aveollila1 Aika on totuuden puolella

Aurinkomalli selittää paremmin

  • Kuva1. Ilmakehän vesimäärä, kasvihuonekaasujen vaikutus ja lämpötilamuutos
    Kuva1. Ilmakehän vesimäärä, kasvihuonekaasujen vaikutus ja lämpötilamuutos
  • Kuva 2. Kasvihuonekaasujen lämmitysvaikutukset. Vain hiilidioksidilla ja vedellä on käytännön vaituksia.
    Kuva 2. Kasvihuonekaasujen lämmitysvaikutukset. Vain hiilidioksidilla ja vedellä on käytännön vaituksia.

  Valtamediat ovat tukeneet IPCC:n ajamaa kasvihuoneiden aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä lähes kritiikittä. Tekniikka &Talous on ollut yksi harvoja lehtiä, joka on antanut tilaa myös vaihtoehtoisille teorioille. Tämä juttu on ilmestynyt T&T:n puheenvuoropalstalla 1.11.2016, jonka sisältöä olen hieman editoinut. Skeptikot eivät pidä kasvihuoneteoriaa täydellisenä selityksenä. Heidät yritetään vaientaa leimaamalla heidät ilmastonmuutoksen tai kasvihuoneilmiön kieltäjiksi. Siitä ei ole kysymys ainakaan alan tutkijoiden keskuudessa.

Ensin lyhyt yhteenveto asiasta. Maapallon ilmaston määrää planeettamme säteilymäärien tasapaino eli energiatasapaino, jonka mukaan maapallomme saama auringon säteilymäärä pitää olla yhtä suuri kuin sen säteilemä energiamäärä. Säteilymäärät voivat muuttua kolmella eri tavalla: 1) Auringon säteilymäärä muuttuu johtuen auringon aktiivisuuden muutoksista, maapallon radan muutoksista tai aurinkokuntamme kohtaamista muutoksista sen kiertäessä galaksimme ympäri 220 miljoonassa vuodessa. 2) Auringon säteilymäärä muuttuu maapallon kokonaisheijastavuuden eli albedon vaihdellessa pilvisyyden, aerosolimäärän tai maapinnan heijastavuuden johdosta. 3) Pitkäaaltoinen säteilymäärä avaruuteen muuttuu kasvihuonekaasujen pitoisuuden muutoksista johtuen.

Tutkijat ovat osoittaneet, että kohdassa 1 mainitut ratamuutokset voivat selittää mm. jääkausien esiintymisen. IPCC katsoo, että kasvihuonekaasut selittävät lähes täysin vuoden 1750 jälkeen tapahtuneen lämpenemisen. Tutkimusten mukaan Rooman lämmin kausi ajanlaskumme alussa ja viikinkiajan lämmin kausi vuoden 1000 paikkeilla olivat yhtä lämpimiä kuin nykyinen kausi. Samat lämpenemissyyt voivat vaikuttaa myös nykyiseen lämpenemiseen.

Kuvassa 1 on esitetty maapallon lämpeneminen vuodesta 1979 lähtien ja siinä on myös ilmakehän absoluuttisen vesimäärän muutokset. Nämä kaksi asiaa korreloivat voimakkaasti keskenään. Kasvihuonekaasujen aiheuttama lämpeneminen on laskettu kasvihuonekaasujen säteilypakotteen mukaan, joka oli 2,974 Wm-2 vuonna 2015. IPCC:n käyttämä ilmastoherkkyysparametri 0,5 K/(Wm-2) antaa lämpenemisarvoksi 1,5 ºC vuodesta 1750 lähtien. Se on 76 % korkeampi kuin mitattu keskimääräinen lämpeneminen 0,85 ºC. Kuvassa 1 näkyvät El Nino-piikit vuosina 1998, 2010 ja 2015 pitää suodattaa pois samoin kuin La Nana-piikit. Kuvaan on piirretty lämpötilamuutoksen keskiarvo vuosina 1988-2014 ja on helppo havaita, että lämpötila on vuoden 1988 jälkeen ollut keskimäärin samalla tasolla. Englannin kielisissä artikkeleissa puhutaan lämpötilapaussista (pause). On huomattava, että kuvan lämpötilamuutokset lähtevät nollasta vuonna 1979. IPCC-mallin mukainen lämpötilan nousu on jo tänä lyhyenä jaksona 1979-2015 noin 0,35 astetta korkeampi kuin toteutunut.

Auringon aktiivisuuden muutos on ollut n. 0,4 Wm-2 vuoden 1750 jälkeen. Se ei yksin riitä selittämään lämpenemistä. Aurinkoteoriaan sisältyy mekanismi, jossa auringon säteilymäärän muutos aiheuttaa kosmisen säteilyn muutoksen ja se muuttaa maapallon pilvisyyttä, jonka muutoksille maapallo on erittäin herkkä. Allekirjoittanut on päätynyt arvoon 0,1 ºC/pilvisyys-% ja professori Kauppisen tutkimusryhmä on päätynyt eri menetelmällä lähes samaan arvoon eli 0,11.

Maapallon pilvisyyttä on mitattu 80-luvun alusta alkaen ja se on vaihdellut maksimista 68 % vuonna 1987 minimiarvoon 64 % vuonna 2000 vastaten +0,4 ºC lämpenemistä. Tämä on parempi selittäjä kuin kasvihuonekaasut, jotka korreloivat huonosti havaittuihin lämpötilavaihteluihin. IPCC on ilmeisesti oikeassa, että ilmakehän vesihöyry voimistaa lämpötilavaihteluja, mutta vaihtelut eivät selvästikään johdu kasvihuonekaasuista. Kasvihuonekaasujen lämpötilavaikutus on kaikissa malleissa monotoonisen nouseva, mutta toteutunut lämpötila käyttäytyy aivan eri tavalla. Vesi on lähes 15 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi nykyisessä ilmakehässä eli se kontrolloi kasvihuoneilmiötä. IPCC on onnistunut salaamaan tämän asian, mutta heidän olettamuksensa, että ilmakehän suhteellinen kosteus on vakio, joka kaksinkertaistaa kasvihuonekaasujen vaikutuksen, ei toimisi ilman tätä suhdetta. Globaalit pitkänaikavälin mittaukset kuitenkin osoittavat, että suhteellinen kosteus ei ole vakio.

Kasvihuonekaasut ovat aiheuttaneet lämpenemistä, mutta ilmastoherkkyyden (CO2 pitoisuuden nousu välillä 280 - 560 ppm) arvo 0,6…0,7 ºC verrattuna IPCC:n arvoon 1,85 ºC kertoo hiilidioksidin todellisesta lämmitysvaikutuksesta. Kuvassa 2 on esitetty kasvihuonekaasujen lämmitysvaikutukset. CO2-pitoisuuden vaikutus on erittäin epälineaarinen ja nykytasosta sen kasvu lisää erittäin vähän lämpötilaa.  Tulevaisuuden ennusteissa IPCC käyttää arvoa 3,0…3,5 ºC, joka perustuu oletuksiin ns. positiivisten takaisinkytkentöjen voimistumisesta. Yksi tärkein positiivinen takaisinkytkentä on napa-alueiden jään määrän väheneminen, jolloin maapallon heijastavuus pienenisi ja auringon valoa absorboituisi enemmän. Vaikka yli 40 % muutoksesta 280 ppm – 560 ppm on jo tapahtunut, mitään tällaisia ilmiöitä ei ole havaittavissa. Napajäätiköiden pinta-ala on säilynyt vakiona.

Jotkut haluavat uskoa ilmastomalliin, joka ei pysty millään säällisellä tavalla selittämään lämpötilahistoriaa vuodesta 1750 tähän päivään. Miten skeptikot voisivat asiaan vaikuttaa terveellä järjellä ja tieteellisillä todisteilla? Ei mitenkään. Käsitykseni on, että vasta sitten, kun lämpötila lähtee selvään laskuun, silmät rupeavat aukeamaan. Toivotaan, että satelliittimittaukset säilyvät riippumattomina, koska ne ovat tällä hetkellä ainoat luotettavat lämpötilan mittaustiedot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

En kadu, että ostin vaimolleni pienen kasvihuoneen. Hänestä tuli kiltimpi.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Antero. On helppo yhtyä käsityksiisi.

Käyttäjän JyrkiVetosalmi kuva
Jyrki Vetosalmi
Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Selkeä esitys. Aihe on vaikea ja herättää valtavaa kiivailua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset