa googlata Maija Palmerin kolumnit Turun Sanomista. Hän on Financial Timesin toimittaja,perheellinen kahden lapsen äiti.Aviomies on britti.On päivänselvää, että Suomi irtautuessaan unionista toimisi täysin toisin.

EU-kansalaiset tarvitsevat nykyäänkin passin.May mainitsi puheessaan, että korkeakoulutetut ovat jatkossakin tervetulleita.Tämä ei riitä elinkeinoelämälle.En tiedä suostuisivatko he Australian malliin, missä heillä on oikeus värvätä työntekijöitä Euroopasta ja pitää näistä tarkkaa raportointia.Ero nykytilanteeseen ei ole valtava.nyt jo raportoidaan.

Muidenkin kuin oikeistopopulistien kannatta tutustua The Sun tai Daily Mail julkaisuihin.Vähän esimakua siitä, millä retoriikalla Fixit tullaan viemään maaliin.

Käyttäjän Juha-PekkaVaarala kuva
Juha-Pekka Vaarala

Onko kauppatavaran (joka kattaa käytännössä kaiken muun, paitsi ihmiset ja huumeet) vapaa liikkuvuus tärkeämpää kuin ihmisen? Kuka tai mikä sitä kauppatavaraa ja ihmiskunnalle vielä tärkeämpää resurssia, tietoa, kuljettaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset