aveollila1 Aika on totuuden puolella

Talvivaaran keltainen kakku

  • Kuva. Uraanin jalostuksen välituotteena syntyvä "yellow cake".
    Kuva. Uraanin jalostuksen välituotteena syntyvä "yellow cake".

 A-studion keskustelussa 17.11.2016 tuli esiin, että Talvivaaralla on tehty 75 M euron investointi uraanin talteen ottamiseksi. Tarvittaisiin vielä 5 M euroa lisää, jotta toiminta voitaisiin aloittaa. Tämä oli ympäristöihmisille selvästi punainen vaate. Talvivaaran uraanin talteen otto tekisi Suomesta ydinvoimalaitosten suhteen omavaraisen. Suomessa tuskin ruvettaisiin valmistamaan ydinvoimalaitosten polttoainetta, mutta valmistuksen voi aina ostaa joltakin toimittajalta, että he tekevät sen juuri meidän uraanista.

Suomessa kaikki, mikä liittyy ydinvoimalaitoksiin, on elämää suurempi kysymys. On arvattavissa, että tästä myös tehdään samanlainen elämää suurempi kysymys. Pääministeri Sipilä aloittikin jo tänään hameen sovittamisen päällensä ilmoittamalla, että uraanin talteenotto on aivan oman päätöksenteon takana. Aivan varmasti on, mutta Sipilä ei kertonut, että hallitus ajaisi tätä asiaa. Tästä tilanteesta saa sellaisen oudon kuvan ympäristön kannalta, että olisi muka parempi, kun louhitussa malmikivessä oleva uraani jätettäisiin luontoon.

Minulla on sellainen käsitys, että Talvivaarassa on saatu jätevesiasiat kuntoon. Kaivoksen kannattavuus on vielä pitkässä puussa. Koska malmissa on myös harvinaisia maametalleja ja niiden talteen otto tapahtuisi samankaltaisilla uuttamismenetelmillä, niin niihin pitäisi tarttua. Talvivaara tulee tarvitsemaan kaikki keinot, jotta siitä tulisi kannattava kaivos. On myös sellainen maailmanlaajuinen tilanne, että Kiinalla on määräävä markkina-asema harvinaisten maametallien tuotannossa, jotka ovat välttämättömiä puolijohdetekniikassa ja nykyisessä elektroniikassa. Tämä tarkoittaa yleensä korkeita hintoja.

Täytyy tehdä kuten lapset leikkilaatikolla: ”Tule, tule hyvä kakku, älä tule paha kakku”. Miten minusta tuntuu, että tästä ei tule kakkua lainkaan. Sipilän vatulointihallitus ei ryhdy jappasemaan tämän takia, koska kansa ei ymmärrä asiasta muuta kuin sen, että uraani säteilee. Ja kansan mielestä kaikki säteily on pahasta. Onko järjen säteily myös haitallista?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Hyvä kirjoitus.

Varsinkaan kun voimalaan menevä uraanioksidi ei edes juurikaan säteile.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä kirjoitus. Samoin perustein kuin Juha-Matti ja siksi, että on tyhmää maksaa turhasta, eli jos otetaan vaan osa malmiosta talteen, mutta on jo maksettu täysi hinta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Talvivaarassa olisi ainoastaan hyötyä siitä, että uraani poistuisi kaivosalueen jätteestä. Lisäksi uraanista tulisi ydinlaitoksille polttoainetta. Talvivaaran kannatavuus paranisi ja rahoittajien kiinnostus kaivosta kohtaan kasvaisi.

Nyt siitä jättestä on vain vahinkoa. Nyt sinne rakennetaan säteilevää kasaa ja muutaman vuoden kuluttua pohditaan asiantuntijoiden vetämä muistioissa " Miten tämä on voinut olla mahdollista. Miksi tässä asiassa ei ole käytetty järkeä ja taloudellisuutta."

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Talvivaaran kaivos näyttäisi kaikesta päätellen tulleen nyt pysyvästi jäädäkseen. Toiminta on mittaluokaltaan niin suurta, että sitä ei voida enää kovin helposti pysäyttää, tuli siihen mukaan ulkopuolista rahoitusta tai sitten ei. Tätä taustaa vasten olisi ensiarvoisen tärkeää käynnistää uraanilaitos nopealla aikataululla ”luparumba” huomioon ottaen, jotta uraani ei pääsisi saastuttamaan enää ympäristöä. Kipsisakka-altaan vuodon yhteydessä pääsi vallitettavasti näin käymään.
Esimerkki: Ylä - Lumijärvestä on löydetty uraania, jonka pitoisuus on ollut 600-700 mikrogrammaa litrassa, kun riskitaso Syken mukaan on 30 mikrogrammaa litrassa. Näin kirjoitti Helsingin Sanomat 20.11.2012.

Kaivoksen kokoaa voi tarkastella Google Earthin avulla hakusanalla Terrafame. Ylä-Lumijärvi on siitä lounaaseen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uraani

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset